Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

TIFF își mărește bugetul la 1,7 milioane €

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) va beneficia de un buget în creștere în acest an deoarece organizatorii au trebuit să găsească finanțări suplimentare pentru a face față prețurilor în continuă creștere la servicii, a declarat, pentru Transilvania Business, președintele TIFF, Tudor Giurgiu.
Festivalul de film de la Cluj are nevoie de o finanțare tot mai mare | Foto: TIFF

Scumpirile la avioane și hoteluri, servicii necesare pentru aducerea invitaților la Cluj, au mărit substanțial costurile celui mai mare festival de film din România.

Festivalul Internațional de Film Transilvania va beneficia de un buget în creștere în 2024 deoarece organizatorii au trebuit să găsească finanțări suplimentare pentru a face față prețurilor în creștere la servicii, a declarat, pentru Transilvania Business, președintele TIFF, Tudor Giurgiu.

“De modificările fiscale ne doare capul an de an, însă la buget stăm puțin mai bine în 2024 pentru că am reușit să atragem mai mulți sponsori. Suntem la un buget de 1,7 milioane de euro anul acesta, ceea ce compensează faptul că biletele de avion necesare aducerii invitaților ne-au costat cu 23-25% mai mult. La fel, cazările s-au scumpit, deci TIFF a devenit, fără să își propună asta, un festival mai scump.

Pe foarte mulți invitați îi aducem direct din Germania, prin Lufthansa, iar Clujul nu este atât de bine conectat cu toate celelalte orașe de unde vin invitații. Deci am fost obligați, anul acesta, să muncim mai mult și să atragem mai multe finanțări, în special din zona privată, fără de care nu am fi ajuns să facem festivalul”, ne-a mărturisit fondatorul TIFF.

De la Shae din “Game of Thrones”, la ministrul culturii

“Știm că toată lumea întreabă cine vine la TIFF; surprize pot să mai apară în următoarele săptămâni, până la debutul festivalului. Suntem în contact și în dialog cu nume importante pe care sperăm să le confirmăm. Însă acum se lucrează mult peste tot, în special la Hollywood, unde a fost o grevă care a blocat lucrul la multe filme și seriale, iar în momentul de față este foc continuu acolo”, a spus Giurgiu.

Printre invitații confirmați din străinătate se numără actrița germană Sibel Kekilli, din “Game of Thrones”, iar dintre cei români, ministrul culturii – Raluca Turcan, scriitoarea Ana Blandiana sau actorul Horațiu Mălăele.

3.000 de spectatori sunt așteptați, în 14 iunie, la gala de deschidere a TIFF, la “Dogman” (Franța, 2023), cel mai noul film al lui Luc Besson. Festivalul de la Cluj va aduce în fața publicului filme românești în premieră, comedii, producții istorice de anvergură. Vor fi prezentate 196 de filme, dintre care 42 românești: 169 lungi, 20 scurte, 7 secvențe din seriale TV, dar și cineconcerte.

Printre secțiunile cele mai așteptate se numără Supernova, No Limit, Zilele Filmului Românesc, Ziua Filmului Maghiar. Solicitări mari de bilete au serile de film și gastronomie (secțiunea Film Food, cu degustări în restaurantele Clujului), cine-concertele.

Castelul din Răscruci, renovat de puțin timp, va găzdui evenimentul Garden Party. Focus Japonia aduce un omagiu cinematografiei japoneze, ateliere și programe speciale, cu sprijinul Ambasadei Japoniei în România, JTI, Japan Foundation și Centrului de Studii Româno-Japoneze.

La concurență cu Europeanul de Fotbal

Deoarece TIFF are loc în paralel cu Campionatul European de Fotbal din Germania și cu Sports Festival, eveniment local, organizatorii au decis să se plieze pe acest specific cu filme cu subiecte sportive.

Vor fi prezentate documentarul “Nasty” (România, 2024), cu proiecție specială la Cannes, despre tenismenul Ilie Năstase, “Copa 71” (Marea Britanie, 2024), produs de surorile Serena și Venus Williams, “Voy, Voy” (Egipt, 2023), comedie absurdă despre Campionatul Mondial de Fotbal pentru Nevăzători.

“Unele filmele din festival se referă la impactul inteligenței artificiale – serviciu de clonă digitală prin care se dialoghează cu o persoană decedată (“Ecoul tău”, Germania), un sistem dubios de AI dintr-o corporație cercetat de un jurnalist de investigație (“Clasat”, România)”, arată Mihai Chirilov, director artistic al TIFF.

Zilele Filmului Românesc vor cuprinde pelicule despre cântăreața Marina Voica (“Fluturi de noapte”), scriitoarea Ana Blandiana (“Între tăcere și păcat”), “Moromeții 3”, dar și documentarul “Filmări de familie”, despre Clujul vechi, regizat de Dan Curean.

Competițiile din cadrul festivalului sunt cea oficială, de lungmetraj, pentru Trofeul Transilvania, și What’s Up Doc?, cu 10 titluri selecționate. Festivalul de la Cluj-Napoca, din perioada 14-24 iunie, este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și de Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cinci firme sau asocieri de firme vor să facă Centura Timișoara Vest

Articolul următor
MINA Pop-Up

MINA Pop-Up va avea bilete la jumătate de preț în Noaptea Muzeelor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share