Viitorul agriculturii este strâns legat de tehnologie. Și-au dat seama de acest lucru și reprezentanții Terracult, una dintre companiile de top din agribusiness din vestul României.
Compania are în probe cel mai mare utilaj agricol din lume, Nexat, premiat la un târg agricol din Germania cu medalia de aur pentru inovație.
Caracteristici
Utilajul are dimensiuni impresionante: două motoare de câte 550 de cai putere, cabină rotativă 270 de grade, tracțiune diesel – electrică, direcție pe toate roțile, tracțiune pe o singură roată, sașiu reglabil hidraulic, roțile au un diametru de 2,5 m, garda la sol este de 2 m, iar lățimea de lucru de 14 m. Lungimea brațelor poate ajunge la 56 m.
Cu toate acestea, Nexat este foarte ușor de condus, atât din cabină, cât și de la distanță, prin telecomandă.
Mai mult, uriașul rezolvă o problemă cu care se confruntă fermierii, reduce tasarea. Nexat poate înlocui cu succes utilajele agricole convenționale.
„Utilajul este la noi în teste de două luni de zile. Intenționăm să-l folosim pentru culturile de primăvară, soia și porumb. Dacă vom decide să mergem mai departe pe această tehnologie, vom elimina utilajele convenționale”, ne-a declarat Emanuel Iercan, administratorul Terracult.
Mulțifuncțional
Nexat combină toate etapele de prelucrare, care anterior necesitau o mare varietate de utilaje agricole, într-un singur sistem. Utilajul poate efectua lucrări de prelucrare a solului, însămânțare, irigații, protecția plantelor și recoltarea plantelor, folosind un sistem modular de implemente agricole.
Utilajul are o autonomie foarte mare. La o cantitate de 120 litri/ha se pot stropi 100 de hectare cu un plin.
Costul unui astfel de utilaj pornește de la 3 milioane de euro, iar amortizarea se poate face în circa 5 ani.
Terracult, înființată în 2003 în satul Horia, județul Arad, a fost preluată de către grupul Agroeast în 2009, care activează de 15 ani în domeniul agroalimentar din România.
La început, societatea lucra circa 2.900 ha de teren agricol, din care 1.200 ha erau proprietate, ajungând în prezent să cultive circa 7.000 de hectare, din care peste 4.000 fiind proprietate. Gradul de comasare a terenurilor lucrate este de 95%. Din această suprafață, societatea irigă 335 de hectare prin sistemele proprii de irigații: sistem de irigații care se deplasează liniar de-a lungul canalului de irigații și sistem de irigații de tip pivot circular.
Principalele culturi ale societății sunt grâul premium și rapița, pe lângă acestea având și culturi de orz, porumb și soia.