Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Un drum drept între Japonia și România, prin investiții și cultură 

„Dintre calitățile samurailor – onestitate, curaj, modestie – , aș alege de această dată modestia. Nu mă caracterizează, dar așa trebuie să fie un sponsor al culturii, pentru că noi, JTI, nu facem altceva decât să facilităm, să ajutăm înfăptuirea unor evenimente”, spunea recent Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc cu ocazia Zilei Japoniei, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI, cel mai mare investitor japonez în România.

Expozitia, care va fi deschisă până pe 20 aprilie, nu e primul eveniment de acest tip. Începând din 2018, colaborarea Muzeului Brukenthal cu Ambasada Japoniei în România, cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) și colecția privată a avocatului George Șerban a dus la organizarea în România a 17 expoziții de stampe japoneze. Astfel, stampele au călătorit la Sibiu, București, Brașov, Timișoara, Iași, Galați, Oradea, Suceava și în alte orașe din România, atrăgând un număr impresionant de 450.000 de vizitatori. Curatoriate de Alexandru Chituță, Directorul Muzeului Brukenthal, unele expoziții tematice cu stampe japoneze au fost organizate în premieră în România și Europa de Est: stampe japoneze din perioadele Meiji sau Edo cu temele Kabuki, Bijin Ga, Peisaje, Shunga și istorie. În ultimii ani, Ziua Împăratului Japoniei a fost sărbătorită în România și prin expoziții de stampe japoneze.

„Această expoziție oferă o călătorie fascinantă în cultura și tradițiile japoneze, subliniind moștenirea nobililor Samurai. În dicționar, „Samurai” e definit ca un războinic, dar înseamnă mai mult de atât. Aceia care au putere militară ar trebui să știe să se conducă pe ei, să nu fie mulțumiți sau indulgenți în primul rând cu ei înșiși. Acest eveniment reprezintă un punct de referință important, după semnarea Parteneriatului Strategic România-Japonia în 2023. Inițiative ca aceasta continuă să consolideze relația dintre popoarele noastre și cooperarea dintre cele două state. Adresez mulțumiri organizatorilor, sponsorilor și tuturor celor implicați pentru dedicarea de a aduce în fața publicului frumusețea culturii japoneze. Vă invit să vă bucurați de această expoziție și să vă lasați inspirați de curaj, integritate și respect față de ceilalți. Acestea erau valorile samurailor”, a precizat la rândul său E.S. dl. Takashi Katae, Ambasadorul Japoniei la București, prezent la evenimentul de deschidere a expoziției.

„Este un moment istoric pentru că este a treia oară că aniversăm Ziua Împăratului aici, la Sibiu. Este important că noul Ambasador al Japoniei vine în prima vizită la Sibiu, pentru că acest oraș, de-a lungul timpului, a fost, probabil, motorul de dezvoltare al Parteneriatului Strategic pe care România l-a semnat anul trecut cu Japonia. Ne bucurăm că putem să-i spunem la mulți ani, de aici, de la Sibiu, Împăratului Japoniei și să spunem din toată inima că această colaborare pe care o avem, dă de fapt tema festivalului din acest an: prietenie”, a adăugat Constantin Chiriac, Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).

Următoarea expoziție de stampe Bijin-Ga, “Femei frumoase, curtezane, gheișe”, va fi vernisată la Palatul Culturii din Ploiești, pe 22 martie.

FITS, susținut de JTI din 2008, este un alt eveniment marcat de Japonia. „JTI și FITS s-au întâlnit în 2008 sub semnul interesului pentru Japonia. În acel an, ne-am numărat printre susținătorii participării lui Nakamura Kanzaburo al XVIII-lea la Festival, unul dintre cei mai faimoși actori de teatru tradițional japonez, „kabuki”. Despre prezența lui Nakamura Kanzaburo la Sibiu, Ambasadorul Japoniei la momentul respectiv spunea că „echivalează cu vizita unui prim ministru japonez la București”. Numele regretatului Kanzaburo Nakamura XVIII se află pe aleea stelelor din Sibiu. În 2015, un alt mare artist din Japonia, Kazuyoshi Kushida, a primit o stea, care i-a fost oferită de JTI. Celor doi li s-a adăugat Hideki Noda. Legăturile create de atunci au continuat sub semnul Japoniei. Nu doar prin voluntarii japonezi sau prin oamenii de teatru și de cultură japonezi, prezenți la Sibiu. Este vorba despre efort, muncă, perfecționare. Fabrica JTI din București a fost prima companie din România certificată 5S Best in Class, un principiu al sistemului japonez de management Kaizen, care înseamnă îmbunătățire continuă”, mai spune oficialul JTI. Fabrica JTI din București a finalizat în 2023 o investiție de 60 de milioane de euro, pentru modernizarea capacităților de producție. Cele două entități cu care compania este prezentă în România, JTI Trading și JTI Manufacturing au încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri cumulată de peste 7,4 miliarde de lei, din care circa 80% înseamnă taxe virate la buget, în sumă de aproximativ 5,5 miliarde lei.

