Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Industrie prelucrătoare de top, caut angajați la Cluj!

Majoritatea fabricilor campioane în domeniul industriei prelucrătoare își extind producția și logistica, însă pentru asta au nevoie de mai mulți oameni. Unele se mută din urbe, altele se încăpățânează să facă producție într-un municipiu profilat pe IT, imobiliare și servicii. Varianta mixtă: produc în zona metropolitană, dar au birourile în oraș.  

DE’LONGHI a intrat cu producția în România în 2013, odată cu preluarea halelor Nokia din parcul industrial public Tetarom III, comuna Jucu, unde fabrică aparate de uz casnic. Compania s-a extins treptat, nu doar în județul Cluj unde a făcut 1.500 de angajări în perioada pandemiei. În Bihor a preluat fabrica Jasz Plaszt din Mădăraș – Salonta ce va avea până la 500 de angajați, unde produce echipamente de mic dejun marca Braun. La Satu Mare dezvoltă o fabrică de aparate automate de cafea pe 50.000 mp, cu 400 de angajați (investiție de 28 milioane de euro, jumătate fiind ajutor de stat). Ambasada Italiei a cerut edificarea unui pasaj de legătură între DJ 109D și DN 1C, în zona Tetarom III, pentru a nu mai bloca tirurile cu produsele De’Longhi la calea ferată.

„Cartierul general” al EMERSON din zona Transilvaniei se găsește în Tetarom II, parc industrial public ce se întinde pe 12 ha, pe Bd. Muncii din Cluj-Napoca, rezervat exclusiv de grupul american. Totuși, unitatea de afaceri Appleton a fost relocată în Urbano Parks Gilău, pe 6.000 mp, cu producție și birouri. Appleton este producător global de componente electrice pentru medii industriale și periculoase. „Vrem să pregătim spațiul eliberat în urma mutării pentru oportunități viitoare de creștere a afacerii”, motivează Alina Negru, directorul Emerson Cluj. Compania derulează programul Kick-Off Your Career, ce are ca scop final angajarea a zeci de tineri de la facultățile tehnice și de business.

Producătorul de medicamente TERAPIA derulează la Cluj-Napoca o investiție de 25 milioane de euro în extindere, retehnologizare și regenerare industrială, lucrările fiind efectuate de Wincon. Planul vizează producerea echipamentelor de împachetare de unică generație și un depozit de produse finite ce va deservi întregul spațiu al UE. Terapia mai are teren disponibil pentru dezvoltări imobiliare cu multe cereri de locuințe și mall-uri din partea dezvoltatorilor, însă managementul încă nu a luat o decizie, o variantă fiind edificarea unui campus universitar. Compania este integrată în grupul Sun Pharma, cel mai mare producător de profil din India, cu afaceri de 5,7 miliarde de dolari și active de 10 miliarde, în 2023.

RONDOCARTON Sânnicoară – Apahida, producător de ambalaje din carton ondulat pentru industria alimentară, va investi în acest an 10 milioane de euro la Târgoviște, într-un depozit pe verticală de 5.000 mp. Investiția inițială în fabrica din județul Dâmbovița s-a cifrat la 38 milioane de euro. În comuna clujeană, compania din grupul austriac Rondo Ganahl va extinde și va moderniza spațiile logistice și zona de expediție, după ce la Șura Mică, în județul Sibiu, a finalizat retehnologizarea și extinderea fabricii Transilvania Pack & Print.

ECOLOR produce la Jucu mobilier pentru cel mai mare retailer de mobilă și decorațiuni la nivel global, Ikea. Firma-mamă este Gyllensvaans Möbler (Suedia), producător și furnizor al Ikea. Unitatea din România are o suprafață construită de 57.000 mp, produsele finite fiind realizate din PAL și MDF. Pentru a-și menține angajații buni, Ecolor a introdus un sistem de promovare intern și de recompensare a celor care evoluează, dar și bonusuri brute de 400 de euro pentru oamenii din uzină care recomandă noi muncitori sau reglori.

LA LORRAINE deține în parcul industrial privat REIF Câmpia Turzii cea mai modernă fabrică de pâine din Europa și a finalizat o nouă linie de producție, cu echipamente de ultimă generație, în materie de tehnologie. Acestea sunt în proporție de 80% automatizate, în zona de ambalare și paletizare procesele fiind manuale. Producătorul derulează o campanie de angajare de operatori principali și frământare, ambalatori manuali și paletizatori. Investițiile La Lorraine Bakery (Belgia) în extinderea capacității de producție a fabricii de la Cluj se ridică la 70 milioane de euro. Fabrica acoperă necesarul pieței locale, al piețelor din Europa de Sud-Est și o parte din Europa Centrală. Grupul belgian de panificație și patiserie dispune de 12 fabrici în Europa şi își comercializează produsele în 25 de ţări.

