Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Orice venituri ilicite (fără sursă) vor fi impozitate cu 70% după 1 iulie 2024

Marți, 5 martie 2024, Federația Patronilor Bihor (FPB) a fost gazda unei întâlniri cu reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Bihor.

Magdalena Berce, șef Serviciu Asistență Contribuabili, respectiv Laura Morar, adjunct șef Serviciu Asistență Contribuabili la AJFP Bihor, le-au prezentat membrilor FPB ultimele modificări în domeniul fiscalității.

Laura Morar a prezentat ultimele modificări legislative în domeniile IT, Construcții, Agricol și Industria Alimentară legate de scutirile de contribuții, începând cu 1 noiembrie 2023.

Reprezentanta ANAF a vorbit în continuare despre modificările fiscale apărute de la 1 ianuarie 2024 legate de cifra de afaceri și impozitul pe profit datorat de firme. Alt subiect despre care s-a discutat a fost impozitul pe profit al microîntreprinderilor.

CASS și modificări de cote de TVA

Magdalena Berce s-a referit la altă modificare importantă legată de CASS pentru activități independente.

Astfel, CASS se va datora pe de o parte pentru activitățile independente (ex. PFA-uri, contracte de activitate sportivă) în limita plafonul de 60 de salarii minime prin aplicarea cotei de 10% la venitul net/norma de venit și pe de altă parte pentru celelalte venituri (dividende, drepturi de autor, chirii, dobânzi, alte surse etc.) prin raportarea la plafoanele de 6, 12 și 24 de salarii minime.

Șefa Serviciului Asistență Contribuabili de la AJFP Bihor a mai vorbit despre modificările cotelor de TVA la unele produse și bunuri și despre introducere de accize la noi produse.

E-factura și E-transport

Alte subiecte dezbătute de reprezentantele Fiscului bihorean au fost legate de sistemul Ro e-factura și e-transport. În ceea ce privește e-factura, factura electronică se trimite în sistemul RO e-Factura în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data limită (15 a lunii următoare faptului generator). Factura se trimite și pe suport hârtie și format electronic.

Până la data de 31 martie 2024 nu se aplică sancțiuni. După data de 1 iulie 2024 factura va circula doar în sistem electronic și vor fi aplicate sancțiuni atât beneficiarilor cât și furnizorilor care nu folosesc sistemul electronic.

O altă modificare este legată de extinderea sistemului RO e-Transport referitor la declararea transporturilor internaționale de bunuri, indiferent de încadrarea în prevederile Ordinului privind produsele cu risc fiscal ridicat. Operatorii de transport rutier sunt obligați să echipeze vehiculele de transport cu dispozitive de tip terminal de telecomunicații care utilizează tehnologii de poziționare și transmisie de date prin satelit.

Magdalena Berce a făcut referire și la plafoanele de plăți cash în 2024, dar și la o nouă prevedere legislative care va intra în vigoare de la 1 iulie 2024, legată de veniturile ilicite.

Astfel, orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului și al accesoriilor veniturilor ilicite”, a informat Magdalena Berce.

Prezentările reprezentantelor AJFP Bihor au fost urmate de o serie de întrebări din partea membrilor Federației Patronilor Bihor prezenți la întâlnire.

 

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Sixense România a înregistrat o creștere cu 50% a cifrei de afaceri în 2023

Articolul următor
Valentin Anghel

Rambursarea anticipată a creditelor poate să scadă perioada de rambursare, dar crește efortul de plată a ratelor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share