Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Vista Bank adoptă Serviciul de Afișare a Numelui Beneficiarului – SANB

Începând din luna aprilie, Vista Bank se alătură băncilor din România care au aderat la Serviciul de Afișare a Numelui Beneficiarului (SANB) pus la dispoziție de Transfond, contribuind astfel la creșterea siguranței tranzacțiilor efectuate de clienți prin ordine de plată electronice. Noul serviciu este oferit în mod gratuit clienților persoane fizice și juridice și este disponibil 24/7 în rândul băncilor participante în cadrul SANB.

Cum funcționează Serviciul de Afișare a Numelui Beneficiarului (SANB)?

La inițierea unui ordin de plată electronic în lei către un beneficiar persoană fizică, în momentul în care plătitorul introduce codul IBAN al beneficiarului plății, aplicația bancară va afișa automat prenumele și inițiala numelui beneficiarului, așa cum sunt acestea transmise în sistemul SANB de către banca beneficiarului. În cazul în care beneficiarul este o persoană juridică, se va afișa, pentru validare, o parte din denumirea companiei. Astfel, plătitorul are posibilitatea de a verifica dacă numele beneficiarului corespunde cu numele afișat automat prin interogarea bazei de date SANB și, în cazul în care acestea diferă, de a corecta sau anula ordinul de plată. Facilitatea funcționează doar dacă atât banca plătitorului, cât și a beneficiarului plății sunt participante la SANB.

SANB are ca obiectiv prevenirea fraudelor în rândul clienților care efectuează plăti electronice, precum și reducerea tranzacțiilor eronate generate de introducerea greșită a contului IBAN al beneficiarului plății.

“Prin aderarea la Serviciul de Afișare a Numelui Beneficiarului punem la dispoziția clienților noștri un instrument suplimentar de verificare, automat și sigur, prin care se pot asigura că plățile lor online sunt efectuate doar către beneficiarii vizați. Utilitatea sa este cu atât mai mare cu cât marea majoritate a tranzacțiilor în lei inițiate de clienții noștri se efectuează în regim instant. Transformarea digitală vine cu multiple avantaje și aduce un confort sporit utilizatorilor de servicii bancare online, dar ea trebuie însoțită de instrumente de protecție care să diminueze riscurile de fraudă și de eroare, astfel încât să crească siguranța și încrederea clienților. Vista Bank este consecventă strategiei sale de a oferi o experiență de înaltă calitate clienților, prin servicii sigure, moderne și adaptate nevoilor acestora. Mulțumim Transfond pentru excelenta colaborare pe durata implementării proiectului”, a declarat Raluca Dobre, Director Canale Digitale și Transformare, Vista Bank.

”SANB minimizează riscul potențial ca un infractor cibernetic să solicite plătitorului (prin email, sms, etc.), în numele unor beneficiari cunoscuți de plătitor (furnizori de utilități, furnizori de servicii sau de bunuri), plata unor facturi, prin indicarea unor coduri IBAN proprii (diferite de cele ale beneficiarilor îndreptățiți). Astfel, unii plătitori pot să urmeze aceste instrucțiuni și să plătească în contul indicat, considerându-l legitim. SANB oferă plătitorului certitudinea că fondurile ajung la destinația potrivită, prin indicarea automată a unor elemente ce confirmă numele beneficiarului. Salutăm participarea Vista Bank la SANB și suntem convinși că toate băncile vor adera într-un interval de timp cât mai scurt la acest serviciu, colaborând pentru furnizarea în piață a unui mediu de plată cât mai sigur.” – a declarat Răzvan Faer, Șef Departament Dezvoltare Transfond.

Serviciul Afișare Nume Beneficiar este pus la dispoziția băncilor conectate la Casa de Compensare a plăților interbancare de către Transfond, pe bază de înrolare. Ca schemă, Serviciul Afișare Nume Beneficiar este administrat de Asociația Română a Băncilor, ca opțiune la Schemele de transfer credit SEPA RON, în baza Convenției privind Schemele naționale de plăți și a mandatului dat de Banca Națională a României.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Siemens Mobility și Astra Vagoane Călători își consolidează parteneriatul

Articolul următor
Betfair Romania Development Cluj, companie de dezvoltare de software, își propune să atingă 2.000 de angajați până la sfârșitul anului.

Betfair va ajunge la 2.000 de angajați la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share