„Cosmeticienii” de la FARMEC vor face producție doar în comuna Dezmir,  demers ce se ridică la 40 milioane de euro, pentru care producătorul a apelat la ajutor de stat. Sediul său actual din Cluj-Napoca va funcționa ca unul administrativ. Acum, majoritatea producției se derulează pe str. H. Barbusse din municipiu. Din investiția preconizată, 24 milioane de euro reprezintă construirea de la zero a unui centru de producție de 17.700 mp (suprafață desfășurată 24.400 mp), iar 16 milioane, echipamentele. Noua unitate urmează să fie finalizată în trei ani, să dubleze capacitatea de producție și să creeze 100 de noi locuri de muncă. La început de an, Farmec a relansat gama de produse profesionale Gerovital H3 Equilibrium, destinate cabinetelor cosmetice. Compania are o rețea de 26 de magazine de brand, Farmec și Gerovital, plus două în franciză.

Furnizorul de soluții pentru construcții rezidențiale și industriale IMPRO are sediul la Jucu și deține un centru de servicii pentru produse din oțel. Societatea face parte din grupul BP2, cu cinci fabrici în județele Cluj și Timiș, în Cracovia, Dabrowa Gornicza (Polonia) și în Kosice (Slovacia). Aceasta este specializată în fabricarea de țigle metalice și produse din tablă pentru acoperișuri, elemente de tablă pentru hale de producție și construcții comerciale, precum și produse din oțel. Fabrica ce se întinde pe 4.160 mp a fost extinsă și modernizată, rezultând un centru de formare dedicat.

Proiectele de dezvoltare și automatizare ale ECKERLE AUTOMOTIVE de la Cluj-Napoca au fost dezvăluite de directorul tehnic, Gabriel Urian, în cadrul Maratonului Afacerilor inițiat de Camera Franceză de Comerț din România și Clubul de Afaceri Francofon Cluj. Compania germană a înființat un laborator de calibrare acreditat pentru testarea aparatelor de pe piețele din Ungaria și România. Ministerul Economiei a anunțat că grupul german a mutat la Cluj o bună parte dintre capacitățile sale de producție din Ungaria. Eckerle este prezent cu unități de producţie în Germania, Europa de Est, Asia, America de Nord și are competențe în asamblarea sistemelor de perii pentru electromotoare, producând anual 110 milioane de astfel de sisteme.

Specialiștii în business, solicitați de giganții industriali

Economistul Valentin Toader, decan al Facultății de Business din Cluj-Napoca (FBCN), a făcut o analiză, pentru Transilvania Business, privind industria prelucrătoare din județul Cluj.

În ultimii 10 ani industria Clujului nu și-a modificat semnificativ numărul de companii mari și mijlocii active. În schimb, în cea prelucrătoare a crescut foarte mult partea de microîntreprinderi și firme mici. Există un dinamism în piață, inițiativă antreprenorială, deci și oportunități, adică un mediu propice dacă apar asemenea firme. Multe dintre ele mai și falimentează, dar este un interes de a face investiții, deci ca perspectivă e un lucru bun.

Dacă te uiți la numărul de întreprinderi și îl corelezi cu cel de salariați și cu cifra lor de afaceri, apar domenii de activitate cu 2-3 întreprinderi mari, însă aflate în topul industriei prelucrătoare din Cluj. Ele sunt companii dedicate în mare parte largului consum: electrocasnice, echipamente electrice, carton și ambalaje, industrie alimentară. Adică firme care au o cerere mare în piață, intern și extern. Pe partea de exporturi reușesc să vândă foarte bine. Sunt similitudini între topul industriei prelucrătoare și cel al exportatorilor, lucrurile se leagă.

Afacerile acestor companii nu au crescut repede, ci gradual. Nu este cazul la De’Longhi, unde au fost angajați mulți oameni, s-au făcut investiții consistente, iar compania a urcat foarte mult în ultimul deceniu. La majoritatea a fost o creștere firească datorită legăturilor lor în țară și în străinătate. Clujul se dezvoltă foarte mult pe partea de servicii pentru care este nevoie de persoane cu studii superioare. Orașul are 20% oameni cu această pregătire. Există, totuși, o pondere mare de populație în județ care poate să își găsească loc de muncă în industrie, unul dintre elementele pe care investitorii îl caută.

