Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proprietarul Castelului Gilău: “Am investit averea familiei aici”

La Castelul Racoczi-Banffy o să fie festivaluri, dar nu enorme, ci evenimente legate de cultură.
Castelul Racoczy-Banffy reintră în circuitul turistic după șapte ani de renovare | Foto: FTT, TB

Investițiile în Domeniul Rakoczi – Banffy se ridică la 12 milioane de euro, ne-a mărturisit omul de afaceri Elek Nagy.

“La Castelul Rakoczi – Banffy o să fie festivaluri, dar nu enorme, ci evenimente legate de cultură. Toate trebuie bine gândite, vom avea și nunți, evenimente de familie. Vom face și un muzeu de istorie a Transilvaniei. Cel mai important este să avem cât mai multe evenimente pentru a avea castelul funcțional. Să fie un templu al culturii Transilvaniei.

În următoarele luni va fi principala noastră preocupare: să lucrăm la un program cu care să începem și să îl punem în valoare. Nu e simplu, nici ușor. Eu toată averea mi-am pus-o într-o fundație, din care alocăm anual fondurile necesare. Investiția în castel se ridică la 12 milioane de euro, dintre care eu personal am pus 4 milioane.

Avem un proiect de 2,5 milioane de euro pentru grădină, să vedem cum facem cu finanțarea, acum fonduri sunt foarte puține și trebuie să bag mâna în buzunar. Mi-am propus să avem un program minimal pe care pot să îl finanțez, iar dacă putem obține fonduri, îl extindem. Important este ca acest castel să fie plin de viață pentru copii, familie”, spune președintele Fundației Tradiții Transilvane (FTT).

Între Cluj și Budapesta

Omul de afaceri clujean a absolvit Universitatea de Arhitectură Ion Mincu (1977), apoi un MBA la University of Economics Postgraduate Institute – London Business School (1997). În 2009 este numit consul onorific al Principatului Monaco în Ungaria, în 2018 devine președinte al Camerei de Comerț și Industrie din Budapesta. În topul mai bogați 100 de maghiari în 2023, era cotat cu o avere de 70,5 miliarde de forinți, pe locul 24. În 2014, a înființat FTT, căreia i-a donat Castelul din Gilău, în scopuri culturale. În 2022, împreună cu sora sa, a înființat Fundația Literară Gyorgy Mehes – Elek Nagy, la Budapesta. Deține Cafeneaua Literară Bulgakov, din Cluj-Napoca.

La Castelul Racoczi-Banffy o să fie festivaluri, dar nu enorme, ci evenimente legate de cultură.  

Soția lui Viktor Orban, în delegația oficială

Castelul din Gilău, una dintre bijuteriile istorice ale Transilvaniei, și-a redeschis porțile, în perioada 17-18 mai, după un proces de renovare meticulos și amplu, care a durat șapte ani și care a avut scopul de a-l transforma într-un centru cultural multifuncțional și o destinație turistică de excepție.

Evenimentul oficial de deschidere a fost marcat de Elek Nagy – președinte fondator al FTT, Zsolt Semjen – viceprim-ministru al Ungariei, Jozsef Kolumban Vilmos – episcop adjunct al Eparhiei Reformate din Transilvania, Gelu Topan – primarul Gilăului, Maria Abrudean – director executiv în Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV).

La inaugurarea castelului au fost participat sute de persoane, între care numeroși oameni de afaceri din cele două țări. Din partea Ungariei au venit adjunctul ministrului de externe – Levente Magyar, soția premierului Ungariei – Aniko Levai, ambasadorul Ungariei la Paris – Gyorgy Habsburg. Arhitectul Gabor Tothfalusi a prezentat complexele etape de restaurare prin care a trecut edificiul din 2019 încoace.

Istoricii de artă Attila Weisz și Zsolt Kovacs au descris istoria castelului. Oaspeții au participat la vernisajul expoziției „Gilău, unde istoria renaște” și la un concert de vioară și violoncel. În cadrul recepției festive au luat cuvântul Tamas Barcsay – istoric, fostul proprietar al castelului, și Levente Magyar – ministrul adjunct al afacerilor externe și comerțului al Ungariei.

Ulterior, publicul larg a fost invitat să participe la zilele porților deschise și la un picnic special pentru familii. Evenimentul a inclus activități pentru toate vârstele, aducând la viață atmosfera medievală. Intrarea a fost gratuită, însă mașinile au trebuit să fie lăsate în parcarea din centrul comunei, pentru a nu tulbura liniștea „locatarilor” din pădurea și pajiștile domeniului, între care o vacă și un ponei.

La castel au avut loc activități medievale pentru copii și adulți (tir cu arcul și arbaleta, jocuri medievale, demonstrații de scrimă, confecționare de bijuterii), tururi ghidate în maghiară și română, muzică populară din Ţara Călatei, concerte cu formația Tokos, Loose Neckties Society și Peter Novak. 1.000 de oameni au trecut, în weekend, pragul edificiului.

La Castelul Racoczi-Banffy o să fie festivaluri, dar nu enorme, ci evenimente legate de cultură.

Zsolt Semjen:

  • „Anul trecut am inaugurat Castelul Banffy de la Răscruci, acum pe acesta. Nu promit că în fiecare an o să inaugurăm un castel, dar există numeroase castele și conace la restaurarea cărora contribuim; sigur ne vom mai întâlni. Recuperarea și salvarea acestui castel reprezintă un act istoric. Nagy Elek, un om care prin talentul său și providență a devenit prosper, a dedicat o parte semnificativă din averea sa pentru a păstra castelul și a-l transforma într-un loc de întâlnire pentru popoarele Transilvaniei, unde își pot păstra culturile și tradițiile. E un castel aflat la confluență cu Țara Călatei și cu alte zone culturale ale Transilvaniei. ADRNV a venit cu fonduri europene de 5 milioane de euro pentru restaurare, dar pentru că suma nu a ajuns, guvernul Orban a contribuit cu 850 milioane de forinți”.

