Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Transplantul hepatic intră în portofoliul medical de la Cluj-Napoca

Începând cu luna mai 2024 vor putea fi efectuate transplanturi hepatice la Cluj-Napoca, în urma includerii Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie „Octavian Fodor” în Programul Național de Transplant Hepatic. Prima instituție medicală transilvană a fost deja acreditată pentru a realizarea acestor intervenții salvatoare. Ordinul Ministerului Sănătăţii urmează să fie emis în zilele următoare.

La evenimentul de lansare a proiectului, care a avut loc în 17 aprilie 2024 au fost prezenți managerul IRGH, Mihai Mleșnițe, Rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” Prof. Univ. Dr. Anca Dana Buzoianu, Preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, Academician Prof. Univ. Dr. Irinel Popescu, Coordonatorul programului Național de Transplant Hepatic de la Cluj-Napoca, Prof. Univ. Dr. Nadim Al Hajjar, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, precum și numeroase cadre medicale și universitare, rezidenți și studenți.

Cu ocazia evenimentului de lansare a Programului Naţional de Transplant Hepatic la Cluj-Napoca, managerul Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie „Octavian Fodor” a subliniat importanța acestei realizări pentru instituția pe care o conduce. „Este un vis devenit realitate pentru noi. Este un pas important pentru pacienți, pentru comunitatea locală şi regională, dar este un pas firesc”, a declarat Mihai Mleşniţe, managerul IRGH.

3,5 milioane lei pentru programul de transplant hepatic la Cluj

Mihai Mleșnițe a precizat cuantumul investiției în infrastructură, respectiv 1,5 milioane de lei precum și în echipamente, care au costat două milioane de lei. Toate acestea au fost realizate exclusiv din resursele proprii ale Institutului.

Această inițiativă marchează o etapă nouă în tratamentul afecțiunilor hepatice grave în România, extinzând speranța și șansa la o nouă viață pentru pacienți. „Lansarea acestui program nu ar fi fost posibilă fără sprijinul echipei de specialiști conduse de colegul nostru prof. dr. Nadim Al Hajjar, al comunității medicale și al autorităților, inclusiv colaborarea cu profesorul Irinel Popescu de la Institutul Clinic Fundeni și Agenția Națională de Transplant” a subliniat Prof. Univ. Dr. Anca Dana Buzoianu, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. „Nu am crezut, când prof. Nadim Al Hajjar ne-a spus despre faptul că a demarat demersurile pentru realizarea de transplant hepatic, că se va întâmpla aşa de repede. O să investim în continuare în cercetare şi în tehnici chirurgicale noi” a completat Prof. Univ. Dr. Anca Dana Buzoianu.
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, Academician Prof. Univ. Dr. Irinel Popescu a fost prezent la evenimentul de lansare a programului.
„Este într-adevăr un moment istoric. Astăzi sunt trei pacienţi pe lista de aşteptare la Cluj, care îşi vor putea recăpăta sănătatea”, a precizat Academician Prof. Univ. Dr. Irinel Popescu.

Cu sprijinul Institutului Fundeni

În acest moment, la Cluj-Napoca sunt efectuate transplanturi hepatice cu grefon prelevat de la donator cadaveric, dar nu şi de la donator în viață. Coordonatorul programului Național de Transplant Hepatic de la Cluj-Napoca, Prof. Univ. Dr. Nadim Al Hajjar spune că primele intervenții de prelevare de ficat de la donator viu vor fi efectuate la IRGH sub supravegherea colegilor de la Institutul Fundeni. „Aşteptăm acum Ordinul de Ministru, ceea ce înseamnă că vom avea acces la baza de date a Agenţiei Naţionale de Transplant. Sper ca în cursul lunii mai să realizăm primul transplant hepatic”, a declarat Prof. Univ. Dr. Nadim Al Hajjar, președintele Asociației Române de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică şi Transplant Hepatic.

Emil Boc a transmis mesajul său de solidaritate

Deși nu a fost prezent, primarul municipiului Cluj-Napoca a transmis un mesaj video. Într-o postare în social media Emil Boc a precizat: „Am transmis astăzi, în numele clujenilor, un mesaj de mulțumire cadrelor medicale de la Cluj și corpului academic datorită cărora orașul nostru a devenit unul de referință pentru medicina românească și internațională.
Instituirea Programului Național de Transplant Hepatic de la Cluj reprezintă un pas important în evoluția medicinei în țara noastră, reflectă performanța și eforturile pe care comunitatea medicală clujeană le realizează și care merită tot respectul și susținerea noastră. Datorită lor, Clujul este un centru de excelență în medicină. Datorită lor, pacienții au speranță, șanse de însănătoșire, iar sistemul medical clujean un viitor din ce în ce mai bun.
Istoria care s-a scris astăzi la Cluj-Napoca reprezintă un motiv de mândrie pentru fiecare dintre noi. Pe această cale îi felicit încă o dată pe toți cei implicați și le mulțumesc pentru profesionalismul de care au dat dovadă în vederea implementării acestui program. Vă asigur de toată susținerea instituțională pe care o putem oferi astfel încât să puteți salva cât mai multe vieți” spune Emil Boc pe pagina sa de socializare.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Un deceniu de excelență. Povestea Transilvania Executive Education în România  

Articolul următor

Reprezentarea exclusivă. Tendința pieței imobiliare din România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share