Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

SGR România, record de colectare: 3 milioane unități/zi

Centru colectare SGR RetuRO Brașov

Pas cu pas, RetuRO construiește infrastructura celui mai mare proiect de economie circulară din România. Cel de-al treilea centru de sortare și colectare, dintr-o serie de 10, a fost inaugurat la Brașov, în incinta VGP Park. Punerea în funcțiune are loc chiar când sistemul a reușit spargerea recordului de 3 milioane ambalaje/zi. În acest moment, centrele din Cluj și Timiș, alături de nou înființata unitate de la Brașov, au o capacitate totală de procesare de peste 1,7 miliarde ambalaje de băuturi dintr-un total estimat de 7 miliarde anual.

Încă un pas făcut spre implementarea sistemului garanție returnare (SGR). RetuRO, administratorul SGR, lansează cel de-al treilea centru, la Brașov, cu o capacitate procesuală de 241 milioane unități din plastic, sticlă și metal.

Pentru anul 2024, sunt programate deschiderea a 10 astfel de unități de colectare, în urma unei investiții de 86 milioane de euro. Centrul de la Bonțida asigură 50 locuri de muncă verzi, la Giarmata, 32 locuri de muncă, iar în final se va ajunge la 500 de locuri de muncă.

„Acest centru este dotat cu echipamente de ultimă generație într-o clădire smart. Peste următoarele trei luni vom inaugura alte 4 centre regionale. Cu punerea în operă a centrului de la Brașov, putem acum să procesăm 1,7 miliarde ambalaje de băuturi, pe care le procesăm și reciclăm. Centrul de aici asigură 43 locuri de muncă, iar când vom deschide toate centrele asumate vom ajunge la un număr de 500 locuri de muncă verzi. Sistemul a început excelent. Astăzi, sunt scoase pe piață mai mult de 500 milioane ambalaje de băuturi cu logo-ul RetuRO”, precizează în fața audienței prezente Gemma Webb, CEO și președinte RetuRO.
„Cred că putem spune astăzi că Sistemul Garanție-Returnare a schimbat viața tuturor românilor. Fără îndoială, întreaga țară trăiește împreună cu SGR și întreaga țară face România mai curată în fiecare zi. Când vorbim despre SGR, vorbim și despre astfel de locuri precum cel de aici și nu ne referim doar la miliardele de PET-uri, de sticle sau de doze de aluminiu, ne referim la investiții, ne referim la locuri de muncă, lucruri care, sunt convins că sunt binevenite nu doar în județul Brașov, unde ne aflăm astăzi, ci oriunde în România”, subliniază Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor (MAP).
„Vorbim despre primul mare proiect de economie circulară din România și despre o eficientizare a resurselor. Dacă până acum nu aveam astfel de obiceiuri, nu eram atenți privind consumul de resurse, astăzi nu mai avem încotro. Trebuie să o facem. Și acesta este drumul corect”, susține Mihaela Frăsineanu, consilier de stat, Cancelaria Prim-ministrului.
(de la stânga la dreapta) Todorică-Constantin Șerban, Mihaela Frăsineanu, Gemma Webb, Mircea Fechet, Adrian Veștea

Evoluția ratei de colectare în primele 4 luni, de la 30.000 unități la 80 milioane

În ultimele 4 luni, RetuRO a livrat 3 centre de sortare, colectare și procesare, precum și o creștere semnificativă a ritmului de colectare a ambalajelor. Sistemele garanție returnare funcționale în alte state confirmă succesul modelului de economie circulară aplicat de 4 luni și în România. Rate de colectare realizate cu valori în intervalul 70 – 96%, motivează RetuRO și întregul lanț integrat în SGR.

