Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

A început Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025

Legăturile culturale bogate dintre România și Polonia vor traversa o perioadă efervescentă de-a lungul a 17 luni. Sub semnul Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025 va fi organizat un tandem cultural româno-polonez, cu activități reprezentative pentru toate ramurile artistice. Calendarul bogat de evenimente și schimburile culturale în toate domeniile artistice vor contribui la aprofundarea relațiilor și legăturilor de prietenie dintre cele două țări. În perioada iunie 2024 – octombrie 2025, vor fi organizate la București și Varșovia numeroase evenimente și va fi prezentat public Sezonul Cultural România-Polonia.

Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025  a fost anunțat joi, 29 februarie, la Castelul Regal din Varşovia, de oficiali din cele două ţări. Ziua s-a încheiat cu un concert festiv, susţinut de artişti români apreciaţi pe scenele internaţionale, în frunte cu violonistul Alexandru Tomescu.

Ziua Solidarității Polono-Române a fost marcată la Ateneul Român în 3 martie 2024, în prezența a numeroase personalități ale vieții culturale din cele două țări. Leszek Możdżer a cucerit publicul care a venit duminica seară la eveniment.

Muzeul Național al Țăranului Român din București a găzduit, din 2 martie, expoziția de fotografie Au fost trei surori și doar două cămăși, realizată de Justyna Mielnikiewicz ca o călătorie-reportaj prin multiculturalitatea Bucovinei românești.

Sezonul Cultural România-Polonia, evenimente în cascadă

Evenimentele românești de anvergură din cadrul Sezonului cultural bilateral vor debuta cu expoziția „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc”, cu lucrări din colecția Muzeului Național de Artă al României. Retrospectiva găzduită de Muzeul Național din Gdańsk va prezenta pentru prima dată publicului polonez opere reprezentative ale fondatorului picturii moderne românești.

Sezonul polonez în România va începe în luna iunie cu vernisajul expoziției „Tatry. Wróblewski, Karłowicz, Wyczółkowski” la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Pregătită de Fundația A. Wróblewski, expoziția cuprinde picturi, gravuri și fotografii inspirate de frumusețea peisajelor carpatice.

Românii vor putea vizita expoziția monografică Iosif Király la Fotofestiwal Łódź și expoziția România în secolul XX. Colecția de artă Ovidiu Șandor, la Centrul Internațional pentru Cultură din Cracovia, care își propune o explorare a istoriei secolului trecut prin lentila artei. De asemenea, se remarcă expozițiile Dacia, regatul aurului și argintului, care va fi putea fi admirată la Muzeul Național din Cracovia, și Comori și ritualuri în Evul Mediu românesc, la Muzeul Național din Gdańsk, ambele organizate de Muzeul Național de Istorie a României. De asemenea,

Operele unei întregi serii de artiști polonezi excepționali vor fi dezvăluite publicului din România. Este vorba despre Tadeusz Kantor, la Muzeul Național de Artă a României, cu lucrări din colecția Muzeului de Artă Contemporană din Cracovia (MOCAK); Wojciech Fangor, la Muzeul de Arte Vizuale din Cluj-Napoca, cu picturi din colecția Muzeului Național din Gdańsk, sau Jerzy Nowosielski, la Palatul Culturii din Iași, cu uleiuri din fondul Muzeului Național din Cracovia.

Arte performative, film, literatură, muzică, design și nu numai

Sezonul va aduce în prim-plan efervescența creativă a scenelor artistice din cele două țări.

Artiști români și polonezi vor participa la importante festivaluri de teatru în ambele țări, precum Festivalul Prapremier din Bydgoszcz sau Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Nu vor lipsi producții poloneze și românești la cele mai relevante evenimente cinematografice, precum Festivalul Internațional de Film Transilvania TIFF ori New Horizons din Wrocław.

Designul românesc se va bucura de o vizibilitate deosebită la Łódź Design Festival, iar cel polonez la Romanian Design Week. Iubitorii de muzică vor avea și ei parte de surprize. Instrumentiști români și polonezi vor concerta la Festivalul George Enescu, Toamna Varșoviană, Festivalul de Jazz de la Gărâna și Festivalul Balkanik. Cititorii vor fi invitați la evenimente literare în cadrul Festivalului de Literatură FILIT de la Iași și la Târgul Internațional de Carte de la Cracovia.

Sezonul creează un context propice pentru dezvoltarea unor relații durabile între instituțiile de cultură din cele două țări. Rezultatele vizibile ale acestor colaborări vor fi coproducțiile cu echipe de creație mixte, cum este cazul unui spectacol de dans contemporan, care va avea premiera la Teatrul Polonez de Dans din Poznań.

Vorbim aceeași limbă

Identitatea vizuală a sezonului este rodul colaborării dintre studenții departamentelor de design grafic de la Universitatea Națională de Arte din București (UNArte) și Academia de Arte Frumoase din Varșovia. Rezultatul muncii de mai multe luni a unor echipe mixte de tineri graficieni, susținuți de profesorii lor, este un logo inspirat de semnele diacritice caracteristice fiecărei limbi, puse în dialog. Identitatea este completată de sloganul „Vorbim aceeași limbă”, care face trimitere la limbajul culturii, instrument al cunoașterii și înțelegerii profunde între oameni, într-o diversitate de forme, mijloace de exprimare și tradiții.

Pregătirea și realizarea programului Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025 revin Ministerului Culturii și Institutului Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Varșovia, pentru partea română, respectiv Ministerului Culturii și Patrimoniului Național și Institutului „Adam Mickiewicz”, în parteneriat cu Institutul Polonez din București, pentru partea polonă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Crama Darabont a câștigat trofeul BASF România pentru cel mai bun spumant

Articolul următor

Reinventarea Office Lobby-urilor: Efectul Îmbunătățirii Clădirilor de Birouri Prin Funcțiuni și Materiale Actualizate

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share