Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Conferințele Dilema la Oradea

Seria va conține patru conferințe, o conferință-spectacol și dialoguri publice.

Joi seara, de la ora 19.00, la Sinagoga Neologă, se dă startul celei de a treia ediții a Conferințelor Dilema la Oradea.

Cu invitați speciali și cu un program asortat temei alese, una potrivită perfect momentului, “Virtuțile bunei guvernări”, vreme de trei seri, primele două la Sinagoga Neologă, cea de a treia la Muzeul Țării Crişurilor, se va dezbate tema bunei guvernări, fără a se vorbi despre partide și candidați, despre actualul Guvern sau actuala Opoziție, ci despre cum privim în perspectivă largă buna guvernare.

Programul integral, cu mici rezumate ale fiecărui eveniment din serile Conferințelor Dilema la Oradea, făcute chiar de invitați.

 Joi 16 mai, Sinagoga Neologă

ora 19:00, Sever Voinescu

Umanism și bună guvernare

 

Suntem tot mai obișnuiți să credem că o bună guvernare este aceea care ține costul vieții jos și satisfacția generală sus. Mai nou, pretindem guvernărilor să ne rezolve tot mai multe probleme (educația copiilor, sănătatea noastră, confortul, pacea, libertatea, siguranța în toate sensurile, de la cea a străzii, la cea a zilei de mâine) și să devină, astfel, furnizori de fericire. Dar buna guvernare nu este una care te face fericit, ci una care, în limbaj kantian, tratează pe toți oamenii și pe fiecare în parte conform unei maxime universale umaniste. Ce poate însemna asta în Europa veacului nostru?

 

Ora 20:30, Daniel David

Despre “mindsetul” leadershipului actual în politică. Cum este și cum ar trebui să fie

 

Leadershipul are atât o componentă de predispoziție genetică, cât și o contribuție decisivă a mediului, în care nucleul psihologic ocupă rolul fundamental. Vom analiza această structură “psihobiologică”, cu implicații pentru leadershipul politic, atât într-un model descriptiv (cum este), cât și în unul prescriptiv (cum ar trebui să fie).

 

Vineri 17 mai, Sinagoga Neologă

Ora 19:00, Valeriu Stoica

Buna guvernare și reaua guvernare în 3 fresce de Ambrogio Lorenzetti

 

În Palazzo Pubblico din Siena, în Sala dei Nove, sunt trei fresce care înfățișează buna guvernare și reaua guvernare, fiecare cu efectele ei specifice.  Geniul artistic al lui Lorenzetti a făcut posibilă dublarea emoției estetice de o invitație la meditație asupra modului de a guverna comunitatea. Fără să coboare vreo treaptă pe scara exigenței estetice, pictorul reușește să transmită mesaje tulburătoare asupra rostului guvernării, asupra consecințelor benefice sau malefice ale diferitelor forme de guvernare. Un adevărat tratat de filosofie politică este sintetizat în șase scene care alcătuiesc cele trei fresce, cu denumirea Alegoria și efectele bunei guvernări și ale relei guvernări.

 

Ora 20:30, Emil Hurezeanu

Reversul sau Eșecul Europei

 

Conferința va fi orientată mai ales spre ceea ce nu mai sunt Virtutea în Politică și Buna Guvernare, deci o poveste despre Reversul sau Eșecul Europei: anamneză, diagnostic, tratament sau prevenirea lor. Spectrul amenințărilor ultimative la adresa Europei este mai mare decât suma avantajelor ei îmbietoare. Europa se află într-un moment al balansării (tipping point): dinspre Vest spre Est, dinspre federalism spre naționalism, dinspre democrație spre autoritarism. Cum funcționează, în această constelație ,”Virtutea în Politică și Buna Guvernare”?

 

 

Sâmbătă 18 mai, Muzeul Țării Crișurilor

Ora 17:00, Umor, prostie și fake news din ’89 până azi
Conferință spectacol de Toni Grecu. Cu Toni Grecu și Doru Antonesi

 

România este singura țară din univers care se trage dintr-o piesă de teatru satirică. Nici nu știm dacă pentru asta trebuie să-l iubim sau să-l urâm pe Caragiale. Prea ne-a pus oglinda în față și prea ne arată cât de mediocri, de stupizi, de fanfaroni și de veseli suntem când facem politică, alegeri și ne dăm patrioți.  Un show irepetabil, inspirat și savuros despre râs, România profundă, România prostiei, politicii și comediei, așa cum sunt ele de la Nicolae Ceaușescu până azi.

 

Moderatorul evenimentelor este Sever Voinescu, redactorul-șef al revistei Dilema.

 

Intrarea la toate evenimentele este liberă.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) se înscrie în circuitul evenimentului Noaptea Muzeelor cu ExpoTech@UTCN și propune publicului larg o incursiune în universul inovației și tehnologiei.

Universitatea Tehnică vine cu roboți zburători la Noaptea Muzeelor

Articolul următor

5 tendințe în comerțului electronic din 2024

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share