Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Un arădean și studenții clujeni de la USAMV au fost premiați la concursul „Cel mai bun viticultor” Pietroasa

Staţiunea Didactică de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Pomicultură Pietroasa – Istrița și Marinela Ardelean cu Wines Of Romania au organizat în 2 martie 2024 concursul Cel mai bun viticultor din România pe anul 2024. Evenimentul a fost organizat în cadrul manifestărilor dedicate centenarului stațiunii Pietroasa. 

Concursul Cel mai bun viticultor din România s-a desfășurat sub patronajul ONVPV – Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole, organismul tehnico-ştiinţific care gestionează la nivel naţional potenţialul de producţie, denumirile de origine, indicaţiile geografice şi menţiunile tradiţionale pentru produsele vitivinicole. Competiția a fost dedicată tuturor viticultorilor, de la cei cu experiență vastă, până la cei care își încep drumul în acest fascinant univers al vinului. Astfel, în acest an, concursul a marcat o premieră prin includerea secțiunii pentru studenți alături de cea a seniorilor. Concurenții seniori au avut la dispoziție 20 de minute pentru a curăța zece butași de viță de vie.

Câștigătorii de azi, specialiștii de mâine

Câștigătorii concursului au fost premiați de compania Corteva. Experții premiați au primit tratamente pentru 4 hectare de vie, iar studenții s-au ales cu foarfeci, fierăstraie și seturi de degustare. Da Bacco  le-a oferit experților un aparat de legat electrice și două multicultivatoare, iar studenții vor beneficia de 3 zile de experiență în companie. Valdo Invest a oferit un butoi de stejar pentru câștigătorul primului loc, iar SCDVP Pietroasa-Istrița, vinuri de colecție.

Juriul care a analizat lucrările viticultorilor experți a fost compus din Fabio Sorgiacomo, expert Giotto Consulting, Vicenç Canals, profesor la Academia de Tăiere a Viței-de-vie (Academia de Poda) din Spania, și Marian Ion (președinte), doctor în științe cu peste 30 de ani de experiență în viticultură.

La categoria experților, concursul a fost câștigat de Paul Huieț din Arad. Pe podium au urcat și Constantin Udrea, pe locul al doilea și Ionel Tun pe locul al treilea.

Juriul care a evaluat studenții a fost prezidat de Alina Donici, director al Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Viticolă Bujoru, alături de Alfred Ștefan (Corteva) și Dan Ploscaru, câștigătorul concursului de anul trecut.

 

 

Câștigătorii categoriei studenți

Locul I, Alexandra Bardos, USAMV București,
Locul al II-lea, Florin Puscaș, USAMV Cluj-Napoca, Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală.
Locul al III-lea, Marius Cristian Donea, USV Iași.
Organizatorii au acordat și mențiuni, studenții clujeni Cătălin Ciobanu și Bogdan Raul Morar de la Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală a USAMV fiind printre cei ce le-au obținut.
În clasamentul pe universități, USAMV Cluj-Napoca s-a situat pe primul loc, urmată de USV Iași și USAMV București.
Studenții premiați au primit câte o sticlă de vin de colecție și vor petrece o săptămână la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Viticolă Pietroasa pentru acumularea unor experiențe suplimentare în  domeniu.

O sută de ani celebrați într-o zi la Pietroasa

La concursul seniorilor s-au înscris 15 viticultori, iar juniorii care s-au înfruntat au reprezentat Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Universitatea de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi, Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” Timișoara, Universitatea din Craiova, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București.

Ziua a fost bogată în activități, după vizitarea cramei Stațiunii de Cercetare Pietroasa, Corteva Agriscience a organizat workshopul Principii în efectarea tratamentelor fitosanitare, de la plante de apartament la plantații de 3000 ha viță de vie. Nici Da Bacco nu s-a lăsat mai prejos, susținând un workshop intitulat Ghidul viticultorului: de la înființare la recoltare în 50 de minute, urmat de o degustare vinuri și brânzeturi din programul Carrefour Poftim, brânză românească.

Wines Of Romania, un partener de nădejde

Marinela Ardelean a felicitat câștigătorii ediției centenare, mulțumind cadrelor didactice și universităților participante, studenților, viticultorilor de la cramele din Romania, partenerilor, publicului prezent la Pietroasa, juraților a căror expertiză a fost de neprețuit și în mod deosebit echipei de la Stațiunea de Cercetare de la Pietroasa.

