Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

ONG-urile ar putea atrage 172 milioane euro din redirecționarea impozitului pe venit, însă doar 1/3 din această sumă e asimilată

Aproximativ 172 milioane de euro ar putea ajunge la organizațiile nonprofit din România, însă în anul 2022 mediul ONG a atras doar 1/3 din acestea, arată ultimele statistici publicate de Asociația HELP Autism, care reies din raportul privind declarația 230 transmis de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Conform statisticilor furnizate de ANAF, în anul 2022, 1,89 milioane români au ales să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit (din salariu sau pensie) către organizații nonguvernamentale și unități de cult în baza Formularului 230. Numărul lor a fost cu 200 mii (12%) mai mare față de anul precedent, însă această valoare rămâne departe de cea înregistrată în perioada pre-pandemie. Aceleași date arată că în anul 2018, au fost înregistrate aproximativ 1,8 milioane astfel de cereri de redirecționare a impozitului pe venit.

În anul 2019, au fost 2,1 milioane, o creștere de ≈ 400 mii (21%) față de anul precedent, înregistrând un maxim istoric în cei 5 ani analizați, neegalat până în prezent. În anul 2020, doar 1,6 milioane de Formulare 230 au fost înregistrate, cu 565 mii (–31%) mai puțin. În anul 2021, 1,7 milioane de astfel de formulare au fost înregistrate, cu 52 mii (2,3%) mai mult față de anul precedent.

La nivel național, în 2022, românii au redirecționat aproximativ 284 mil de lei (57 mil euro), însă acestea ar putea atrage până la 855 mil lei (172 mil euro), reprezentând diferența până la aproximativ 5,7 mil de salariați care pot redirecționa impozitul pe venit, la o valoare medie de 150 lei. Aceasta este una dintre cele mai mari pierderi ale sectorului ONG.

Ce s-ar putea face cu 172 milioane?

Multe. De pildă, asociația HELP Autism, cu cele mai multe formulare 230 colectate, circa 80.000/an, datorită comunității de părinți care s-a mobilizat, a strâns peste 2,8 milioane de euro. Acești bani au fost folosiți pentru acoperirea costurilor pentru ședințele de terapie a peste 700 de copii și adolescenți cu tulburări din spectrul autist (TSA), la domiciliu și în cele 7 centre din 3 orașe din țară (București, Suceava și Târgoviște), cheltuielilor administrative de funcționare și dezvoltarea unor soluții esențiale de integrare a persoanelor neurodivergente în sistemul educațional și pe piața muncii.

Conform statisticilor internaționale, 1 copil din 36 are o tulburare din spectrul autist, incidență confirmată de HELP Autism prin cercetare locală. În România, doar 1% din persoanele cu autism au un loc de muncă, iar 1 copil cu autism din 4 nu este încadrat în nicio formă de învățământ, grădiniță sau școală. Astfel că persoanele cu autism mor în medie cu 16 ani mai devreme pentru că nu au acces la servicii medicale și sociale adaptate lor.

Încă din 2018 Asociația HELP Autism a depus eforturi pentru a convinge instituțiile că ONG-urile au dreptul legal de a colecta și depune formulare în numele contribuabililor cu scopul de a ajuta organizațiile care depind de aceste fonduri să nu intre în imposibilitate de plată a angajaților și serviciilor. Tot în 2018, alături de alte ONG-uri, HELP Autism a convins statul să mărească procentul redirecționat din impozitul pe venit de la 2% la 3,5%, iar din 2022, sumele colectate sunt plătite în termen de 90 de zile de la depunere.

În medie, 34% dintre angajați au redirecționat impozitul pe venit

În ultimii 5 ani, tot mai mulți români au redirecționat impozitul pe venit către sectorul ONG, însă pandemia a scăzut dramatic numărul acestora. Deși pe un trend ascendent, numărul lor nu a mai atins valorile pre-pandemice. Inflația și schimbările fiscale din ultima vreme, dar și faptul că jumătate dintre români au optat pentru redirecționare pe 2 ani a impozitului pe venit, au influențat valorile statistice anterioare și, implicit, sumele colectate de către ONG-uri în anul 2022.

În 2018, 36% dintre 4,9 mil angajați, în 2019, 42% din 5,2 mil, în 2020, 29% din 5,56 mil, în 2021, 30,37% din 5,58 mil, iar în 2022, 33,32% din 5,7 mil angajați au ales să facă acest gest cu impact social imediat.

3,5%, un impozit pe venit de care depind cele peste 118.000 ONG-uri active în România

Cu toate acestea, numărul formularelor colectate rămâne mic față de potențialul pe care îl aduce această facilitate fiscală pentru cele peste 118.000 de organizații nonguvernamentale și unități de cult, care figurează în evidența Ministerului Justiției.

În contextul economic actual, românii reîncep să se preocupe mai bine de gestionarea propriilor fonduri și sunt mai atenți la impactul pe care îl pot avea în comunitate prin taxele și impozitele pe care le plătesc, alegând să susțină ONG-uri care reprezintă cauze în care cred: sănătatea, educația sau ecologia sunt doar câteva dintre acestea.

