Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Profesorul Dr. Ioan Coman – o școală de chirurgie, o școală de omenie. Campania „Dăruim sănătate” a fost un cadou bine primit

Luna decembrie este, prin excelență, una a cadourilor. Pentru cei mici, cadourile vin de la Moș Nicolae și Moș Crăciun, dar pentru cei mari, ele pot avea diverse forme, toate reunite sub semnul grijii și iubirii pentru cel de lângă noi. E o lecție creștinească pe care au practicat-o medicii de la Uro Plus.

Prof. Univ. Dr. Ioan Coman a inițiat și desfășurat în luna decembrie a anului 2023 o campanie de consultații gratuite de urologie și andrologie. Acestea s-au desfășurat la Cabinetul medical Uro Plus din cadrul Clinicii Endo Plus, Cluj-Napoca. Nu e ceva neobișnuit, căci Prof. Dr. Ioan Coman este în sine o instituție, o școală sub mâna căruia s-au format generații întregi de chirurgi urologi. Specializat în Chirurgie Laparoscopică, Chirurgie Robotică și Ecografie Urologică, Prof. Dr. Ioan Coman este mereu alături de medicii care vor să își perfecționeze abilitățile.

Echipa de medici antrenată în acest gest de supremă omenie, făcut în cabinetul Uro Plus în perioada 11-21 decembrie 2023, a fost alcătuită din: Dr. Carmen Lăpușan, Dr. Roxana Coman, Dr. Cristian Neciu, Dr. Paul Prunduș, Dr. Alex Cealan, Dr. Ion Perciuleac, Dr. Adi Grivei și Dr. Cătălin Mureșan.

Pacienții care s-au prezentat la cabinet pe durata campaniei au beneficiat, în mod gratuit, de consult, ecografie abdominală, uroflowmetrie, protocol suplimentar de investigații (la nevoie), plan de tratament și un control. Oricine a parcurs un asemenea traseu știe cât de important a fost fiecare pas, fiecare examinare în rezolvarea problemelor de sănătate.

Bilanț de campanie

 În cele șapte zile de consultații gratuite de urologie și andrologie, nu mai puțin de 152 de pacienți au ajuns în cabinetele Uro Plus. Patologiile dominante pentru care s-au prezentat la consultații au fost afecțiuni benigne și maligne ale prostatei, dar și infecții urinare și calculi renali. Cu ocazia examinărilor, medicii implicați în campania „Dăruim sănătate” au depistat două tumori vezicale și o tumoră testiculară, la un tânăr care în 25 decembrie, la momentul bilanțului, fusese deja operat.

„Mulțumesc colaboratorilor implicați alături de mine în buna desfășurare a campaniei”, a spus Prof. Univ. Dr. Ioan Coman.

Școala de chirurgie robotică

Începutul lui 2024 l-a găsit pe Prof. Dr. Ioan Coman implicat într-un exercițiu de pregătire. Mai exact, este vorba de un curs intensiv de chirurgie robotică urologică, desfășurat la Spitalul „Regina Maria” din Cluj-Napoca. Printre participanți s-a numărat și Prof. Univ. Dr. Nicolae Crișan, deținător al Premiului pentru domeniul chirurgical în 2023, oferit în cadrul Galei UMF Cluj-Napoca, pentru contribuția adusă chirurgiei robotice și laparoscopice în domeniul urologiei. Faptul că Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca a devenit principalul centru de chirurgie minim invazivă din România, li se datorează amândurora, în aceeași măsură.

Cursul a fost organizat grație investiției realizate de rețeaua de sănătate în tehnologia de vârf, prin achiziționarea unui soft 3D unic în România. Utilitatea softului pentru dezvoltarea departamentului de chirurgie robotică urologică a fost prezentată de Prof. Dr. Vincenzo Fiacarra, șeful Departamentului de Urologie al Universității din Messina. Domnia sa a apreciat prezența Profesorului Ioan Coman și competența sa înaltă în chirurgia minim invazivă, precum și a Profesorului Nicolae Crișan, considerând că robotul este cea mai mare realizare a chirurgiei contemporane, atât în chirurgia urologică a prostatei, a vezicii urinare, cât și a celei reconstructive.

„Robotica este la ea acasă în urologia românească. De 15 ani avem antrenament în chirurgia robotică. Ea s-a născut la Spitalul Municipal, cu echipa pe care o coordonam atunci, ca șef de secție”, a spus Prof. Dr. Ioan Coman, cu ocazia cursului de chirurgie robotică urologică.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Consiliul de Administrație al societății Romgaz Mediaș a avizat propunerea de distribuire a dividendelor pentru a fi supusă aprobării Adunării Generale Ordinare a Acționarilor.

Ce dividende vor să dea Romgaz și Banca Transilvania

Articolul următor

Cultivarea rapiței, o soluție durabilă la provocările securității alimentare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share