Toate cele trei tronsoane ale Drumului expres Arad – Oradea au fost lansate în licitație.
Vineri, 22 martie, a fost lansată licitația pentru lotul 2 al drumului expres Arad – Oradea, un tronson de 39,7 kilometri, cuprins între Salonta (Bihor) și Chișineu Criș (Arad). În aceeași procedură de atribuire este cuprins și sectorul de 10 kilometri, dintre Salonta și granița cu Ungaria.
Valoarea estimată a lucrărilor este de 3,4 miliarde lei, fără TVA, termenul pentru depunerea ofertelor fiind 9 mai.
„Estimând o durată de evaluare a ofertelor de 4-5 luni, dacă nu vor fi contestații, din toamnă ar putea începe efectiv lucrările”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Investiție de 8,5 miliarde de lei
Licitațiile pentru loturile 1 și 3 au fost publicate în 23 februarie, cu termen de depunere a ofertelor în 11 mai. Lotul 1 este cuprins între Oradea și Salonta, un tronson de 33,7 km, la care se adaugă legătura dintre DN 79 și Salonta, de aproximativ 5 km. Lotul 3 are o lungime de 47 km și este cuprins între Chișineu Criș și Arad. La acest tronson se adaugă drumul de legătură cu zona industrială Arad Vest, în lungime de 2,9 km.
„Contractele pentru construcția celor 3 loturi ale acestui drum de mare viteză au o valoare totală estimată de 8,5 miliarde de lei, fără TVA. Durata contractului de execuție este de 84 de luni, din care 24 de luni reprezintă lucrările propriu-zise, iar 60 de luni durata de garanție”, a precizat Adrian Foghiș, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.
Trei noduri în Bihor
Drumul expres Arad – Oradea va avea o lungime de 120,1 km, cu patru benzi de circulație, la care se adaugă legăturile cu principalele orașe de pe traseu. În județul Bihor, proiectul prevede trei noduri importante: nodul rutier din Oradea, drumul de legătură cu orașul Salonta (județul Bihor), de 5 km, și drumul de legătură cu punctul de trecere a frontierei cu Ungaria (Salonta – Békéscsaba), de 9,85 km.
Drumul expres Arad – Oradea va fi conectat la drumul de legătură cu Autostrada Transilvania, care va fi deschis circulației în această săptămână.
Finanțarea lucrărilor se realizează din fonduri europene, prin Programul Transport 2021-2027, și de la bugetul de stat, conform programelor de investiții publice aprobate de lege.
Proiectul se realizează prin parteneriatul dintre Consiliul Județean Bihor, Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Oradea, Primăria Municipiului Arad, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și Ministerul Transporturilor.