Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Grupul BT a ieșit pe plus cu 600 de milioane de euro

Rezultat net consolidat al grupului financiar este de 2.984 milioane lei, cu 20% mai mare decât în 2022, arată raportul anual al Băncii Transilvania (BT) Cluj.
Sediul din complexul comercial Vivo al băncii clujene | Foto: BT

Rezultatul net consolidat al grupului financiar în anul trecut este de 2,98 miliarde lei, cu 20% peste cel din 2022, arată raportul anual al Băncii Transilvania (BT) Cluj.

“2023 a fost un an cu provocări, care a urmat perioadei de pandemie și în condițiile în care România se află în imediata vecinătate a unei zone de război, cu o creștere a costurilor  pentru populație și companii. În ciuda acestora, BT și-a asumat rolurile de lider și deschizător de drumuri, asigurând creșterea calității serviciilor, susținerea clienților și suportul necesar creșterii economiei naționale”, a relevat conducerea băncii de la Cluj.

“Am accelerat creșterea grupului BT în 2023, mizând, ca și până acum, pe volume mari. Finanțarea companiilor și a populației, creșterea activității operaționale și atragerea de noi clienți au fost motoarele băncii anul trecut. Aceasta generează economii de scară și eficiență crescută și ne permite să oferim clienților condiții din ce în ce mai bune, din toate punctele de vedere.

Suntem aici să susținem în continuare dezvoltarea economiei, să contribuim la prosperitatea oamenilor și la creșterea incluziunii financiare. Profitabilitatea băncii ne ajută să ducem mai departe planurile pe care le avem, să urmărim creșterea grupului BT pe toate segmentele pe care suntem activi, dar și să ne dezvoltăm pe altele noi”, a declarat Horia Ciorcilă (foto), președintele BT.

Radiografia anului trecut

 • BT a finanțat companii cu 23 miliarde lei și persoane fizice cu 10 miliarde lei.
 • 270.000 de credite noi au fost acordate anul trecut.
 • Banca a fost cel mai mare partener în programele guvernamentale lansate în 2023, cu 3,3 miliarde lei finanțare.
 • Numărul de clienți activi a ajuns la 4,2 milioane. Banca a atras 623.000 de clienți noi în 2023, dintre care 93.000 companii, iar 530.000, persoane fizice.
 • Impozitul pe profit plătit de BT către stat în 2023 a fost de 2% din suma achitată de către toate companiile din România. Impozitele și taxele totale plătite de BT în 2023 depășesc 1,2 miliarde lei.
 • În decurs de cinci ani, 2018-2023, BT și-a dublat activele, creditele și depozitele. Baza de clienți activi a crescut cu 50%.

Grup cu active de 34 miliarde €

Activele grupului BT au ajuns, la finalul anului trecut, la 169 miliarde lei. Creditele au crescut până la 75 miliarde lei, iar depozitele clienților au ajuns la 138 miliarde. Profitul net consolidat al grupului BT este de 2,9 miliarde lei, cu 20% mai mare decât în 2022, din care cel al băncii, de 2,4 miliarde, cu 14% mai mult comparativ cu 2022.

Profitul operațional al băncii a crescut la 3,5 miliarde lei, cu 29,8% mai mare față de 2022. Eficiența operațională a BT, reflectată de raportul cost / venit, s-a îmbunătățit, ajungând la 45% datorită bunei gestionări a costurilor şi eficientizării activității prin digitalizarea proceselor.

Evoluția liniilor de business în 2023

 • Numărul de carduri a ajuns la 6 milioane, iar tranzacțiile realizate cu acestea au crescut cu 22% față de 2022.
 • BT are 3,7 milioane de clienţi unici digitalizaţi, reprezentând 89% din cei activi.
 • Numărul plăţilor cu telefonul a crescut cu 48% faţă de 2022.
 • 16.000 de persoane şi-au cumpărat locuinţe cu ajutorul BT, suma acordată fiind de 4,7 miliarde lei. Soldul creditelor ipotecare / imobiliare era de 18 miliarde lei. Acesta a crescut cu 10% față de decembrie 2022, reprezentând 25% din portofoliul de credite.
 • 110.000 de credite de consum, de 4,4 miliarde lei, au fost acordate în 2023.
 • Banca a acordat 21.000 de împrumuturi noi, de 5,6 miliarde lei, pentru 441.000 de clienți IMM & Micro. Numărul creditelor noi acordate a crescut cu 6% în 2023 față de 2022. Cea mai mare creștere a fost înregistrată pe segmentul Large Corporate și IMM.
 • Soldul creditelor brute la nivel de bancă a urcat cu 13%, din care o creștere de 15%, este soldul creditelor pentru companii. Jumătate din creșteri au fost generate de creditele pentru capital de lucru. Volumul creditelor pentru populație a crescut cu 9%.
 • Rata expunerilor neperformante era de 1,98% la 31 decembrie 2023, iar gradul de acoperire cu provizioane a expunerilor neperformante, de 203%. La decembrie 2023, Rentabilitatea capitalului propriu a depășit media sistemului bancar de 20%, ajungând la 24% la nivel individual. Solvabilitatea BT cu profit inclus este de 23%, iar fără profitul aferent semestrului II din 2023, de 21%.
 • Din 2023, banca este evaluată de două agenții internaționale de rating, Moody’s și Fitch. În contextul în care, în România și UE, cerințele de capital sunt tot mai stricte, acreditările acestora susțin eforturile BT de a menține un cost cât mai bun al capitalului.

