Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fierul și iarba dau o nouă înfățișare municipiului Hunedoara

Lucrările demarate în 2023 pentru reabilitarea clădirii ce adăpostea Muzeul Fierului din Hunedoara sunt în plină efervescență, cele aproape 1,8 milioane de euro au fost salutare. În paralel, se finalizează lucrările de reamenajare în Parcul Libertății, încât Hunedoara va fi pregătită să-și întimpine turiștii în sezonul estival. 

Poate nu întâmplător, Hunedoara își primenește obiectivele de interes turistic. Un județ generos cu atracțiile istorice și naturale trebuie să-și consolideze infrastructura. Nu de alta, dar vecinii lor din Caraș-Severin au fost invitați să reprezinte România în cadrul Salonului Mondial de Turism de la Paris. Evident, județul Hunedoara nu lipsește de la acest târg, unde este prezent cu un stand centrat în jurul Castelului Corvinilor, cunoscut și sub denumirea de Castelul Huniazilor, cetatea gotică medievală din Hunedoara.

Muzeul Fierului se restaurează

Județul Hunedoara s-a confundat milenar cu istoria fierului, aici existând în mod strălucit reprezentate memorabile ale exploatării și prelucrării acestui metal. Clădirea construită la începutul anilor ’30 în apropiere de Castelul Corvinilor, pe malul Cernei, a fost sediul băncii interbelice Agricola din Hunedoara. După 1990 a ajuns clădirea părăginită, dar anul acesta se vor termina intervențiile pentru consolidarea și restaurarea ei, astfel încât își va putea primi vizitatorii în noile spații de expunere ale muzeului.

Vestigii ale metalurgiei din acest județ au fost expuse în vechiul muzeu al fierului, deschis în 1974, pentru a marca împlinirea a 90 de ani de la înființarea Uzinelor de Fier din Hunedoara. Acesta a aparţinut fostului combinat siderurgic din Hunedoara și a activat în viața culturală a orașului până în 2006.

Parcul Libertății va fi verde

S-a lucrat în tandem atât la Muzeul Fierului, cât și la Parcul Libertății, astfel încât ambele obiective se apropie de momentul festiv al inaugurărilor. Având în vedere obiceiul multor primării de a înlocui arborii bătrâni, mai ales brazii, cu arbuști decorativi și zonele verzi cu piatră, piața Libertății surprinde în mod plăcut. E adevărat, și aici au fost tăiați copacii,  38 din cei 50 existenți au fost sacrificați din rațiuni diferite, ce țin de întregul plan de armonizarea cu zona pietonală de pe Bulevardul Libertăţii. Dar au căzut copacii vulnerabili, bolnavi, ce reprezentau un risc de prăbușire.

Aleile sunt străjuite de suprafețe impresionante de gazon care este amplasat în aceste zile. Mobilierul urban este și el la fața locului, iar anul trecut au fost plantați 68 de copaci. Ei vor ajunge la înălţimi cuprinse între 5 şi 10 metri, unii chiar mai mult, promit reprezentanții primăriei, care menționează că vor mai fi plantați alți 11. Proiectul cuprinde plantarea, în total, a 79 de arbori ornamentali, 104 arbuşti ornamentali și 261 plante ornamentale.

Mediul privat a dat o mână de ajutor la Hunedoara

Parteneriatele public-privat nu trebuie să fie active doar atunci când e vorba de investiții de anvergură. Administrațiile și antreprenorii își pot da mâna atunci când de un astfel de obiectiv, cum e un parc, beneficiază întregul oraș.

„Din discuţiile cu persoanele care s-au ocupat de partea de peisagistică a parcului, sunt specii variate de pomi plantaţi, de la brazi ornamentali până la mesteceni şi arţari. Cert este că în Parcul Libertăţii vom avea varietate de culori oferită de copaci şi plantele ornamentale indiferent de anotimp. Cu toate că nu este gata încă, am observat şi eu şi colegii mei mai multe persoane care se plimbă prin zonă. Înainte, în vechiul parc nu era nimeni cât era ziua de lungă.

Constat cu bucurie că o parte dintre proprietarii de clădiri de pe latura estică a Parcului Libertăţii au început lucrări de reabilitare a faţadelor. Asta înseamnă că iniţiativa noastră privind reamenajarea şi revigorarea centrului istoric al oraşului nu a rămas fără răspunsul pozitiv aşteptat şi din partea mediului privat. Sper ca, din vara acestui an, întreaga zonă să fie revigorată nu doar urbanistic, ci şi din punct de vedere social şi economic”, a afirmat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Uite că se poate să alegi specii potrivite cu condițiile pedo-climatice ale orașului, fără platani și fără roadele imaginației unor arhitecți peisagiști (îmi place să cred că s-a apelat la specialiști) care forțează nota, prin combinații nefericite de stiluri în zone cu monumente istorice sau de arhitectură

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

48 de autobuze electrice BYD vor fi furnizate de New Kopel Car Import către municipiul Bacău

Articolul următor

Investiție de peste 2 mil. euro pentru Medicina Dentară de la Universitatea Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share