Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Candidații la Primăria Oradea și CJ Bihor în fața mediului de afaceri

Șapte partide și-au trimis candidații la Primăria Municipiului Oradea și Consiliul Județean Bihor la întâlnirea organizată de Federația Patronilor Bihor cu ocazia alegerilor din 9 iunie.

Dezbaterea a avut loc vineri, 10 mai 2024, în Cetatea Oradea.

La întâlnire au participat: Csomortányi István și Habinyák István, candidații Alianței Maghiarilor din Transilvania (AMT) la Primăria Oradea, respectiv președinția CJ Bihor, Costel Moza și Ciprian Blejan – candidații Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) la Primăria Oradea și președinția CJ Bihor, Florin Birta și Ilie Bolojan – candidații PNL la Primăria Oradea, respectiv președinția CJ Bihor, Andrei Boroș, respectiv Mihai Lasca – candidații Partidului Patrioții Poporului Român (PPR) la Primăria Oradea și președinția CJ Bihor, Adrian Madar – candidatul PSD la Primăria Oradea, Bíró Rozália, respectiv Cseke Attila – candidații UDMR la Primăria Oradea și președinția CJ Bihor, Daniel Palaghianu, respectiv Alex Orjan – candidații USR la Primăria Oradea și președinția CJ Bihor.

Candidații au fost însoțiți de susținători, candidații și ei la Consiliul Local Oradea și Consiliul Județean Bihor.

Discuțiile au fost moderate de Marius Cuibuș, președintele Federației Patronilor Bihor, respectiv de vicepreședintele Vasile Fonoage și primvicepreședintele Daniel Cotuna.

 

Discuții interactive

Pentru început, fiecare dintre candidați și-a prezentat viziunea asupra mediului economic și de afaceri din Bihor și Oradea.

„Nu putem vorbi de dezvoltare dacă nu avem un mediu economic competitiv. Un mediu care creează locuri de muncă, care are capacitatea să crească salarii, care este conectat la economia globală. Pentru asta am acționat în acesti ani și planul este să continuăm aceste politici”, a precizat candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Bihor.

Ilie Bolojan a vorbit și despre continuarea susținerii dezvoltării antreprenoritului în Oradea și Zona Metropolitană prin construcția terminalelor cargo și al celor feroviar și rutier, prin asigurarea conectivității mari rutiere și aeriene și prin susținerea învățământului unversitar pentru asigurarea de specialiști.

Florin Birta, candidatul PNL la Primăria Oradea, a subliniat că mediul de afaceri local este motorul economiei Oradiei.

„Acest lucru se vede și se simte prin investițiile făcute în Oradea și județul Bihor în ultimii 15 ani. Investiții masive în ceea ce înseamnă dezvoltarea unor spații industriale, care să asigure firmelor acces la terenuri, la utilități. Investiții masive în toate sectoarele, creșterea numărului de locuri de muncă, peste 20.000 în ultimii 15 ani. Creșterea anuală a salariilor din Oradea. Atâta timp cât nu avem un parteneriat cu mediul de afaceri, nu cred că lucrurile vor merge bine”, crede candidatul PNL la Primăria Oradea.

Trebuie specificat că Ilie Bolojan și Florin Birta nu au stat până la finalul evenimentului, motivând că trebuie să participe la manifestările dedicate Zilei Europei.

Următorul a luat cuvântul Csomortányi István, candidatul AMT la Primăria Oradea. Acesta este de părere că e nevoie de mai multe parcuri industrial în Oradea, făcând comparație cu Debrețin.

„În ceea ce privește forța de muncă, este foarte important să facilităm învățământul dual. Mai avem de făcut încă foarte multe chestii, în special pentru comunitatea maghiară. Cred că ar trebui simplificată și procedura de autorizare la nivelul primăriei”, a declarat candidatul AMT la Primăria Oradea.

Colegul său, Habinyák István, candidatul AMT la președinția Consiliului Județean Bihor a subliniat că este nevoie de mai multe parcuri industriale în județ, în special la Valea lui Mihai.

„Cred că este necesar un parc industrial și la Valea lui Mihai care să atragă forța de muncă de la fabricile din zonă, în eventualiatea închiderii acestora. Pentru aceasta ar fi necesar deschiderea unui punct de frontieră pentru transportatori”, a precizat Habinyák István,

Costel Moza, candidatul AUR la Primăria Oradea, antreprenor la bază, militează pentru înființarea de locuri de muncă mai bine plătite.

„Cred că ar trebui promovate mai mult locurile de muncă bine plătite. Orașul Oradea s-a dezvoltat foarte mult, în general, însă este nevoie de o educația a forței de muncă, cât și a antreprenorilor”, este de părere Costel Moza.

Ciprian Blejan, candidatul AUR la președinția CJ Bihor, a precizat că prioritatea sa este asigurarea unui trai decent în orice sat din județul Bihor.

Andrei Boroș, candidatul PPR la Primpria Oradea, este de părere că micii întreprinzători din Oradea sunt „viciați de multe taxe și impozite. Autoritățile locale sunt împotriva micului contribuabil”,

„Vorbim despre proiecte, despre infrastructuri mari, multinaționale, dar micii întreprinzători sunt defavorizați. Pe aceștia trebuie să-i dezvoltăm, pentru că taxele și impozitele la nivel local provin și de la micii întreprinzători”, este de părere Andrei Boroș.

Colegul său de partid, Mihai Lasca, candidatul PPR la președinția CJ Bihor, a pus și el accentul pe reducerea taxelor și impozitelor locale pentru persoanele fizice și IMM-uri.

