AgroTransilvania Cluster (ATC) a declanșat un program de stimulare a folosirii produselor locale de calitate în restaurante.
La Kuxa Studio Cluj au fost invitați, în cadrul evenimentului organizat de ATC, bucătarii Antoni Costea (restaurantul Băncii Transilvania), Andrei Frățilă (Nativ), Ionuț Crișan. Rețetele propuse au fost hummus românesc cu pesto de leurdă, gogoși din aluat de pită; salată de cartofi și verdețuri ale primăverii; sarmale din fuior. Specialitățile expuse degustării au fost preparate din uleiuri presate la rece produse la Luncani,
“Pentru noi și cei prezenți, acest moment a fost mai mult decât un simplu eveniment de degustare. A fost începutul unei comunități faine, unite de pasiunea pentru hrană gustoasă, curate și produse autentice.
Am discutat despre importanța fiecărei verigi a lanțului alimentar, de la producători locali, la locuri unde se poate servi masa, la bucătari și consumatori finali și modul în care putem conlucra pentru a crește împreună”, a menționat producătorul de uleiuri Felicia Tulai, manager al societății TAF Presoil.
Evenimentul a fost prezentat de Raluca Ghiță. Proiectul ”Uleiuri presate la rece – Tradiție din inima Transilvaniei” este derulat de ATC în colaborare cu societățile TAF Presoil și Solex. Mai mulți întreprinzători transilvăneni din sectorul agroalimentar au reușit în demersul de a accesa bani europeni gratis, prin intermediul ATC.
Finanțarea pe fonduri europene nerambursabile s-a făcut prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Producătorii din ATC au reușit să își mărească vânzările, să își cumpere echipamente sau să își promoveze produsele chiar dincolo de granițele României.
Clusterul reprezintă o asociere de companii și organizații din aceeași zonă geografică sau regiune, care au producții similare sau contribuie la fabricarea unor produse similare pentru a deveni mai competitive. Există 1.350 clustere în Europa, dintre care 150 de clasă mondială ca angajați, dimensiune, concentrare, specializare.