 

De la Brukenthal, la Muzeul Național de Artă

Între Japonia și România există un drum drept, care leagă Tokyo de Sibiu, trecând prin București”, a mai spus directorul JTI.

Iar în București, JTI a sprijinit fondarea în 2005, împreună cu Ambasada Japoniei, a Centrului de Studii Româno- Japoneze (CSRJ), care funcționează în cadrul Universității Româno- Americane. CSRJ își propune să promoveze studiul limbii, tradițiilor și mediului de afaceri japonez pentru studenți ai Universității Româno-Americane (viitori oameni de afaceri, diplomați și specialiști în drept internațional), dar și pentru iubitori ai culturii japoneze.

Refacerea Grădinii Japoneze din parcul Herăstrău este un alt proiect inițiat de JTI și Ambasada Japoniei, cu sprijinul Primăriei Capitalei. Începând din 2018, când grădina a fost inaugurată de prim-ministrul Shinzo Abe, în fiecare primăvară este celebrată Hanami, sărbătoarea cireșilor înfloriți.

Tot în 2018 a fost inaugurată Căsuța de ceai din cadrul Muzeului Național de Artă din București, în prezența doamnei Akie Abe, soția premierului. Recent, Muzeul Național de Artă a primit din partea JTI, prin redirecționarea unei părți din impozitul pe profit, o sponsorizare substanțială pentru finalizarea Galeriei de Artă Orientală.

JTI a fost premiată de Ministerul de Externe al Japoniei. Textul semnat de către Motegi Toshimitsu, Ministrul de Externe al Japoniei, arată că premiul este acordat JTI „cu profund respect, pentru contribuția extraordinară la prietenia și bunele relații între Japonia și alte țări, prin eforturile de promovare a culturii japoneze în România”.

 

Filozofie japoneză de a face afaceri

„Dacă vorbim despre dans contemporan, atunci trebuie să amintim „Întâlnirile JTI”, care se desfășoară anual, din 2000, devenind un brand cultural național pentru dansul contemporan”, spune Gilda Lazăr. Evenimentul este inspirat de filozofia companiei mamă, JT, potrivit căreia „a face afaceri nu înseamnă nimic altceva decât a avea o serie de Întâlniri cu oamenii, cu natura, cu arta”. De-a lungul timpului, companii prestigioase de balet sau dans contemporan au venit pentru prima dată în România la „Întâlnirile JTI”: Bejart Ballet Lausanne, Cullberg Ballet, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem și Russell Maliphant, El Banch, The National Chilean Ballet, Alonzo King Lines Ballet, Vortice Dance Company, Maria Pages și Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company, Quartet Gala (Mats Ek, Ana Laguna), Japanese Noism Company, Martha Graham Dance Company, IT Dansa Barcelona. „Întâlnirile JTI” din 2020 au fost amânate cu un an din cauza pandemiei, avându-i invitați pe Wynton Marsalis & Jazz at Lincoln Center Orchestra. La cea de-a XXII-a ediție, „Întâlnirile JTI” au avut ca invitată compania de dans Jean-Claude Gallotta, cu spectacolul „My Ladies Rock”, la Teatrul Național București și la Sibiu în cadrul Festivalului Internațional de Teatru, la cea de-a XXIII-a, Aterballetto, cea mai mare companie italiană de dans contemporan, cu spectacolul „Don Juan”, iar ediția recentă a prezentat “Dance Me”, pe muzica lui Leonard Cohen, cu Ballet Jazz de Montreal. În 2024, Întâlnirile JTI aniversează 25 de ani de existență și vor avea loc în luna iunie, cu spectacolul “Alice” al companiei B Dance din Taipei, desfășurate la București și în cadrul Festivalului de Teatru de la Sibiu.

După cum declară Gilda Lazăr, JTI este o companie deschizătoare de drumuri pentru ceea ce înseamnă responsabilitate socială în România

„Valorile samurailor nu ne sunt străine. Ne dorim să fim din ce în ce mai buni, spunem ce facem și facem ce spunem, nu trecem indiferenți pe lângă cei din jur. Filozofia japoneză acționează în tot ceea ce înseamnă activitatea companiei, de la modul de a face afaceri, până la cum se implică în comunitate. Urmăm în toate țările în care suntem prezenți, inclusiv România, principii pe cât de simple, pe atât de substanțiale și realiste, care privesc afacerile, oamenii și lumea din jur”, concluzionează directorul JTI.

 

Articol publicat în ediția tipărită cu nr. 127 a revistei Transilvania Business (22 martie-16 aprilie 2024), în capitolul special dedicat investițiilor și companiilor japoneze din România, proiect ocazionat de Ziua Națională a Japoniei

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Intervenție cu prelevare multi-organ şi multi-ţesut, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş

Articolul următor

Mircea Fechet, ministrul Mediului, vizită la investiția hidro de la Răstolița

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share