„Rata de colectare evoluează impresionant. Am început în decembrie 2023, colectând 30.000 ambalaje, continuând în ianuarie cu o colectare de peste 2 milioane unități. În februarie, am înregistrat o colectare de 20 milioane ambalaje, iar pentru martie estimăm o colectare de 80 milioane unități. Considerăm că la finalul acestei săptămâni, de la început, vom fi colectat un total de 100 milioane ambalaje de băuturi, pe care le-am colectat, procesat și vândut reciclatorilor, pentru a le repune în sistem. Sistemul funcționează de la început până la final pentru că consumatorii au cumpărat și au returnat, RetuRO a colectat, sortat, procesat și vândut materialul către reciclatori”, declară Gemma Webb. „Punerea în operă a sistemului, alături de construirea infrastructurii necesare, care ușurează responsabilitatea consumatorilor de a returna ambalajele, va crește rata de colectare din România de la un nivel foarte scăzut la unul dintre cele mai mari din Europa. Când analizăm sistemele garanție returnare puse în funcțiune în alte țări, ratele de colectare ajung undeva la 70 – 80 – 90%. În Germania, rata depășește 90%. În Estonia, 87%. Finlanda cu 96%. Iar în Slovacia, după un an de la implementarea sistemului, rata de colectare este de 71%. Deci, sistemul funcționează. Această schimbare structurală permite producerea schimbării culturale, de a face reciclarea parte din cotidian. Sistemul este pus în mișcare de 19 milioane de cetățeni, aproape 80.000 de agenți economici, 4.000 producători și importatori. Toți implementează același sistem în același timp. Este un efort unitar uriaș care se întâmplă în România și care face diferența. Nu e ușor, e chiar dificil, dar se văd rezultatele. Trebuie să ne atingem obiectivul primordial, iar acesta este o România mai curată și mai verde. Acest obiectiv nu se poate îndeplini fără cooperare la fiecare nivel, pe lanțul sistemului.

Record de colectare: 3 milioane ambalaje/zi

Sute de milioane de ambalaje purtătoare de garanție sunt puse pe piață. Din momentul punerii pe piață și până ambalajul ajunge într-o fabrică de reciclare, întregul proces durează 4 luni. Dintre acestea, 3 milioane de ambalaje din plastic, sticlă și metal pe zi sunt colectate, ulterior procesate și repuse în piață, întregind, astfel, circularitatea economiei.

„Vreau să anunț astăzi faptul că am reușit să spargem bariera de 3 milioane de ambalaje colectate pe zi. Să încercăm să ne imaginăm într-o pădure, într-un lac sau în albia unui curs de apă, ce înseamnă 3 milioane de pet-uri, care au ajuns într-o fabrică de reciclare, acolo unde le este locul. Comercializarea stocurilor vechi cu ambalaje nepurtătoare de garanție, puse pe piață înainte de 1 ianuarie 2024, va înceta pe 30 iunie 2024”, declară Mircea Fechet, ministrul MAP.
inaugurare Centru SGR RetuRO Brașov, Mircea Fechet

Care este analiza din spatele alegerii locației centrelor

Pentru cele 10 centre se vor investi în total 86 milioane euro. Până la finalul anului, lucrările la alte 7 centre vor fi încheiate.

Pentru a identifica punctul strategic optim pentru construirea și punerea în funcțiune a unui astfel de centru de sortare și colectare a fost realizată o analiză complexă și a vizat limitarea transportului ambalajelor. Au fost luate în calcul elemente precum numărul populației, consumul mediu de băuturi și efectuarea transportului pe o distanță maximă de 150 km până la centru. Astfel au fost determintate locația și dimensiunea centrului.

SGR made în România, al doilea sistem din Europa

Compania RetuRO este administratorul sistemului de garanție-returnare din România. SGR are ca scop recuperarea a aproximativ 7 miliarde de ambalaje de pe piață în fiecare an, care vor fi folosite ca materie primă.

Implementarea sistemului va ajuta România să îndeplinească obiectivele de mediu impuse de Uniunea Europeană.

SGR România va fi al doilea cel mai mare sistem din Europa, după Germania, din perspectiva volumului de ambalaje colectate și procesate.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Soluții performante propuse de Summit Agro România

Articolul următor

Șef nou la Oradea Heritage

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share