Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fitch Ratings reconfirmă Oradea în grupa orașelor cu cea mai ridicată credibilitate

Agenția Internațională Fitch Ratings a reconfirmat calificativele de rating pentru Municipiul Oradea, după cum urmează:

   – pentru împrumuturi pe termen lung în valută: BBB-;

   – pentru împrumuturi pe termen lung în moneda națională: BBB-;

   – pentru împrumuturi pe termen scurt în valută: F3.

Comparativ cu aprilie 2023, Fitch Ratings a revizuit perspectiva (outlook) în „Stabil” (de la „Negativ”), ca urmare a unui profil de risc „mediu spre scăzut” acordat orașului și a unei sustenabilități în ceea ce privește datoria publică.

„Reconfirmarea Municipiului Oradea în grupa ratingurilor cu Grad investițional – cea mai ridicată credibilitate relevă încă o dată riscul scăzut pentru investiții în orașul nostru şi capacitatea administrației publice locale de rambursare a împrumuturilor.

Performanța administrației locale în gestionarea resurselor financiare, a obligațiilor contractuale, în general, și a contractelor de credite bancare, în special, este apreciată de către Fitch Ratings în ciuda dificultăților generate de inflație și a unui plan complex de investiții”, a precizat Florin Birta, primarul municipiului Oradea.

Despre rating

Rating-ul acordat unei autorități publice locale, reprezintă opinia unei agenții specializate asupra capacității  acelei autorități de a face față la timp tuturor obligațiilor financiare.

Agențiile de rating identifică și cuantifică sistematic riscurile sistemului economic al unei entități care investește, finanțează și se împrumută. În același timp rating-ul oferă informații pertinente și cu valoare de înțelegere internaționala despre o anumită entitate.

Deținerea unui rating municipal aduce notorietate pe plan internațional, facilitează accesarea de finanțări de la instituții financiare internaționale (BERD, BEI), precum și economie de costuri pentru împrumuturile contractate/garantate.

În aceeași măsură, prin informațiile pe care le oferă despre atractivitatea și competitivitatea unei comunități, deținerea unui rating internațional reprezintă o carte de vizită pentru investitorii strategici.

Analiză

În cadrul unei analize Fitch Rating sunt analizate aspecte precum: context politic; autonomie locală, dependența de bugetul de stat; structura organizatorică; evoluția personalului; relația cu societățile comerciale la care municipiul este acționar/asociat majoritar, dependența acestora față de bugetul local; gradul de îndatorare al municipiului şi capacitatea acestuia de a contracta noi împrumuturi; performanța financiară; politica investițională a municipiului respectiv politica fiscală.

Relația orașului Oradea cu Fitch Ratings a început în 2006, agenția de rating câștigând licitația organizată pentru contractarea acestui serviciu, inițiată în baza HCL 1054/2004.

(sursa: https://www.fitchratings.com/site/pr/10267506)

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Aeroportul Oradea scoate la licitație spațiile comerciale din noul terminal

Articolul următor

Un deceniu de excelență. Povestea Transilvania Executive Education în România  

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share