Formular230.ro

Peste 231.000 de angajați români au folosit platforma Formular230.ro, pentru a redirecționa 3,5% din impozitul pe venit datorat pentru anul fiscal trecut către 6.420 ONG-uri, generând 7,5 milioane de euro. Dezvoltată în anul 2020 de către asociația HELP Autism, cu o investiție de 50.000 euro, platforma Formular230.ro a apărut în urma unei nevoi din pandemie, de a găsi o soluție 100% digitală care să faciliteze completarea online a declarației 230 prin care orice angajat poate să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit către o asociație nonguvernamentală sau o unitate de cult din România.

„Formular230.ro a fost inițial gândit ca o soluție pentru cei peste 1.400 de părinți pentru a acoperi o parte din costurile cu terapia pentru copiii care fac recuperare în centrele noastre, reprezentând 70% din veniturile asociației. În semn de solidaritate, am pus soluția la dispoziție tuturor celor care aveau nevoie de ea, începând cu anul 2021. De atunci, a fost adoptată la scară națională, dovedindu-se un instrument indispensabil pentru societatea civilă. Așa că l-am dezvoltat pentru a veni în întâmpinarea oamenilor de bine, iar numărul copleșitor al celor care l-au folosit nu face decât să ne bucure și să ne confirme că există încredere în sectorul ONG”, menționează Daniela Bololoi (președinte HELP Autism).

Ce aduce nou platforma Formular 230.ro în acest an?

Organizațiile își creează cont pe platforma Formular230.ro, iar angajații pot completa și semna un formular online care generează declarația 230, pentru a ajunge cât mai facil la organizațiile care depind de acest venit. Tot procesul durează aproximativ un minut. În acest an, contribuabilul nu mai descarcă  declarația în format PDF și o trimite către ONG-ul ales pentru că formularele se salvează direct în contul organizației.

HELP Autism a dezvoltat o funcție nouă pentru generarea borderoului necesar depunerii la pentru ANAF, Excel sau arhivă PDF, ceea ce simplifică procesul de raportare și respectare a regulamentelor fiscale. ANAF înștiințează contribuabilii prin poștă, validând contribuția lor și virează sumele către ONG-uri și unități de cult în termen de 90 de zile de la data depunerii declarațiilor. Începând cu 2022, ONG-urile pot să asocieze conturi bancare multiple, o noutate față de alte soluții existente, iar cu 2023, a fost dezvoltată o nouă funcție, care permite organizațiilor să vadă grafice interactive cu statistici despre contribuabili.

Astfel, platforma Formular230.ro a ajuns în cei peste 4 ani de existență să găzduiască peste 6.420 organizații (ONG-uri și unități de cult). Doar în 2023, cu ajutorul soluției dezvoltată de HELP Autism, ONG-urile au colectat peste 7,5 milioane de euro (calculate la o valoare medie estimată la 150 lei per formular), bani redirecționați pe un an sau doi.

Cum poți contribui?

Alătură-te și tu celor peste 80.000 de inimi deschise care au îmbrățișat anul acesta copii cu minți diverse, redirecționând suma din impozitul pe venit sau profit către HELP Autism pentru construirea primei tabere incluzive pentru copii și tineri cu dizabilități din România. Nu te costă nimic și este dreptul tău să te implici în comunitate!

Când poți contribui?

Acum! Redirecționarea și colectarea impozitului pe venit se fac anual, contribuabilii pot alege ca opțiunea lor să fie valabilă 2 ani la rând, astfel pot depune declarația 230 doar o dată la 2 ani. Anul acesta, doritorii pot redirecționa 3,5% din impozitul pe venit, online și simplu, accesând https://helpautism.ro/formular230, din luna ianuarie până pe 25 mai. Organizațiile nonguvernamentale urmează să primească fondurile în maximum 90 de zile de la data depunerii declarațiilor 230, conform ordinului nr. 15 din 2021, un demers de urgentare demarat de asociația HELP Autism.

Asociația HELP Autism

HELP Autism susține din 2010 peste 3.200 de copii și adolescenți diagnosticați cu TSA – Tulburare de Spectru Autist – în programe de terapie desfășurate în cele 9 centre și la domiciliu. De la terapie specifică la programe de integrare școlară, de la sprijin pentru părinți la campanii de conștientizare & advocacy, HELP Autism caută să ofere constant un spectru de soluții pentru copiii cu autism și familiile lor. Asociația HELP Autism este astăzi cea mai mare organizație dedicată cauzei din România, fondator al rețelei informale RO TSA formată din aproximativ 100 de organizații în autism.

Misiunea asociației HELP Autism este de a ghida pașii persoanelor cu autism și familiilor lor, de la diagnostic la recuperare și integrare reală educațională, socială și pe piața muncii, construind o comunitatea deschisă să înțeleagă, să accepte și să sprijine mințile diverse.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Lagardère Travel Retail deschide primele magazine Duty Paid din România pe Aeroportul Internațional Henri Coandă

Articolul următor

Primarul Florin Birta a inaugurat Terminalul Intermodal Oradea, o investiție de 15 milioane de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share