Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Gaz în peste 80 de comune și orașe din județul Bihor, până în anul 2030

Strategia de introducere și extindere a rețelelor de gaze naturale în peste 30 de noi comune din județul Bihor a fost prezentată de vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, marți, 2 aprilie, într-o conferință de presă. Astfel, numărul unităților administrativ – teritoriale cu gaz ar fi de peste 80 (din 101 UAT-uri).

„Am discutat cu toți primarii interesați, indiferent de culoarea politică, și ne-am arătat intenția de a-i sprijini. Vrem să dezvoltăm acest proiect care să contribuie la creșterea nivelului de trai al bihorenilor și la dezvoltarea economică a județului nostru. Comunele și orașele care au rețele de gaz devin mai atractive pentru investitori”, a precizat Mircea Mălan.

În prezent (aprilie 2024), în 22 de comune și orașe din județul Bihor sunt realizate rețelele de gaze naturale (adică au licențe de operare), în 27 de unități administrative-teritoriale (UAT) proiectele se află în curs de implementare, iar Consiliul Județean Bihor intenționează să sprijine alte 33 de orașe și comune până în 2030.

CJ Bihor alocă 1 milion de euro pe an

Consiliul Județean Bihor derulează din 2021 un program multianual prin care sprijină financiar și cu expertiză UAT-urile interesate de introducerea sau extinderea rețelelor de gaze naturale. Instituția alocă în fiecare an un milion de euro prin acest program, ceea ce permite susținerea a 5 sau 6 primării. Este singurul Consiliu Județean din România care derulează un astfel de proiect.

„Este important să gândim rețeaua sub formă de inele, astfel încât comunele și orașele să se lege între ele, pentru a reduce costurile de racordare la Transgaz și pentru ca rețeaua să poată fi mult mai ușor de exploatat. Având în vedere că lemnul este din ce în ce mai greu de procurat și este nefiresc să tăiem pădurile, sunt convins că cea mai bună soluție la îndemâna noastră este rețeaua de gaze naturale”, a adăugat Mircea Mălan.

La conferința de presă a participat și Mircea Lazăr, directorul general al Distrigaz Vest, unul dintre cei șapte operatori de distribuție din Bihor. Acesta a dat exemplul comunei Sânnicolau Român, unde rețeaua pusă deja în funcțiune a atras doi mari investitori și continuă să se extindă la solicitarea cetățenilor.

„Rolul unui operator de distribuție este de a asigura siguranța în exploatare. La modul în care s-au gândit aceste inele, în momentul în care vor fi finalizate, probabilitatea de a rămâne localități întregi fără gaz este minimă. În momentul în care aceste rețele vor fi finalizate, confortul din locuințe și industria din județ vor crește, pentru că, din punctul nostru de vedere, industrie fără gaz nu se poate”, a explicat Mircea Lazăr, director general Distrigaz Vest.

În județul Bihor sunt șapte operatori de distribuție: Delgaz, Distrigaz Vest, Premier Energy, Nova Power, Gaz Vest Arad și Salgaz.

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Conferința The Woman 2024: Leadership feminin și valori atemporale într-o lume în continuă schimbare

Articolul următor
Președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a oferit, la împlinirea a 32 de ani de la reînființarea instituției, distincția Soarele Sălăjean, simbol al artei populare locale, unor oameni care fac cinste Țării Silvaniei.

Antreprenorii Dumitru Blaga și Vasile Pădurean, decorați cu Soarele Sălăjean

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share