Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Vestigii arheologice descoperite de Dumexim și Consorzio Stabile EBG Group pe traseul Centurii Biharia

Cercetările arheologice desfășurate pe traseul Centurii Biharia au condus la identificarea a șase situri. Până în prezent, lucrările au fost finalizate în patru dintre aceste situri, iar până la sfârșitul lunii martie se vor încheia și în celelalte două.

Echipa responsabilă cu aceste lucrări este formată din specialiști din cadrul secției de arheologie a Muzeului Țării Crișurilor. Descoperirile includ fragmente ale unor obiecte și urme ale unor așezări din diferite perioade istorice.

 

Perioadele vestigiilor

Vestigiile arheologice descoperite până în prezent pot fi atribuite unor locuiri (sate-cătune) ce pot fi datate în diferite perioade: neoliticul târziu, perioada bronzului târziu (1400-1100 î.Chr.), o așezare daco-sarmatică (începutul sec. II î.Chr.), una din secolele IX-X și un sat databil în secolele XVI-XVII. Fragmentele găsite au fost depozitate la Muzeul Țării Crișurilor.

Constructorii continuă lucrările în zonele neafectate de cercetările arheologice. Șantierul a demarat la finalul lunii octombrie 2023.

 

Două tronsoane

Proiectul este compus din două tronsoane, care vor avea o lungime totală de 8,7 kilometri. Primul tronson, de 5,6 km, este centura propriu-zisă, drumul care ocolește localitatea Biharia, iar cel de-al doilea, cu o lungime de 3,1 km, este drumul care va lega localitatea Paleu de noua centură.

Lucrările sunt executate de asocierea de firme Dumexim și Consorzio Stabile EBG Group. Valoarea contractului este de 66.363.616,76 lei, inclusiv TVA. Durata de execuție a proiectului de investiție „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea – Lot 3” este de 18 luni de la începerea lucrărilor.

Patru centuri în lucru

Noul drum face parte din proiectul „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”, finanțat cu fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027.

Vă reamintim că sunt în lucru alte patru centuri în zona metropolitană a Municipiului Oradea: Centura Oșorhei (5,8 km), Centurile Sântandrei (5 km), Sânmartin (8 km) și Nojorid (8,4 km).

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a desfăşurat acțiunile de control în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, în perioada 22 februarie – 1 martie.

Amenzi de 31.000 de lei pentru firmele de pază din Cluj

Articolul următor

Aktor a început forarea primului tunel pe tronsonul de cale ferată Brașov-Sighișoara

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share