Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiectul FLIARA – Inovația Condusă de Femei în Agricultură și în Zonele Rurale

Întâlnirea de lansare a proiectului, Bruxelles, 26-27 ianuarie 2023

Proiectul FLIARA – Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas (Inovația Condusă de Femei în Agricultură și în Zonele Rurale) este un proiect de acțiune de cercetare și inovare, finanțat de Comisia Europeană pe o durată de 3 ani în cadrul programului Orizont Europa. Rolul femeilor în agricultură a fost mult timp ignorat, iar contribuțiile lor la comunitățile rurale subevaluate. Multe inovații și practici introduse de femei trec neobservate, ceea ce nu numai că limitează potențialul lor impact, dar perpetuează și ideea că femeile au un rol mai mic de jucat în aceste domenii.

 România este inclusă între cele zece țări din diferite regiuni ale Uniunii Europene în care se desfășoară proiectul. Activitățile care se desfășoară în România constau în identificarea femeilor care inovează sustenabil în comunități din mediul rural, realizarea de interviuri cu 10 dintre ele din zone diferite ale țării, precum și identificarea a 2 ambasadoare ale acestor tipuri de inovație pentru a fi incluse într-o comunitate trans-europeană de practică.

Ce se urmărește cu proiectul Proiectul FLIARA?

Proiectul FLIARA își propune să contribuie la un viitor sustenabil prin evidențierea rolului femeilor în agricultură și în comunitățile rurale. FLIARA stimulează înțelegerea nevoilor și provocărilor cu care se confruntă femeile care implementează practici inovatoare de mediu și de dezvoltare rurală în agricultură și în zonele rurale din UE. Echipa care implementează proiectul, condusă de Universitatea Galway (Irlanda), este una diversă, compusă din
universități, IMM-uri, rețele europene (ECOLISE și ELARD) și alți practicieni din zece țări ale UE.

O depopulare accelerată a zonelor rurale

Conform Eurostat, în UE se înregistrează o accelerată depopulare a zonelor rurale, în ianuarie 2021 doar 21% dintre cetățeni trăind în mediul rural. În România, această tendință se poate corela cu dispariția rapidă a gospodăriilor țărănești și a fermelor mici, după cum indică datele provizorii ale Recensământului General Agricol din 2020, care semnalează că în 10 ani au dispărut aproape 1 milion dintre ele. Prin urmare, creșterea vizibilității, recunoașterea contribuțiilor femeilor și sprijinirea lor pentru a deveni actori cheie în modelarea viitorului agriculturii sustenabile și al zonelor rurale sunt esențiale.

Proiectul FLIARA, acronim pentru Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas (Inovația Condusă de Femei în Agricultură și în Zonele Rurale), propune o abordare unică și inovatoare pentru a îmbunătăți înțelegerea, conștientizarea și recunoașterea rolului femeilor în dezvoltarea sustenabilă a mediului rural. În plus, proiectul își propune să contribuie la îmbunătățirea politicilor publice și a practicilor de guvernanță astfel încât acestea să poată sprijini și spori capacitatea femeilor care trăiesc și lucrează în zonele rurale de a contribui la dezvoltarea sustenabilă a mediului rural.

Inovare rurală

Descriind viziunea proiectului, Maura Farrell (cercetătoare principală) a declarat: „Pentru a depăși provocările rurale cu care se confruntă Europa și pentru a profita de potențialele oportunități este nevoie ca toate persoanele și comunitățile să participe la inovarea rurală.”

Combinând metodele studiului de caz, analiza viziunilor despre viitorul sustenabil, alături de crearea unei Comunități de practică, și de analiza comparativă a politicilor publice, proiectul va implica în mod activ femei remarcabile din mediul rural. Prin împuternicirea dată de apartenența la o rețea socială, Comunitatea de practică – compusă din femei care inovează în comunități din mediul rural și în agricultură – se dorește a fi un mediu de sprijin reciproc și
colaborare care să încurajeze inovarea și dezvoltarea sustenabilă.

FLIARA

FLIARA pune în discuție normele și stereotipurile de gen existente, sporind conștiința de gen prin recunoașterea și aprecierea impactului real al femeilor, și al aportul lor economic în dezvoltarea rurală. Proiectul va crea instrumente practice și propuneri de politici publice pentru a se asigura că femeile sunt integrate și susținute de un ecosistem de inovare mai eficient, pornind de la comunitățile din care fac parte, administrația locală și alte părți interesate.

ELARD

Asociația Europeană LEADER pentru Dezvoltare Rurală, este rețeaua Grupurilor de Acțiune Locale care lucrează împreună pentru a promova dezvoltarea durabilă în zonele rurale și pentru a îmbunătăți calitatea vieții în zonele rurale din Europa.

ECOLISE

Rețeaua Europeană Pentru Inițiative Comunitare Privind Schimbările Climatice Și Dezvoltarea Durabilă este formată din 49 de membri din 18 state membre diferite ale UE, plus Macedonia și Elveția, inclusiv rețele europene și naționale, inițiative locale și organizații specializate și de cercetare. Printre membri se regăsesc Rețeaua pentru Tranziție (Transition Network), Rețeaua Globală a Satelor Ecologice Europe (GEN Europe), Mișcarea pentru Permacultură, și ICLEI (Asociația guvernelor locale pentru sustenabilitate).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Lucrările la edificarea OK Shopping Center se află în stadiu avansat, a anunțat dezvoltatorul proiectului, Consult Imobil Bistrița (CIB).

Apare un mall nou la Bistrița: OK Shopping Center

Articolul următor
Am avut plăcerea să particip la inaugurarea noii clădiri din cadrul Extensiei Universitare Alba Iulia a Universității Tehnice din Cluj- Napoca. Această nouă clădire se adaugă celorlalte două clădiri existente deja la Extensia Alba Iulia a UTCN, formând în acest fel un campus universitar modern, care se integrează perfect în peisajul universitar albaiulian, și care răspunde cererii crescânde de locuri la cele trei programe de studii de licență derulate la Alba Iulia: Sisteme şi Echipamente Termice, Tehnologia Construcțiilor de Mașini şi Ingineria Economică Industrială și la cele două programe de masterat: Tehnologii avansate de fabricație și Fiabilitatea și mentenanța sistemelor mecanice. Implicarea UTCN în dezvoltarea economică și socială a municipiului Alba Iulia s-a dovedit a fi una fructuoasă, existența acestor specialități formând generații de specialiști în domeniile științei și tehnologiei. Totodată, existența acestor specializări în municipiul nostru, oferă oportunități tinerilor de a studia, iar apoi de a se angaja în Alba Iulia la companiile de profil, care sunt în căutare de specialiști. Mulțumesc pentru invitația la eveniment domnului rector al UTCN, domnul Vasile Țopa și îl felicit pentru implicarea în dezvoltarea Extensiei Universitare Alba Iulia a Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Universitatea Tehnică din Cluj a ridicat o clădire de 2,5 milioane € la Alba Iulia

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share