Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Afacerile AROBS au scăzut la început de an

AROBS Transilvania Software, cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, a anunțat afaceri de 105 milioane de lei la nivel consolidat în primele trei luni din 2024, în scădere cu 5%, față de primul trimestru (T1) din 2023, și un profit net normalizat de 11,7 milioane de lei.
Bogdan Ciungradi a caracterizat primul trimestru al anului ca unul plin de provocări | Foto: BVB

Grupul informatic cu sediul la Cluj a raportat o cifră de afaceri consolidată de 105 milioane de lei în primul trimestru din acest an.

AROBS Transilvania Software, cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, a anunțat afaceri de 105 milioane de lei la nivel consolidat în primele trei luni din 2024, în scădere cu 5%, față de primul trimestru (T1) din 2023, și un profit net normalizat de 11,7 milioane de lei.

„T1 a fost dificil pentru industria globală de IT, reflectând tendința companiilor de a se axa pe optimizări operaționale și limitări de bugete pentru proiectele de software, amânarea lansărilor de noi proiecte. Într-un context volatil, incert, complex și ambiguu al vremurilor, suntem motivați să rămânem perseverenți și să ne concentrăm pe oportunități de creștere și dezvoltare a liniilor noastre de business.

În ciuda provocărilor, am menținut un nivel constant al veniturilor din segmentul de servicii software. Veniturile din produsele software au fost în creștere. Zona de scădere a venit din întârzierea lansării unor proiecte din zona de sisteme integrate. Suntem încrezători că putem atinge obiectivele pe care ni le-am asumat prin bugetul de venituri și cheltuieli, precum și cele pe termen mediu și lung.

Credem că strategia noastră de creștere va da rezultate, fiind bazată pe apropiere și mai mare de clienți din SUA și Europa și de centrele tehnologice globale, pe concentrarea pe tehnologii embedded, cybersecurity și R&D, dar și pe intensificarea integrării companiilor care ni s-au alăturat în ultimii doi ani și jumătate”, a afirmat Voicu Oprean, fondatorul AROBS.

Produsele software – în urcare, sistemele integrate – mai puțin

La nivel de grup, în T1-2024, veniturile din serviciile software s-au menținut la aproape același nivel cu cele din primele trei luni din 2023, având o contribuție de 82% la cifra de afaceri, respectiv 86,4 milioane de lei. Segmentul de produse software a înregistrat o majorare cu 14%, pe fondul atragerii de noi clienți.

Contribuția acestuia la cifra de afaceri a fost de 17% (16 milioane de lei). A treia linie de business, segmentul de sisteme integrate, a avut o contribuție de 1% la afaceri, generând venituri de 0,4 milioane de lei în T1-2024. Acest segment de business se axează pe implementarea serviciilor hardware și software pentru sectorul public.

„T1-2024 a continuat să fie marcat de provocări. Cifra de afaceri aferentă segmentelor de servicii software și produse software a înregistrat, cumulat, o creștere de 1% față de aceeași perioadă a anului precedent. Cu toate acestea, la nivelul diviziei de sisteme integrate a fost înregistrată o scădere semnificativă comparativ cu primul trimestru din 2023.

Ea a fost determinată de sezonalitatea și tipul de contracte câștigate în urma ofertelor publice la care participăm prin intermediul acestei divizii. Prin urmare, acest lucru a condus la diminuarea cu 5% a cifrei de afaceri la nivel de grup în primele trei luni ale anului, comparativ cu T1-2023”, a declarat Bogdan Ciungradi, CFO al AROBS.

Buget prudent pentru acest an

Companiile achiziționate de către AROBS începând cu 2023, au contribuit cu 7,2 milioane de lei la afacerile pe segmentul de servicii software din T1-2024, o creștere comparativ cu 1,4 milioane de lei în T1-2023. La divizia de produse software, companiile care s-au alăturat grupului au contribuit cu 1,5 milioane de lei la cifra de afaceri aferentă acestui segment.

“Perspectiva strategică a AROBS este bazată pe extinderea organică în piețele din UE și SUA, printr-o apropiere și mai mare de clienți și de centrele tehnologice globale, pe fructificarea de noi oportunități în tehnologiile embedded non-automotive, și în domeniul securității cibernetice.

Compania dorește să își consolideze poziția ca partener de selecție în R&D pentru parteneri globali în proiecte complexe de Embedded (Automotive, Aerospațial, Maritim, Medical Devices), Clinical Trials, IoT, Travel, Enterprise Solutions, Fintech și Intelligent Automation.

O altă activitate extrem de importantă pentru AROBS este continuarea procesului de integrare a entităților din grup, proces care în unele cazuri va include și absorbția entităților achiziționate, pentru a simplifica structura grupului, pentru a ușura operațiunile între companii, și mai ales pentru reducerea costurilor și a funcțiilor redundante, și maximizarea sinergiilor.

AROBS va continua procesul de achiziții, prin examinarea atentă a oportunităților prezente, concentrându-se pe sinergii, complementaritate și rezultate solide ale potențialelor achiziții. Pe termen mediu și lung, grupul are în vedere folosirea de rezerve proprii și obținerea de finanțări din piața de capital”, se consemnează în raportul AROBS pe T1-2024.

Având la bază această strategie, conducerea a menținut bugetul de venituri și cheltuieli, unul prudent, aprobat de acționari în adunarea anuală din aprilie, ce vizează atingerea unei cifre de afaceri consolidate de 494 milioane de lei și unui profit net normalizat de 48 de milioane.

AROBS este listată pe Piața Principală a Bursei de Valori București, categoria Premium, din 2023. Compania are 11.000 de clienți din Europa, fiind prezentă în 11 locații din România și 9 din străinătate, cu 1.300 de angajați.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

5 tendințe în comerțului electronic din 2024

Articolul următor
Două echipe studențești reprezentând Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai (FSEGA-UBB) Cluj au reușit să se califice în runda finală a competiției internaționale de studii de caz MBC. 

Studenții din Cluj au făcut strategii pentru competitivitatea ÖBB

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share