Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Aeroportul Internațional „Traian Vuia” Timișoara are terminal nou Schengen

Noul terminal al Aeroportului Internațional „Traian Vuia Timișoara a devenit operațional începând de vineri, 29 martie 2024.

 

Acesta este destinat exclusiv pasagerilor care, din 31 martie, vor călători în spațiul Schengen.

Noul teminal al Aeroportului Intrnațional Traian Vuia Timișoara a fost inaugurat în prezența ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, premierului României, Marcel Ciolacu, președintelui Senatului, Nicolae Ciucă, președintelui Camaeri Deputaților, Alfred Simonis.

„Suntem aici pentru a ne bucura pentru Timișoara, dar, mai ales, peentru a ne bucura pentru România. Două zile ne mai despart de binemeritata aderare a țării noastre în familia statelor Schengen. O aderare care va aduce de la sine un acces mai facil pentru cetățenii români în țările membre Schengen. O aderare pe care ne-o dorim în totalitate finalizată, inclusiv cu frontierele terestre până la sfârșitul acestui an. Deschiderea acestui nou terminal aeroportuar este dovada că România știe să materializeze proiecte concrete din bani europeni. Este dovada că România știe să construiască la standarde europene. Este dovada că avem viziunea, avem capacitatea să asigurăm facilități pentru pasageri la cele mai înalte standarde de siguranță și confort, a declarat Sorin Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a estimat că într-un an numărul celor care vor folosi acest terminal va ajunge la 3 milioane de călători, cu 50% mai mulți decât în prezent. Iar beneficiile acestei investiții se vor reflecta într-o dezvoltare sporită a Municipiului Timișoara, cât și a zonei de Vest.

Alte obiective

Sorin Grindeanu a mărturisit că următorul obiectiv este modernizarea liniei de cale ferată care va uni Gara de Est Timișoara cu acest terminal. Proiect ce presupune dublarea actualei căi ferate și electrificarea acesteia.

Ministrul Transporturilor a mai pomenit despre modernizarea Gării de Nord din Timișoara și a tronsonului de cale ferată Caransebeș – Timișoara – Lugoj – Arad prin PNRR.

Sorin Grindeanu a mai informat că în această vară va fi dată în folosință Centura de Sud a Timișoarei și se va semna contractul pentru Centura de Vest. De asemenea, va fi lansată în licitație Autostrada Timișoara – Moravița.

Toate aceste proiecte nu au culoare politică. Și oricine ocupă poziția de ministru al Transporturilor are obligația să le finalizeze cu succes”, a conchis Sorin Grindeanu.

Din fonduri europene

Construit cu finanțare europeană nerambursabilă (POIM), noul terminal pentru plecări externe a costat peste 192 de milioane de lei (inclusiv TVA) și reprezintă cea mai mare investiție din istoria Aeroportului Internațional „Traian Vuia” Timișoara.

Potrivit reprezentanților Aeroportului Internațional Timișoara, geometria terminalului a avut drept inspirație avionul „Vuia 1”, primul aparat de zbor autopropulsat din lume, realizat de Traian Vuia.

FOTO: tion.ro

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
La Iulius Mall Cluj (IMC) găsești colțul de natură, liniștea lacului, momente de pauză la una dintre cafenele sau la terasele lor.

Zilele petrecute cu prietenii și familia se mută la cafenelele din Iulius Mall Cluj

Articolul următor

Primăria Oradea a fost premiată la Gala „România ești tu”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share