Staţiunea Didactică de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Pomicultură Pietroasa – Istrița și Marinela Ardelean cu Wines Of Romania au organizat în 2 martie 2024 concursul Cel mai bun viticultor din România pe anul 2024. Evenimentul a fost organizat în cadrul manifestărilor dedicate centenarului stațiunii Pietroasa.
Concursul Cel mai bun viticultor din România s-a desfășurat sub patronajul ONVPV – Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole, organismul tehnico-ştiinţific care gestionează la nivel naţional potenţialul de producţie, denumirile de origine, indicaţiile geografice şi menţiunile tradiţionale pentru produsele vitivinicole. Competiția a fost dedicată tuturor viticultorilor, de la cei cu experiență vastă, până la cei care își încep drumul în acest fascinant univers al vinului. Astfel, în acest an, concursul a marcat o premieră prin includerea secțiunii pentru studenți alături de cea a seniorilor. Concurenții seniori au avut la dispoziție 20 de minute pentru a curăța zece butași de viță de vie.
Câștigătorii de azi, specialiștii de mâine
Câștigătorii concursului au fost premiați de compania Corteva. Experții premiați au primit tratamente pentru 4 hectare de vie, iar studenții s-au ales cu foarfeci, fierăstraie și seturi de degustare. Da Bacco le-a oferit experților un aparat de legat electrice și două multicultivatoare, iar studenții vor beneficia de 3 zile de experiență în companie. Valdo Invest a oferit un butoi de stejar pentru câștigătorul primului loc, iar SCDVP Pietroasa-Istrița, vinuri de colecție.
Juriul care a analizat lucrările viticultorilor experți a fost compus din Fabio Sorgiacomo, expert Giotto Consulting, Vicenç Canals, profesor la Academia de Tăiere a Viței-de-vie (Academia de Poda) din Spania, și Marian Ion (președinte), doctor în științe cu peste 30 de ani de experiență în viticultură.
La categoria experților, concursul a fost câștigat de Paul Huieț din Arad. Pe podium au urcat și Constantin Udrea, pe locul al doilea și Ionel Tun pe locul al treilea.
Juriul care a evaluat studenții a fost prezidat de Alina Donici, director al Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Viticolă Bujoru, alături de Alfred Ștefan (Corteva) și Dan Ploscaru, câștigătorul concursului de anul trecut.
Câștigătorii categoriei studenți
O sută de ani celebrați într-o zi la Pietroasa
La concursul seniorilor s-au înscris 15 viticultori, iar juniorii care s-au înfruntat au reprezentat Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Universitatea de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi, Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” Timișoara, Universitatea din Craiova, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București.
Ziua a fost bogată în activități, după vizitarea cramei Stațiunii de Cercetare Pietroasa, Corteva Agriscience a organizat workshopul Principii în efectarea tratamentelor fitosanitare, de la plante de apartament la plantații de 3000 ha viță de vie. Nici Da Bacco nu s-a lăsat mai prejos, susținând un workshop intitulat Ghidul viticultorului: de la înființare la recoltare în 50 de minute, urmat de o degustare vinuri și brânzeturi din programul Carrefour Poftim, brânză românească.
Wines Of Romania, un partener de nădejde
Marinela Ardelean a felicitat câștigătorii ediției centenare, mulțumind cadrelor didactice și universităților participante, studenților, viticultorilor de la cramele din Romania, partenerilor, publicului prezent la Pietroasa, juraților a căror expertiză a fost de neprețuit și în mod deosebit echipei de la Stațiunea de Cercetare de la Pietroasa.
130 de ani de istorie viticolă