„Mă bucur nespus ca anul acesta am avut și doamne în concurs (în ambele secțiuni, experți și studenți). Mai mult decât atât, locul 1 a fost obtinut de care Alexandra Bardos, studentă, mamă și un viitor viticultor de excepție. Alexandra Bardoș este studentă la USAMV București și ieri a venit însoțită de familia ei. Cât despre marele câștigător, Paul Huiet, acesta a venit tocmai de la Arad, pentru al doilea an consecutiv, după ce și anul trecut a avut un rezultat bun. Felicitări, Paul și pentru toți câștigătorii! USAMV Cluj a obținut cea mai mare medie în cadrul concursului. Felicitări!” a mai scris Marinela Ardelean pe pagina ei de socializare.

130 de ani de istorie viticolă

„După 30 de ani de existență ca pepinieră, în 1924 ia ființă Stațiunea Viticolă Oenologică Pietroasa, instituție care a susținut și formarea de ucenici agricoli, viitori viticultori. De 100 de ani, Pietroasa este un templu al științei strugurelui și vinului. Suntem onorați că Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Pomicultură Pietroasa – Istrița ne este partener, gazdă și prieten de nădejde în organizarea concursului Cel mai bun viticultor din România” au declarat reprezentanții Wines Of Romania.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Asocierea condusă de Precon Transilvania a turnat fundația noului ambulatoriului din Oradea

Articolul următor
Rockerii au investit 27 de milioane de euro în titluri de stat În prima ediție a programului de titluri de stat Fidelis din 2024 au investit 1.405 donatori, un număr record, depășind edițiile anterioare. Suma investitã de către aceștia în cadrul programului desfãșurat de Ministerul Finanțelor în parteneriat cu Morning Glory și Rock FM a fost de 135 milioane lei. Cei 1.405 donatori de sânge, care s-au alãturat campaniei „România are sânge de rocker, acum și de investitor" în perioada 21 februarie - 1 martie 2024, au beneficiat de tranșa specialã cu cea mai mare dobândã oferitã în cadrul acestei ediții, de 7%, pentru achiziția de titluri de stat emise în lei, cu scadențã la un an. Suma investitã în prima ediție a Programului Fidelis din 2024 a fost de peste 1,7 de miliarde de lei. Emisiunile în euro au fost cele mai accesate în cadrul acestei ediții, cu un total de 190,538, 300 milioane euro. Emisiunea în euro cu scadența la 1 an și dobânda de 4%, a avut un total de peste 118 milioane de euro, plasați în cele 3.755 de ordine. A doua emisiune în euro, cu scadența la 5 ani și dobânda de 5%, a avut un total de 72,5 milioane euro, plasați în 2.716 ordine. În ceea ce privește emisiunile în lei, investitorii au plasat peste 708 milioane lei, în 5.970 de ordine. Emisiunile titluri de stat în lei, au avut scadențe de 1 an și 3 ani și dobânzi anuale anuale de 6%, respectiv 6,75%. Valoarea nominalã a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. Investitorii donatori au beneficiat de scãderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei. Au beneficiat de condițiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donãrii de sânge începând cu 1 iulie 2023. De la 1 ianuarie, valoarea tichetelor a crescut de patru ori, de la 67 la 280 lei. Creșterea tichetelor a contribuit concret la impulsionarea donãrii de sânge, ceea ce a dus la creșterea numãrului de donatori la 53.701, în ianuarie 2024, de la 37.750 în ianuarie 2023, chiar dacã donarea de sânge s-a realizat în urma unei programãri online. Cei care investesc în titlurile de stat Fidelis se bucurã de facilitãți precum: posibilitatea de a vinde titlurile înainte de maturitate, primind dobândã aferentã perioadei de deținere; câștigurile cumulate din dobânzi și profituri sunt neimpozabile; flexibilitate în administrarea și diversificarea portofoliului. În 2023, Programul Fidelis s-a bucurat de un succes incontestabil În cele 4 ediții lansate în anul precedent, investitorii au plasat peste 9,3 milioane lei prin 68.863 subscrieri, iar eroii anului precedent au fost cei 5.077 de investitori donatori care au investit 522 milioane de lei.

Rockerii au investit 27 de milioane de euro în titluri de stat

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share