Noile microhidrocentrale compacte au limitat sau chiar anulat impactul negativ asupra mediului. O astfel de soluție a fost inventată și dezvoltată de un elvețian împreună cu asociații săi.
Reto Arnet, inginer elvețian specializat în construcții civile și hidrotehnice, este inventatorul unui nou tip de microhidrocentrală. În urma unor cercetări asidue și de lungă durată asupra exploatării apei, pe cursuri cu o cădere mică, Reto Arnet a perfecționat o microhidrocentrală care produce un volum mare de energie electrică, raportat la mărime și la efortul investițional, fapt recunoscut de un brevet internațional. Centralele realizate de Kompaktwasser GmbH oferă soluții de obținere a energiei electrice într-un mod economic atât off-, cât și on-grid. Această generație de hidrocentrale de diferite dimensiuni folosesc un nou concept de debit și un potențial global.
„Nu există un astfel de produs pe piața centralelor electrice cu apă curentă de joasă presiune (vortex, melc sau water wheel), implicând, pe de o parte, un efort de producție atât de mic și, pe de altă parte, atât de remarcabil de economic. Datorită noului concept de debit, centralele KW2 sunt deosebit de utile acolo unde hidrocentralele tradiționale nu sunt potrivite, iar cele de pe segmentul presiunii joase sunt rămase în urmă. Este un sistem modular pentru construcția de hidrocentrale foarte compacte, în diferite dimensiuni (KX până la K7), pentru o producție eficientă și ecologică de energie electrică”, spune Reto Arnet, inventatorul noului model de microhidrocentrală compactă.
Echipa Kompaktwasser
Românul din echipă, Adrian Stoia, a făcut posibilă amplasarea celor două stații pilot în județele Sibiu și Brașov. Care sunt condițiile necesare pentru a putea instala o asemenea unitate de producție?
„Este nevoie ca beneficiarul să fie titular al unui drept de folosință sau al unei concesiuni pentru folosirea apei, condiții topografice adecvate, cu o înalțime de cădere a apei de minimum 0,6 m și un debit minim de 0,12 m3/s (120 l/s)”, a precizat acesta, adăugând că există numeroase obiective economice care folosesc deja apa în procese de producție, iar o astfel de microhidrocentrală va asigura, astfel, necesarul de energie total sau parțial și o reducere a cheltuielilor în exploatare.
Rețele locale mici
Conectarea rețelei electrice la nivelul UE și la nivel global aduce și dezavantaje, chiar incertitudini pentru utilizatorul final. Tranziția energetică costisitoare cu generatoare volatile, majorarea taxelor, digitalizarea cu riscul atacurilor hackerilor, arată vulnerabilitatea rețelelor mari. Generarea autonomă de energie electrică în rețele locale mici va deveni o tendință care va reduce costurile cu electricitatea. În județul Sibiu, instalația pilot KX a fost amplasată pentru prima dată într-un mediu extrem de ostil, cu un curs de apă subdimensionat. A reușit să încarce bateriile, asigurând 5 kWh/zi.
În județul Brașov, a fost montată o altă microcentrală pilot, într-un mediu care asigură o cantitate suficientă de apă, dintr-un canal secundar al unui pârâu, ce va deservi o păstrăvărie. Astăzi, nevoile unei gospodării mari pot fi produse în sistem off-grid cu această centrală pilot, care a reușit să încarce bateriile, asigurând până la 10 kWh/zi. Este vorba de modelul cel mai mic, care încape într-o autoutilitară. Modelele mai mari, însă, pot produce pe an peste 2.000.000 kWh, asigurând necesarul de energie pentru 650-700 de gospodării mari și medii din România.
36% din energia electrică vine din apă
Porțile de Fier 1, Centrala hidroelectrică subterană Lotru-Ciunget, Centrala hidroelectrică Retezat, Hidrocentrala Porțile de Fier II, Centrala Vidraru de pe râul Argeș, Centrala hidroelectrică Mărișelu din județul Cluj și Hidrocentrala „Dimitrie Leonida” din județul Bistrița-Năsăud sunt cele mai mari hidrocentrale din România. Producția de energie electrică cu ajutorul hidrocentralelor reprezintă 36% din totalul energiei electrice produse în țara noastră.
Potrivit Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, puterea instalată în toate unitățile de producție a energiei electrice din România este de aprox. 18.300 MW (megawați), adică 18,3 GW (gigawați).