Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Provocare pentru Cluj. De la Silicon, la Hydrogen Valley

Ne dorim să avem o flotă de astfel de autobuze în oraș, uzină de producere și stație de încărcare de hidrogen, alături de cealaltă componentă, cea electrică, fiindcă nu se exclud.
“Autobuzul viitorului” se află în teste pe cinci linii urbane la Cluj | Foto: UTCN

Municipalitatea și-a propus să construiască o uzină care să producă hidrogen – inclusiv din deșeuri – pentru trenul metropolitan sau termoficarea orașului.

“Ne dorim să avem o flotă de astfel de autobuze în oraș, uzină de producere și stație de încărcare de hidrogen, alături de cealaltă componentă, cea electrică, fiindcă nu se exclud. Vrem să producem energie pe bază de hidrogen la compania de termoficare, dar și să avem rame de tren metropolitan tot pe baza acestui combustibil, cu finanțare pe Planul Național de Redresare și Reziliență.

Uzina și stația de încărcare sunt investițiile majore când vorbim despre hidrogen; autonomia unui asemenea autobuz e de 350 km, se încarcă în 10 minute, mai repede decât cel electric. Nu putem să facem uzina doar pentru autobuze, vrem să gândim, cu Universitatea Tehnică (UTCN), un proiect pe hidrogen pentru termoficare, deșeuri. Să conectăm orașul la cele mai înalte tehnologii”, a spus edilul Emil Boc.

S-au ieftinit autobuzele nepoluante

“Să sperăm că vor scădea prețurile pentru astfel de autobuze, la început se făceau achiziții la 1,5 milioane de euro unitatea, în prezent au ajuns la 0,5 milioane. Orice tehnologie nouă este scumpă la început, până se generalizează. În România trebuie însă să trecem de la autobuze și stații cu hidrogen la ecosisteme sau văi cu hidrogen.

Să venim cu producerea de hidrogen din surse regenerabile, să decarbonizăm nu doar transportul local, ci și industria, trenurile, aeroportul, avioanele. Să producem energie din mai multe surse, când una dintre ele lipsește, dar să stocăm energia când avem surplus. Mi-ar plăcea să văd prima vale de energie din România la Cluj”, a arătat Mirela Atanasiu, director executiv al Clean Hydrogen Partnership (CHP).

Proiect cu finanțare europeană

Un autobuz Toyota cu pile de combustibil pe bază de hidrogen, produs în Portugalia, este testat timp de mai multe zile la Cluj-Napoca, pe liniile 5, 30, 35, 44 și 45, printr-un proiect cu fonduri europene. Călătoriile sunt gratuite în faza de testare.

La testele care au început de la Cluj Arena au participat ambasadorul Marii Britanii, Giles Matthew Portman, reprezentanți ai ecosistemului de inovare din România, autorități locale, reprezentanți ai CHP, Hydrogen Europe, ERM, dar și de la Ministerele Investițiilor și Proiectelor Europene, Energiei, Transporturilor, Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Evenimentul este parte a programelor europene JIVE, de promovare a noii tehnologii în Europa Centrală și de Est. Clujul găzduiește turneul de promovare a autobuzelor cu hidrogen ca parte a proiectelor JIVE susținute și finanțate din fonduri europene prin CHP. Inițiativa va fi urmată, anul acesta, și de alte orașe din Grecia, Bosnia Herțegovina și Bulgaria.

Hub universitar pentru cercetarea hidrogenului

Pe lângă testarea autobuzului cu hidrogen, a fost organizat la Cluj un workshop pe teme legate de tehnologii și soluții pe bază de hidrogen. Parteneri locali ai proiectului sunt UTCN și Compania de Transport Public. “Autobuzul cu combustibil pe bază de hidrogen care circulă zilele acestea pe străzile din Cluj-Napoca prefigurează o nouă eră în mobilitatea urbană”, conform UTCN.

“Sprijinim această inițiativă de pionierat care implică tehnologiile viitorului. Sunt foarte bucuros că ne alăturăm din nou comunității clujene prin expertiza specialiștilor pe care îi avem, care s-au implicat în acest proiect și în multe altele de acest fel.

Avem o echipă dedicată acestui domeniu. Mai mult, UTCN face parte din hub-ul de hidrogen care reunește mai multe universități din România și institute, așa încât zona de hidrogen va fi una de cercetare pentru viitor”, a spus rectorul instituției, Vasile Țopa.

Clujul este pe harta celui de-al treilea turneu de promovare a autobuzelor cu hidrogen, ca parte a proiectelor JIVE susținute și finanțate de CHP. Această inițiativă se corelează cu cercetarea și inovarea din cadrul UTCN în ceea ce privește tehnologiile durabile și soluțiile energetice ale viitorului, în special în domeniul energiei hidrogenului, unde instituția are o implicare dinamică.

Ne dorim să avem o flotă de astfel de autobuze în oraș, uzină de producere și stație de încărcare de hidrogen, alături de cealaltă componentă, cea electrică, fiindcă nu se exclud.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Acționarii CCP.RO Bucharest S.A., societate în curs de autorizare, la discuții cu managementul ASF

Articolul următor

FOTO: ADR Centru, manifest pro-european de Ziua Europei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share