Rezultat net consolidat al grupului financiar este de 2.984 milioane lei, cu 20% mai mare decât în 2022, arată raportul anual al Băncii Transilvania (BT) Cluj.

Consolidarea grupului BT

 • BT Leasing și Țiriac Leasing au devenit o singură companie în 2023. Fuziunea a avut impact pozitiv în business: BTL a ajuns la 25.000 de clienți și 500 milioane euro în portofoliu.
 • BT Mic avea 1 miliard de lei în sold și 18.000 de clienți, fiind cea mai mare companie de microfinanțare din țară.
 • BT Asset Management a ajuns la active în administrare de 4,5 miliarde lei, iar BT Maxim a fost cel mai performant fond de acțiuni din România.
 • BT Capital Partners a fost Co-Lead Manager pentru oferta publică inițială a Hidroelectrica, de 1,9 miliarde euro și Lead Manager al consorțiului care a intermediat prima finanțare prin piața de capital a Consiliului Județean Cluj, de 75 milioane euro.
 • BT Pensii este în top 3 furnizori de pensii facultative în funcție de numărul de clienți nou atrași. 15.000 de participanți noi au fost în 2023.
 • Cu 200.000 de carduri active, BT Direct a devenit cel mai mare emitent de carduri în acest sector anul trecut.
 • Code Crafters și-a extins capacitatea de livrare a soluțiilor folosite în industria bancară prin creșterea echipei și diversificarea tehnologiilor.

Trei achiziții majore

 • Acord pentru achiziția OTP Bank România și a subsidiarelor. BT a semnat cu OTP Group, în februarie 2024, acordul pentru achiziția OTP Bank România și a subsidiarelor ei din țara noastră. Finalizarea tranzacției este estimată în câteva luni, după primirea aprobărilor autorităților. Prețul total al tranzacției care urmează să fie plătit de BT este de 347 milioane €. OTP Bank România are 2,6% cotă de piață, 440.000 de clienți, 1.800 de angajați și 100 de sucursale.
 • Victoriabank a cumpărat BCR Chișinău. Banca din Republica Moldova, parte a grupului BT, a finalizat achiziționarea BCR Chișinău în ianuarie 2024.
 • Idea Broker de Asigurare s-a transformat în BT Broker de Asigurare. Idea Broker de Asigurare, companie achiziționată de BT Leasing de la Idea Leasing în 2023, a devenit BT Broker de Asigurare, în februarie

Sursa: Raport anual BT

Total
0
Shares
1 comment
 1. Este mandra realizarea Bancii Transilvania de a inregistra un rezultat net consolidat impresionant in anul trecut, in ciuda provocarilor cu care ne-am confruntat in acest an. Acesta demonstreaza eforturile si angajamentul constant al bancii de a fi un lider si un deschizator de drumuri in industria financiara din Romania. De asemenea, suntem mandri sa vedem ca BT a reusit sa contribuie la dezvoltarea economiei nationale, oferind finantare solida companiilor si persoanelor fizice. Cresterea impresionanta a numarului de credite acordate si a numarului de clienti activi este doar o parte din radiografia anului trecut, care confirma pozitia solida si evolutia sustenabila a bancii. Felicitari echipei conduse de presedintele Horia Ciorcila pentru rezultatele remarcabile si ma bucur sa vad ca BT continua sa accelereze cresterea si sa ofere conditii avantajoase clientilor sai. Sunteti un exemplu pentru intreaga industrie bancara din Romania si ne bucuram sa fim parteneri in drumul catre succesul comun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Pasionații de robotică din Oradea se pot înscrie în Clubul STEM RoboManiacs

Articolul următor
AROBS Transilvania Software Cluj a anunțat preluarea integrală a grupului Infobest, specializat în dezvoltarea de soluții software personalizate.

AROBS cumpără Infobest

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share