Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fonduri UE pentru firmele din parcurile de specializare inteligentă din Bihor

Firmele care vor concesiona terenuri în parcurile de specializare inteligentă din Bihor vor putea accesa fonduri europene de peste 16 milioane de euro.

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a participat miercuri, 13 martie, la o întâlnire cu mediul privat din județ, organizată de Consiliul Județean Bihor și Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), cu scopul de a prezenta oportunitățile din cadrul parcurilor de specializare inteligentă din Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei.

La discuții au mai participat Anca Roman și Cristian Otgon, reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Nord – Vest (ADR NV), Ioan Todoca, primarul orașului Aleșd, Gabriel Popa, primarul Municipiului Beiuș, Marcel Sas-Adăscăliții, primarul Municipiului Marghita, și Iulian Balaj, primarul orașului Ștei. La întâlnire a fost prezent și Ioan Mintaș, prim-vicepreședinte al Consiliului Național al IMM-urilor din România.

„Pentru Consiliul Județean Bihor, dezvoltarea economică înttr-un mod integrat și unitar este o componentă de viziune strategică, sens în care am demarat în acest mandat mai multe proiecte, printre care și amenajarea acestor parcuri de specializare inteligentă. O componentă importantă care face deosebirea între parcul industrial clasic și cel de specializare inteligentă este aceeea că firmele care doresc să vină în aceste parcuri au la dispoziție o sumă nerambursabilă de cel mult 2,5 milioane de euro pentru fiecare aplicant, sumele fiind pre-rezervate prin proiectul depus de Consiliul Județean Bihor”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

 Sume alocate pe parcuri

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) pot accesa fonduri europene nerambursabile dacă aleg să concesioneze terenuri în parcurile de specializare inteligentă. Pentru Aleșd  suma alocată este de 3,8 milioane de euro, Beiuș – 4,3 mil. euro, Marghita – 4,2 mil. euro și Ștei – 4,3 mil. euro.

Parcul de specializare inteligentă din Aleșd este poziționat în partea de vest a orașului, la intrarea în localitate dinspre Lugașu de Jos, și are acces la DN1/E60. Are o suprafață totală de 86.559 mp, împărțit în 11 parcele cuprinse între 3.455 și 15.657 mp.

Parcul din Beiuș este poziționat la intrarea în localitate dinspre Oradea, pe partea stângă a DN 76/ E79. Acesta este împărțit în 16 parcele cu suprafețe între 4.108 și 25.952 mp, având o suprafață totală de 175.183 mp.

Parcul de specializare inteligentă din Marghita are o suprafață totală de 114.900 mp și este poziționat în partea de vest a municipiului, accesul realizându-se prin strada Gării și prin DN 19B Săcueni – Marghita. Parcul are 9 parcele cu suprafețe cuprinse între 3.451 și 24.557 mp.

Parcul din Ștei are o suprafață totală de 138.883 mp, împărțită în 25 de parcele de 1.772 până la 8.890 mp. Acesta este poziționat în partea de sud-est a orașului, iar accesul se va face printr-un drum care se desprinde din DN75.

Documentația privind condițiile pentru concesionarea, prin licitație publică, a parcelelor disponibile în parcuri se află în procedura de consultare publică până la data de 18 martie. Propunerile, sugestiile și recomandările pot fi trimise pe adresa de email contact@adlo.ro sau la sediul ADLO din Oradea, strada Primăriei, nr. 3 (parter). Documentele pot fi consultate online, pe site-ul Consiliului Județean Bihor: https://www.cjbihor.ro/wp-content/uploads/2024/03/Documentatii-concesiune-si-anunt-PSI.pdf.

„Prin parcurile de specializare inteligentă ne dorim să extindem modelul de dezvoltare care a funcționat în Oradea și să aducem locurile de muncă cât mai aproape de oameni, astăzi bihorenii fiind nevoiți să facă naveta chiar și la 70 de kilometri de casă în fiecare zi”, a adăugat vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Reamintim că a fost desemnat constructorul pentru realizarea infrastructurii de suport în parcurile din Aleșd și Beiuș, iar proiectele parcurilor din Marghita și Ștei se află în etapa de evaluare. Investițiile vor fi finanțate din bugetul Consiliului Județean Bihor și din fonduri europene, prin Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027. Urmează semnarea contractului de finanțare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Născut în pandemie, Spark Generation, cel mai nou liceu online, permite elevilor să-și facă singuri programul

Articolul următor

Complex President și Oradea, împreună la Târgul de Turism „Ferien Messe” din Viena

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share