„Referindu-ne la Bihor, avem cele mai mari taxe și impozite din România. Avem cele mai mari și cele mai scumpe parcări, comparabile cu cele din Paris și Milano. Trebuie să oferim transparență maximă la proiectele începute. Propunem scăderea taxelor în fiecare an cu 10%”, a subliniat Mihai Lasca.

Candidatul PSD la Primăria Oradea, Adrian Madar, s-a referit la gândirea strategică pentru dezvoltarea Oradiei și la ce trebuie făcut pentru ca Oradea să devină mai atractivă.

„Trebuie să gândim extrem de transparent relația dintre mediul de afaceri și decidentul politic. Există obligația administrației de a construi oportunități împreună cu mediul de business.  Legat de strategia de dezvoltare a municipiului Oradea, cred că trebuie corelată cu fondurile europene. Nu am văzut să existe o gândire strategică pe ciclul de finanțare European, adică 2021 – 2027. Din contră, există foarte multe situații în care se intervine pompieristic. Desigur, există explicații. Apar oportunități de azi pe mâine, pe care trebuie să le valorificăm. Așa ni se spune, dar în realitate nu există oportunități de azi pe mâine”, a declarat Adrian Madar.  

Acest crede că este nevoie de construcția unui PUG la nivelul Zonei Metroplitane Oradea. Adrian Madar mai susține necesitatea înființării unui parc industrial adresat strict firmelor locale, dar și de înființarea la nivelul ADLO a unei entități care să ajute la obținerea de avize pentru companiile din Oradea. Candidatul PSD la Primăria Oradea a vorbit și despre înființarea piețelor volante, idee preluată de PNL, care la început nu a prea fost de acord cu ea.

Bíró Rozália, candidatul UDMR la Primăria Oradea, mizează pe dialog permanent cu reprezentanții mediului de afaceri și pe o politică fiscală în favoarea mediului antreprenorial, dar și pe un sprijin pentru firmele aflate în insolvență.

Cseke Attila, candidatul UDMR la președinția Consiliului Județean Bihor, a vorbit despre investițiile atrase în Bihor în perioada cât a fost ministru.

„Legat de viziune, cred că acest județ trebuie să facă un pas în plus, a făcut pași importanți în ultima perioadă. Acest județ trebuie să ajungă un județ model pentru România. Prin identificarea unor programe de investiții, a unor programe de susținere a antreprenoriatului, prin programele de învățământ pe care le implementează, Noi trebuie să pregătim generația viitore, inclusiv prin educație antreprenorială, care trebuie introdusă în școli”, este de părere Cseke Attila.

Daniel Palaghianu, candidatul USR la Primăria Oradea, a adus în discuție penuria de forță de muncă și tot ce vine din urmă este slab calificată. Soluția propusă de acesta este importul de forță de muncă înalt calificată.

„La nivelul UE sunt orașe care au un department pentru expați, care au dublu rol, Acela de a asigura forță de muncă companiilor și suport pentru străinii care vin să muncească în acel oraș”, a precizat Daniel Palaghianu.

Acesta spune că ar acorda o mare atenție deciziilor autorităților locale de a nu influența mediul concurențial din Oradea, lucru care, din păcate se mai întâmplă, și nu face bine mediului de afaceri. Candidatul USR la Primăria Oradea crede că firmele locale au un acces foarte redus la parcurile industriale din oraș.

Alex Orjan, candidatul USR la președinția Consiliului Județean este de părere că Universitatea din Oradea ar trebui să pună un accent mai mare pe dezvoltarea tehnologică, pe robotică.

„Agricultorii din județul Bihor nu sunt foarte băgați în seamă. La nivel de județul Bihor am putea să organizăm un târg, dacă nu două, pe an cu produsele agricultorilor noștri. Avem partea de viticultură, care ar trebui promovată mai mult. Aici ar avea de câștigat turismul bihorean. Partea de turism ar trebui mai mult dezvoltată și în județ, la Beiuș, Ștei”, este de părere Alex Orjan.

Cei din sală au avut ocazia să pună întrebări candidaților.

Angela Tebieș, director general Novatex, membru al Federației Patronilor Bihor, le-a solicitat candidaților să facă demersuri pentru înființarea unui centru expozițional.

Békési Csaba, candidatul PSD la Consiliul Județean Bihor a tras o concluzie în urma discursurilor candidaților.

„Toți aveți dreptate. N-am auzit nici o interveție care să nu fie la locul ei. Doar prin comunicare și deschiderea spre antreprenori, prin transparență, putem să creăm aceste parteneriate de care ambele părți avem nevoie. Este nevoie de comunicare și nu numai în prag electoral, ci periodic”, a subliniat candidatul PSD la Consiliul Județean.

Acesta a ținut să precizeze că Bihorul nu mai are nevoie de locuri de muncă, ci are nevoie de locuri de muncă cu valoare adăugată ridicată, care să asigure salarii mai mari.

Evenimentul s-a încheiat după două ore și jumătate, dar ar fi putut să mai țină încă atât, având în vedere ideile pe care au dorit să și le exprime candidații.

Marius Cuibuș le-a mulțumit celor prezenți pentru participare și pentru dialogul civilizat, spre deosebire de edițiile precedente când au fost și situații când organizatorii au trebui să intervină pentru  calma spiritele.

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Soluții pentru îmbunătățirea protecției culturilor împotriva dăunătorilor în condiții nefavorabile

Articolul următor

Nordic Group investește și la Izvin

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share