Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Amplasament avizat pentru proiectul Nova Power de la Doicești

Nuclearelectrica (SNN) și RoPower Nuclear, compania de proiect, au anunțat încheierea cu succes a misiunii SEED, axată pe selecția amplasamentului, planificat pentru dezvoltarea în condiții de securitate a primei centrale cu reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR) din România.

Misiunea Site and External Events Design (SEED) a concluzionat că procesul de selecție a amplasamentului de la Doicești respectă abordarea recomandată pentru selecția amplasamentului stabilită în standardele de securitate ale AIEA.

Nuclearelectrica (SNN) și RoPower Nuclear, compania de proiect, au anunțat încheierea cu succes a misiunii SEED, axată pe selecția amplasamentului, planificat pentru dezvoltarea în condiții de securitate a primei centrale cu reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR) din România.

“Apreciem misiunea profesionistă și independentă desfășurată de echipa de experți a AIEA. Programul SEED asistă statele membre ale AIEA în diferite etape ale dezvoltării unui program de energie nucleară, inclusiv în evaluarea selecției amplasamentului, evaluarea amplasamentului și proiectarea structurilor, sistemelor și componentelor, luând în considerare potențialele evenimente externe și interne specifice amplasamentului.

Misiunea SEED a fost solicitată de SNN pentru a evalua în mod independent procesul de selecție a amplasamentului în conformitate cu standardele de siguranță ale AIEA și, în consecință, pentru a începe următoarea etapă de evaluare a amplasamentului, preliminară solicitării de licențiere a amplasamentului pentru un proiect SMR în România”, conform Nuclearelectrica.

“Solicitarea unei continuări a misiunii SEED, desfășurată în 2022 pentru a evalua procesul de selecție a amplasamentului, este cea mai bună dovadă a angajamentului SNN față de securitate și a deciziei sale ferme de a minimiza riscul că problemele de securitate descoperite într-o etapă ulterioară să pună în discuție implementarea în condiții de securitate a proiectului.

Experiența în curs de dezvoltare în România poate fi de mare valoare pentru comunitatea nucleară” a declarat Paolo Contri, șeful echipei de evaluare și șeful secției de securitate a evenimentelor externe din cadrul Departamentului de Securitate și Siguranță Nucleară al AIEA.

“Un proiect nuclear sigur ar trebui să fie realizat și pe baza unor evaluări amănunțite și independente, de aici și invitația noastră adresată AIEA de a efectua o astfel de evaluare. Proiectele nucleare, indiferent de tehnologie, au un lucru esențial în comun: securitatea nucleară.

Dorim să dezvoltăm un proiect exemplar prin utilizarea unei tehnologii cu un nivel înalt de securitate nucleară, o selecție riguroasă a amplasamentului, o analiză completă și sigură a evenimentelor externe specifice amplasamentului.

Pe lângă experții români, apreciem foarte mult expertiză internațională obiectivă și independența pentru a ne asigura că toate aspectele legate de securitate sunt luate în considerare și abordate încă din primele etape ale proiectului”, a arătat Cosmin Ghiță, director general al SNN.

Procesul de selecție a amplasamentului a primit încrederea finanțatorilor externi (USTDA), care au acordat 1,2 milioane dolari pentru studiu. Sargent & Lundy, o companie de inginerie, a realizat studiul în mod independent.

“Proiectul SMR Doicești se poziționează că un standard de excelență în domeniul dezvoltării SMR în România și în Europa. Suntem siguri că evaluările, recomandările și studiile actuale vor contribui și vor acționa că un catalizator pentru proiectele SMR actuale și viitoare. Avem un proiect solid, iar evaluarea actuală a AIEA ne da și mai multă încredere” a declarat Melania Amuză, CEO al RoPower Nuclear.

NuScale Power și RoPower, companie românească deținută în cote egale de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas (NPG) au semnat contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie și proiectare, Front-End Engineering and Design (FEED), marcând un pas spre implementarea primei centrale electrice NuScale VOYGR cu reactoare modulare mici (SMR) în România.

NPG face parte din E-Infra, grup de companii active în domeniul infrastructurii de energie și telecomunicații, alături de companiile Electrogrup Cluj, Netcity Telecom, Direct One, WESEE, cu 500 de angajați și afaceri anuale de 100 de milioane de euro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Dumexim va proiecta și executa lucrările la Parcul Industrial din Aleșd

Articolul următor
Soarta Centurii Metropolitane Cluj-Napoca (CMC) este incertă din cauza indeciziei municipalității care, de patru luni și jumătate, "clocește" unica ofertă depusă pe tronsonul principal al acesteia, între nodurile 5 și 18.

Centura Metropolitană a Clujului, un proiect la ralanti

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share