Gelu Topan:

  • “Această bijuterie arhitecturală își găsește strălucirea după ani de degradare. Este un simbol al multiculturalismului care există în regiune. Nu vom avea aici un nou Electric Castle, dar castelul va găzdui manifestări culturale, artistice și muzicale; va pune comuna pe harta turistică națională, chiar internațională”.

Jozsef Kolumban:

  • “Renovarea și păstrarea castelelor este o sarcină mult mai grea decât am crede. Noi, aici, am trăit adesea vremuri disperate, războaie, dar castelele, cetățile au fost construite de strămoșii noștri să ne apere și să ne dea oportunități pentru un viitor mai pașnic. Sunt daruri cu care putem să construim sau să distrugem. Prin renovarea acestui castel, lăsat mulți ani în paragină, putem astfel să ne păstrăm tradițiile și culturile”.

Maria Abrudean:

  • “Parteneriatul la acest proiect a fost constructiv, mai ales că implementarea sa a avut loc într-o perioadă dificilă, cu multe greutăți, creșteri de prețuri la materialele de construcții. Greul a fost dus de FTT, apoi consultanți, proiectanți, antreprenori au confirmat calitatea muncii depuse. Acesta reprezintă roadele unei munci de șapte ani. Sperăm în evenimente de și mai mare amploare, pentru a menține viu acest castel”.

Tamas Barcsay:

  • “Când am am ajuns prima dată aici, chiar în această sală unde se ține recepția, tavanul aproape se prăbușea. A fost una dintre cele mai bune decizii din viața mea să închei acest acord cu Elek Nagy, rezultatul fiind că acum castelul strălucește din nou, în toată splendoarea sa de odinioară. Am reușit să salvăm ceva ce poate bucura nu doar o familie, ci întreaga comunitate”.
Zsolt Semjen – viceprim-ministru al Ungariei
Elek Nagy – actualul proprietar al castelului
Gelu Topan, primarul comunei Gilău
Maria Abrudean, director executiv în ADRNV

Cum a fost renovat castelul

Renovarea Castelului Rakoczi – Banffy din Gilău a fost inițiată de omul de afaceri Elek Nagy și realizată cu ajutorul biroului de proiectare arhitecturală Tektum Architectura & Arta și a biroului de consultanță pentru proiecte RegioConsult. În 2017, proiectul a câștigat finanțarea europeană, iar lucrările au început în 2018, cu cooperarea ADD Concept și Kvadrum Axis.

Valoarea proiectului a fost de 7,1 milioane de euro, finanțarea fiind asigurată de UE, Guvernul Ungariei și FTT, prezidată de Elek Nagy, care a contribuit cu peste 3 milioane. Renovarea va continua, anul viitor, cu restaurarea parcului castelului și a castrului roman, într-un proiect de 2,1 milioane de euro.

Istoria domeniului, din Evul Mediu în „era UE”

Castelul își are începuturile în sec. XIII, când surse scrise menționează o curte nobiliară aici, ca unul dintre centrele întinsei moșii a episcopilor Transilvaniei, situată la vest de Cluj. Prima mențiune documentară a centrului domeniului episcopal din Gilău datează din 1373. Cea mai veche parte, reședința episcopului, a fost construită în sec. XV.

Planul actual al castelului, cu formă pătrată și întărit cu turnuri cilindrice la colțuri, a fost realizat în 1540, când, din cauza înaintării turcilor, Janos Statileo, unul dintre ultimii episcopi catolici medievali din Transilvania, a construit o cetate modernă.

În Evul Mediu, cetatea și moșia care aparțineau Episcopiei Transilvaniei și-au schimbat frecvent proprietarii. În perioada domniei celor doi principi Rakoczi, castelul a fost transformat într-una dintre cele mai spectaculoase reședințe princiare din Transilvania, un palat confortabil cu modificări semnificative la clădirile interioare și fortificații.

Castelul a funcționat ca una dintre cele mai importante reședințe ale familiei Racoczi până în anii 1660, apoi a fost preluată de Denes Benffy pentru familia sa. În anii 1830-1840, castelul a căpătat forma actuală, însă a fost distrus parțial de un incendiu în 1861 și reconstruit după 1871.

Naționalizat în perioada comunistă, castelul a funcționat ca școală pentru copii cu dizabilități până în 2002. În 2012, a fost restituit fiului ultimului proprietar, Tamas Barcsay, profesor de istorie stabilit în Canada.

Doi ani mai târziu, Elek Nagy a cumpărat castelul monument istoric, pe care apoi l-a donat FTT. Barcsay a locuit aici, împreună cu familia sa, până la vârsta de patru ani. FTT i-a garantat lui Tamas Barcsay și surorii acestuia că vor putea locui permanent la castel, având camere rezervate.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Diriguitorii Spitalului Regional de Urgență (SRU) vor să construiască la foc automat, în patru ani, un obiectiv care stagnează de două decenii.

20 de ani pentru o groapă

Articolul următor
Antreprenorii implicați au declanșat acțiuni de selecție în patru orașe regionale, în urma cătora vor concretiza echipa națională a României, prima din Sud-Estul Europei care va participa la Campionatul Mondial al Măcelarilor - World Butchers’ Challenge (WBC), programat anul viitor în capitala Franței.

Măcelarii Transilvaniei au făcut show la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share