Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Investiții de 12 milioane de euro la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj

Președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Alin Tișe, a prezentat, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SCBI), principalele investiții din cadrul unității sanitare aflate subordinea instituției. Au participat și vicepreședinții Marius Mînzat și Istvan Vakar.

Dotări de înaltă tehnologie pentru investigații și analize de ultimă oră s-au concretizat în cadrul instituției medicale clujene.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Alin Tișe, a prezentat, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SCBI), principalele investiții din cadrul unității sanitare aflate subordinea instituției. Au participat și vicepreședinții Marius Mînzat și Istvan Vakar.

„Rezultatele investițiilor noastre extrem de consistente în acest spital, care poate fi considerat un etalon în activitatea spitalicească și cea ambulatorie, se văd în calitatea serviciilor de care beneficiază pacienți. SCBI a obținut, în 2023, cel mai mare punctaj din țară la acreditare. Din 2016, investițiile pe care le-am realizat aici, atât din fonduri europene cât și din bugetul propriu, depășesc 12 milioane €”, a spus Tișe.

 

Unul dintre proiecte a avut ca scop creșterea siguranței pacienților internați, prin amenajarea unui sistem de ventilare mecanică, filtrare și tratare a aerului. Lucrările de 16 milioane lei, cu taxa pe valoarea adăugată (TVA) inclusă, au fost finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

SCBI este prima unitate medicală publică din țară unde toate spațiile de cazare a pacienților dispun de sistem de ventilație, aerul fiind recirculat de 6 ori / oră în saloane și de 12 ori / oră în secția de terapie intensivă. În majoritatea instituțiilor sanitare sistemul de ventilație există doar în sala de operație sau ATI.

CJ Cluj implementează proiectul cu finanțare europeană care vizează reducerea riscului de infecții nosocomiale la SCBI. Într-o primă etapă, CJ va achiziționa 32 de dotări.

Acestea sunt platformă automată pentru procesarea probelor microbiologice, sistem automat de identificare a microorganismelor bazat pe spectrometru de masă, 10 sisteme de purificare și dezinfectare a aerului, 10 aparate de curățare cu abur uscat, 10 sisteme de troliu modular flexibil pentru distribuția lenjeriei.

CJ Cluj gestionează proiectul ce vizează reabilitarea termică și eficientizarea energetică a unității sanitare, de 37 milioane lei, depus spre finanțare din fonduri europene nerambursabile prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027. O altă investiție este modernizarea camerei de gardă în vederea transformării în compartiment de primiri a urgențelor de specialitate. CJ a propus alocarea, din bugetul instituției, 2 milioane de lei.

Laboratorul de analize medicale, specializat pe diagnosticul infecțiilor cu bacterii, virusuri, paraziți și ciuperci, dispune de dotări performante cu ajutorul cărora se efectuează analize de ultimă oră. Acesta este unul din puținele laboratoare din țară care are în dotare un aparat de ultimă generație cu care specialiștii pot diagnostica o bacterie în mai puțin de 24 de ore deși, în general, e nevoie de o perioadă dublă.

Extrem de important în procesul de efectuare a analizelor și examinare a probelor este robotul de sortare a probelor biologice, prin intermediul căruia sunt examinate 1.000 de probe pe zi, și sistemul de identificare bacteriană.

Banii alocați de CJ au fost utilizați pentru modernizarea și reabilitarea farmaciei; extinderea și modernizarea laboratorului de analize medicale; reabilitarea, modernizarea și dotarea blocului alimentar; extinderea și reabilitarea ambulatoriului integrat; sistem de transport pneumatic; amenajarea spațiilor pentru monitorizarea femeilor însărcinate; înlocuirea ascensoarelor.

Se adaugă aparatura modernă: computer tomograf, ecografe de ultimă generație, aparate de radiologie, microscoape. SCBI este structurat pe două activități principale ale sistemului de sănătate: activitate spitalicească și ambulatorie. În 2023, au fost realizate 181.660 de consultații în spital și în ambulatoriu, 933.038 de analize medicale, 50.377 de spitalizări de zi, 46.598 de tratamente medicale în ambulatoriu, fiind cea mai complexă unitate ambulatorie din țară.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
În ianuarie 2024, producția industrială a crescut cu 16,4% față de ianuarie 2023.

Clujul, copleșit de importuri. Volum de export urcă nesemnificativ

Articolul următor

LOT va opera patru zboruri pe săptămână Oradea – Varșovia începând din luna iunie

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share