Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Zetanil combate eficient mana la cultura viței-de-vie, a tomatelor și cartofului

http://www.dreamstime.com/-image15793399

Plantele de cultură sunt atacate de un număr mare de boli, dar dintre acestea, mana, chiar și după un secol și jumătate de la apariția ei în Europa, rămâne cea mai devastatoare.

În anii prielnici dezvoltării ei (umiditatea aerului ridicată, peste 90%, și temperatura 18-22°C), pagubele pot ajunge până la pierderea totală a productiei.

Boala atacă toate părțile verzi ale plantei, cele mai importante pierderi înregistrându-se prin distrugerea frunzelor, lăstarilor tineri, ciorchinilor, inflorescențelor, florilor și boabelor – la viță-de-vie; a frunzelor, tulpinilor și fructelor – la tomate și a foliajului și prin infectarea tuberculilor – la cartof.

În ultimul timp tot mai multe date susțin că, la cultura cartofului, ciuperca ce produce mana (Phytophtora infestans) a devenit mai agresivă. Are loc o scurtare a ciclului biologic, de la 4-6 zile la doar 3-4 zile, producând mai mulți spori decât înainte, ceea ce mărește șansa ca frecvența plantelor infectate să crească. De asemenea, virulența sporilor este mai mare.

Toate acestea au determinat creșterea numărului de tratamente contra manei, care în anumite situații pot ajunge până la 20 și la o cantitate mai mare de substanță activă la ha. De asemenea, a dus la intensificarea eforturilor în găsirea și omologarea de noi substanțe active pentru controlul acestui patogen.

Summit Agro România s-a alăturat acestui efort, punând la dispoziția fermierilor un produs eficient în combaterea manei: Zetanil – un fungicid cu acțiune preventivă și curativă, condiționat sub formă de granule dispersabile în apă (WG).

Zetanil are în componența sa două substante active, cu două mecanisme de acțiune diferite și anume:

  • Cimoxanil 330 g/kg substanța activă cu un mecanism de acțiune multisite, sistemic-locală, ce este foarte rapid absorbită de aparatul foliar și distribuită omogen în toată planta.

o   Activitatea preventivă este dată de capacitatea cimoxanilului de a distruge sporii de mană, înainte de instalarea infecției.

o   Activitatea curativă este dată de capacitatea substanței active de a bloca dezvoltarea miceliului în primele 2-3 zile de la instalare.

Cantitatea de cimoxanil aplicată este redusă (120-150 g/ha), având un impact minim pentru mediul înconjurător și probabilitate mică de apariție a formelor de rezistență.

        • Zoxamid 330 g/kg– substanța activă de contact, cu acțiune preventivă, caracterizată prin capacitatea de distrugere a sporilor de mană înainte ca boală să se instaleze în plantă. Are un mecanism de acțiune multisite:

o   inhibă formarea zoosporilor în sporange

o   stopează alungirea tubului germinativ în primele cicluri de diviziune în nucleu, prevenind pătrunderea fungilor în celulele plantei.

Produsul pătrunde foarte rapid în plantă (1-2 ore de la aplicare); are ca efect secundar combaterea Botrytis spp. și Alternaria spp., dar și un profil eco-toxicologic foarte bun.

Este rezistent la spălare (ploi și apă de irigații), sigur pentru mediu și utilizator.

http://www.dreamstime.com/-image15793399

Este un produs dezvoltat și omologat pentru combaterea ciupercii care produce mana la culturile de:

–        viță-de-vie (Plasmopara viticolă).

–        tomate (Phytophthora infestans)

–        cartof (Phytophthora infestans)

La cultura de viță-de-vie poate fi utilizat începând cu fenofaza de 3-4 frunze adevărate, până la coacerea strugurilor.

Summit Agro recomandă folosirea începând cu fenofaza de scuturare completă a florilor, până la intrarea în pârgă a boabelor.

Doza omologată este de 0,40 kg/ha.

Se recomandă maximum două tratamente per perioada de vegetație, păstrând un interval de 7-10 zile între tratamente.

La cultura de tomate poate fi aplicat începând cu fenofaza de 3-4 frunze adevărate, până la coacerea fructelor. Recomandarea Summit Agro este de aplicare a tratamentului cu Zetanil începând cu fenofaza de formare a bobocilor florali, până la coacerea completă a fructelor.

Doza recomandată este de 0,40 kg/ha.

Ca și în cazul culturii de cartof, recomandăm maximum 2 tratamente per perioada de vegetație, cu un interval de 7-10 zile între tratamente.

La cultura cartofului poate fi aplicat pe toată perioada de vegetație, în funcție de condițiile climatice și presiunea de infecție, începând cu fenofaza de 3-4 frunze.

Doza omologată este de 0,45 kg/ha, având un efect secundar și asupra alternariozei cartofului (Alternaria solani).

Se pot efectua două tratamente cu acest produs, în alternanță cu alte fungicide de contact sau sistemice, păstrând un interval de 7-10 zile între tratamente.

 

 

Pentru mai multe detalii cu privire la fungicidul Zetanil contactați cu încredere reprezentanții Summit Agro România sau scrieți-ne pe adresa de e-mail office@șumi-agro.ro.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ComuniHealthCare, conferință hands-on dedicată mediului antreprenorial medical și siguranței pacientului

Articolul următor

PORR Construct a ajuns la stadiul de 44% cu realizarea Centurii Arad Est

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Începe „SAINT-GOBAIN NATIONAL TROPHY”

Saint-Gobain România dă startul unei noi ediții a „Saint-Gobain National Trophy”, o competiție adresată constructorilor, arhitecților și fațadierilor…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share