Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Se lansează Ghidul de finanţare al programului „Fabrici de reciclare”

Programul Fabrici de reciclare – Construirea de instalaţii de reciclare a deşeurilor în vederea atingerii ţintelor de reciclare din pachetul economiei circulare s-a lansat în 5 martie 2024. Programul este derulat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Operatorii economici din România, activi în domeniul reciclării deșeurilor vor putea beneficia de sume de până la 8,4 milioane de euro pentru construirea unei fabrici de reciclare.

Evenimentul de lansare a avut loc la Green Glass, una dintre cele mai mari unitate de reciclare a sticlei din România și Europa de Sud-est, situată la Popești-Leordeni, care se bazează pe tehnologia de sortare optoelectronică, prin intermediul căreia se obține un produs durabil sub formă de granule de sticlă.

Au fost prezenți Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Gemma Webb, CEO şi preşedinte al Directoratului RetuRO, Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Constantin Damov, director și co-fondator Green-Group și alții.

A fost trimis la Monitorul Oficial Ordinul de ministru Guvernul României își propune să finanţeze cu 220 de milioane de euro, respectiv un miliard de lei, un număr aproximativ 26 de fabrici de reciclare care urmează să fie finanţate într-un procent care poate ajunge la 75%. Aşadar, cu 25% capital al beneficiarului şi 75% finanţare pe care o va acorda Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, bani din PNRR. vom fi finanţate proiecte într-un interval cuprins între 500.000 de euro şi 8,4 milioane de euro.

Ținta de reciclare depășește 90%

„Trebuie să ştim că producem extrem de multe gunoaie, doar dacă ne raportăm la cele municipale. Peste 6 milioane de tone ajung în fiecare an la gropile de gunoi. Un alt lucru negativ se referă la cifrele ruşinoase la colectare separată şi reciclare deşeuri, pentru că astăzi România reuşeşte ca 12-13% din cantitatea de deşeuri să o trimită în fabricile de reciclare. Şi al treilea lucru la care mă voi referi este legat de gunoiul trimis la groapă. Peste 80% din ceea ce producem ajunge în gropile de gunoi, faţă de 20 şi ceva la sută, media Uniunii Europene.

Iar aceste chestiuni la care m-am referit mai devreme pot fi remediate în parte, e adevărat, şi folosindu-ne de Sistemul Garanţie-Returnare, pentru că SGR-ul îşi propune anul acesta să atingă o performanţă de 65%, iar începând cu al treilea an de funcţionare, ţinta pe care am propus-o prin lege este de peste 90%, ţintă dovedită a fi fezabilă de performanţele altor sisteme de garanţie-returnare din Europa. Pentru a fi completă această Horă a reciclării despre care discutăm, mai avem nevoie de încă un lucru, şi anume de fabricile care vor trebui să gestioneze cele opt miliarde de ambalaje pe care ne propunem să le strângem în fiecare an”, a spus Fechet

Cifrele record

Ministrul Mircea Fechet a reamintit primul record al sistemului Garanție-Returnare. A fost consemnată colectarea a 18 milioane de ambalaje în luna februarie, mult peste cele 2 milioane colectate în ianuarie și, evident, foarte mult față de cele 30.000 de ambalaje strânse în decembrie. În momentul de față, a mai spus ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, se colectează 1 milion de ambalaje în fiecare zi. „Asta înseamnă un proiect bun de țară, un proiect care crește de la o lună la alta, pentru un viitor nesufocat de gunoaie și pentru un viitor în care mediul de afaceri va avea, cu siguranță, foarte multe oportunități”, a adăugat Mircea Fechet.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
TITC devine astfel unul dintre cele 67 de clustere din toate domeniile de activitate de pe continentul european care dețin această etichetă și singurul cluster de IT din Europa de Sud-Est certificat cu Gold Label.

Clujul are un cluster triplu “medaliat” cu aur. Unic în Europa de Sud-Est

Articolul următor

NNDKP a asistat un sindicat de bănci în acordarea unui credit de 101,5 milioane euro către Grupul RodBun

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share