 O provocare pe care o are toată lumea o reprezintă angajații. Am rămas surprins de numărul considerabil de companii mari care ne-au contactat să facem parteneriate prin care să ia studenți în internship: De’Longhi, Emerson – sectorul industrial, KPMG, PwC, Banca Transilvania – servicii financiare, dar și serviciile IT. Faptul că au nevoie de oameni cu nivel de pregătire superior pe baza cărora să poată să construiască reprezintă un argument că vor să se dezvolte. Vin și mulți angajați din fabrici, care fac învățământ la distanță la noi și care ne ajută cu experiența lor din producție”, ne-a explicat economistul Valentin Toader.

Atuurile Clujului: aeroportul și autostrăzile

Acesta ne-a prezentat, de asemenea, care sunt avantajele de care dispune sau va dispune județul pentru a atrage mari investitori.

Se preconizează investiții mari. Terapia planifică să își extindă partea de depozitare. Asta înseamnă o majorare a capacității de producție și mai multe locuri de muncă, afaceri mai mari. Până acum, în ultimii ani, în industria farmaceutică din Cluj nu am avut o creștere spectaculoasă, nici la job-uri, nici la investiții. Terapia are și avantajul apartenenței la un mare grup mondial.   

 Infrastructura este esențială pentru stabilirea unor investitori și dezvoltarea celor deja prezenți, iar Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj (AIAIC) reprezintă un mare avantaj pentru toată Transilvania. La FBCN am realizat, împreună cu colegii Oana Bode, Rozalia Rus și Adina Negrușa, un studiu care prezintă impactul traficului de pasageri asupra dezvoltării economiei locale, exportului, valorii adăugate, locurilor de muncă. Fluxurile de pasageri în creștere de pe AIAIC, plecări și sosiri, se răsfrâng asupra job-urilor după 12-15 luni. Adică partea de business vine, investește, creează locuri de muncă. Rezultatul se vede inclusiv la AIAIC care se extinde, deși încă este prea puțin transport aerian de marfă.

 Dacă ne referim la autostrăzi, după ce se vor finaliza cei 11 km întrerupți între Deva și Timișoara, toată zona noastră va fi conectată pe șosea de mare viteză cu Vestul Europei. Chiar și acum ajungi cu mașina în trei ore și jumătate la Timișoara, însă pentru transportul de mărfuri va fi un câștig esențial. Infrastructura este elementul care face diferența în orice țară. În Ungaria, Cehia, Slovacia, investitorii se aliniază de-a lungul autostrăzilor. Zonele în care infrastructura de transport este mai dezvoltată stau mai bine decât altele.

 Apariția parcurilor industriale în Cluj și susținerea lor de către administrațiile locale a fost, de asemenea, un mare plus: oferă facilități fiscale, infrastructură, acces ușor la resurse și pentru partea de desfacere a produselor. Bosch și-a făcut fabrică în Tetarom III, la Jucu, dar are centru de cercetare-dezvoltare la Cluj-Napoca; un model de afacere foarte bun deoarece e bine ca partea de cercetare și cea de implementare, producție să fie aproape, mai ales dacă scoți produse noi. Ideal este și să testezi produsele în aceeași zonă. Pentru atragerea de resursă umană, pentru cercetare e bine să ai sediul în oraș”, afirmă Toader.

Top companii industria prelucrătoare Cluj (2022)

  1. De’Longhi România aparate electrocasnice     2,08 mld. lei
  2. Emerson SRL instrumente de măsură    1,39 mld. lei
  3. Terapia preparate farmaceutice                   1,04 mld. lei
  4. Rondocarton hârtie, carton ondulat      0,59 mld. lei
  5. Ecolor mobilă                             0,56 mld. lei
  6. La Lorraine pâine, patiserie                0,33 mld. lei
  7. Farmec parfumuri, cosmetice      0,29 mld. lei
  8. IMPRO produse metalice             0,28 mld. lei
  9. ISW metale feroase                 0,26 mld. lei
  10. Eckerle Automotive echipamente electrice      0,25 mld. lei

 

Sursa: Registrul Comerțului

Călin POENARU

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Grupul Raiffeisen a încheiat un parteneriat cu SIXT Group România, pentru servicii de mobilitate

Articolul următor

Tinerii manageri și antreprenori, invitați să se înscrie în a doua ediție a programului Leaders Challenge©

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share