Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Un deceniu de excelență. Povestea Transilvania Executive Education în România  

Anul acesta, Transilvania Executive Education (TEE) sărbătorește 10 ani de activitate. Asociația a fost fondată în 2014, sub numele de Asociația UBB-Executive Education, reunind la aceeași masă reprezentanți ai mediului academic din Universitatea Babeș-Bolyai și reprezentanți ai mediului de afaceri din companii, precum: Banca Transilvania, Electrogrup și BT Club cu scopul de a aduce la Cluj un program internațional Executive MBA. Împreună au reușit să încheie un parteneriat cu Universitatea Hull din Marea Britanie pentru a deschide primul lor campus în Cluj-Napoca.

Despre începuturile și evoluția programului EMBA, Prof. Univ. Dr. Mihaela Luțaș, din partea Universității Babeș-Bolyai, relatează acum: “Totul a început în urmă cu 10 ani, când oameni cu viziune din instituții reprezentative pentru mediul economic și academic clujean au creat o structură instituțională în premieră pentru piața din Transilvania. Era atunci un proiect îndrăzneț prin care angajaților cu potențial de dezvoltare a capacităților lor manageriale li se oferă posibilitatea de a avea acces la o formă de educație executivă oferită de universități cu tradiție în acest sens din Europa. Începutul a fost dificil, cu numeroase încercări de a convinge universitățile din vestul Europei să se alăture acestui proiect. Un sprijin substanțial a fost cel al lui Andrew Taylor care s-a alăturat echipei care a inițiat și gândit strategia introducerii programului Executive MBA: Horia Ciorcilă și Tiberiu Moisă de la Banca Transilvania, profesorii Ioan-Aurel Pop, Vasile Pușcaș și Mircea Maniu de la Universitatea Babeș-Bolyai și Teofil Mureșan de la Electrogrup.

Primul partener academic al programului EMBA a fost Universitea Hull, urmată în 2021 de Universitea Buckingham, ambele din Marea Britanie. Asociației i s-au alăturat în 2018 Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Emerson, prin Alina Negru, alumna a programului, an în care am schimbat și denumirea asociației în Transilvania Executive Education, pentru a reflecta rezultatele obținute. Au fost ani de muncă asiduă, cu profesori, dar și studenti și absolvenți de excepție care au demonstrat că viziunea avută în urmă cu 10 ani s-a dovedit o poveste de succes.”

Prima grupă de studenți ai programului Executive MBA a început cursurile în februarie 2015 și a reunit 28 de manageri și antreprenori. La absolvire, doi ani mai târziu, rezultatele lor au plasat Clujul în topul campusurilor Universității Hull, loc pe care l-am păstrat ani la rând datorită profilului cursanților EMBA: motivați, dornici de evoluție și cu nevoia de a afla ultimele tendințe în afaceri.

Astăzi, comunitatea TEE numără peste 200 de absolvenți, dintre care 60% au obținut o promovare în carieră în mai puțin de un an de la absolvirea programului. 15% dintre cursanți au studiat programul datorită burselor oferite de Banca Transilvania, Evergent Investment sau Electrogrup.

“Îmi aduc aminte cum a început povestea noastră pentru că, în general, nimeni nu uită începutul. Discuțiile despre educație ne-au adus într-o viziune comună ca fondatori ai TEE. Este firul roșu pe care îl urmăm și astăzi: Cluj-Napoca, orașul în care este disponibilă educația executivă la standarde internaționale. Este una dintre cele mai bune căi de a conecta profund lumea academică de valul în creștere al business-ului regional și național. Atunci când oamenii se dezvoltă, totul se dezvoltă. Te uiți înainte și 10 ani par o veșnicie, privești înapoi și parcă a fost ieri. Mă las dus de emoție, mă gândesc la cei peste 200 de alumni ai TEE și înțeleg mai bine de ce nu putem greși mizând pe oameni și educație. Mai simplu spus, sunt fericit să fiu aici,” declară Tiberiu Moisă, Președintele Asociației Transilvania Executive Education.

Cei care au ales să studieze un EMBA la Cluj sunt experți și lideri din middle și top management în diverse industrii: IT, automotive, servicii financiare, medicină, retail, marketing, producție, energie verde din peste 60 de companii, din 16 județe diferite din România. Media de vârstă a acestora este de 35 de ani, în timp ce media experienței într-o poziție de management este de peste 10 ani pentru fiecare grupă. Astfel, având profile atât de variate, diversitatea este un cuvânt care definește comunitatea de absolvenți TEE.

Universitatea Hull este primul partener educațional care a contribuit la dezvoltarea a șapte generații de studenți la programul EMBA. Profesori din Marea Britanie au venit la Cluj o dată la 6 săptămâni pentru a preda, unul dintre module având loc în campusul universității din Marea Britanie. În 2021, TEE a încheiat noi parteneriate pentru a susține programele școlii de business, Universitatea Buckingham pentru programul Executive MBA și Universitatea Suffolk pentru cursurile de scurtă durată.

TEE a dezvoltat în Cluj-Napoca un hub educațional unde profesori din întreaga lume și antreprenori și manageri din România au acces la programe educaționale de standard internațional. Asociația oferă atât cursuri pre și post MBA, cât și contexte prin care studenții și profesorii pot realiza proiecte de cercetare și publicare de cărți.

Cei 10 ani de activitate au adus confirmarea că programele Transilvania Executive Education sunt valoroase pentru mediul de afaceri românesc și oferă cursanților un mediu de exersare al gândirii critice. Odată cu intrarea în program, cursanții intră într-o comunitate de profesioniști alături de care pot construi conexiuni puternice.

Experții internaționali atent selecționați care predau în programele TEE aduc cu ei experiența necesară pentru a susține și încuraja dezvoltarea afacerilor locale prin creșterea personală și profesională a celor care le conduc. Acești experți vin de la universități recunoscute, precum: Universitatea Buckingham, Universitea Northumbria, Copenhagen Business School, Sheffield Business School, Universitatea Florida Atlantic, Hanken School of Economics, Universitea Exeter, Universitea East Anglia, Universitatea Hull și Universitatea Babeș-Bolyai. Lor li se alătură experți de la diverse companii de renume din România și Europa, precum: Emerson, Banca Transilvania, DuPont, Sustainable Viability și altele.

Din 2021, programul Executive MBA este realizat în colaborare cu Universitatea Buckingham. Structura validată de către Buckingham este foarte apreciată de cursanți. Modulele au fost construite împreună cu comunitatea de alumni, experții academici și experții în afaceri ai TEE, respectiv module pe tema gândirii sistemice, inovație digitală, guvernanță și etică în afaceri, pe lângă modulele clasice existente în cadrul unui program EMBA.

Programul Executive MBA al Transilvania Executive Education este o călătorie intensă de descoperire și redescoperire în care cursanții sunt provocați să gândească critic, să dezvolte abilități noi și să folosească învățarea în buclă dublă.

Înscrierile pentru programul Executive MBA organizat de Transilvania Executive Education în Cluj-Napoca se deschid în luna mai, iar cursurile încep în februarie 2025. Candidații interesați pot afla detalii despre înscrieri prin email la office@teecluj.ro sau la telefon +40747.752.825.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Fitch Ratings reconfirmă Oradea în grupa orașelor cu cea mai ridicată credibilitate

Articolul următor

Transplantul hepatic intră în portofoliul medical de la Cluj-Napoca

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share