Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Expozanții CoBuild își pun speranțele în următoarele linii de finanțare cu fonduri europene

Târgul expozițional CoBuild, dedicat sectorului de construcții, reprezintă un eveniment de referință pentru industrie, atrăgând o audiență calificată și oferind oportunități semnificative pentru toți participanții. Expozanții au avut ocazia să stabilească lead-uri valoroase, să relaționeze cu potențiali clienți și să întărească relațiile de tip B2B.

Fondurile europene sunt percepute drept motorul creșterii industriei de construcții civile, industriale, infrastructurii rutiere și feroviare. „Problema majoră cu care ne confruntăm este că beneficiarul final este statul român, care are probleme legate de termenele și modalitățile de plată”, susține Sorin Vasiu, manager Sanroc.

Sectorul construcțiilor, dependent de gradul absorbției fondurilor europene

Sectorul construcțiilor din România a cunoscut o dinamică accelerată în ultimii ani, datorită infuziei semnificative de fonduri europene. Aceste fonduri au stimulat dezvoltarea infrastructurii și a proiectelor imobiliare, contribuind la creșterea economică. Actorii din piața construcțiilor și piețele conexe din amonte și aval sunt profund dependenți de atragerea acestor resurse financiare pentru a susține proiectele și pentru a asigura continuitate.

Piețele conexe din amonte, precum producătorii de materiale de construcții, furnizorii de echipamente și distribuitorii de tehnologii de construcții, resimt și ele impactul pozitiv al acestor fonduri. Creșterea cererii pentru produse și servicii specifice sectorului construcțiilor determină aceste companii să-și extindă capacitățile de producție și să investească în inovație și tehnologii moderne.

De asemenea, piețele din aval, cum ar fi sectorul imobiliar, beneficiază de pe urma proiectelor de infrastructură finanțate din fonduri europene. Dezvoltarea rețelelor de transport și a altor facilități publice crește atractivitatea zonelor în care se realizează aceste investiții, stimulând investițiile în proiecte imobiliare și dezvoltarea urbană.

„Nevoia de automatizare în piața de construcții este în creștere”

„Sectorul de construcții este foarte activ și în plină dezvoltare. Se crează infrastructură, se finanțează proiecte noi și este o oportunitate extraordinară pentru tehnologizare, automatizare și eficientizare a tot ce înseamnă procese de lucru. Nevoia de automatizare în piața de construcții este în creștere. Însă fiind oarecum înrădăcinați în metodele convenționale de lucru este puțin mai greu să ne adaptă. Dar, cu toate acestea, viitorul este foarte promițător pentru că se va ajunge la autonomie, într-un final. Partea de automatizare va deveni standard. Adică, toate utilajele care vor fi fabricate din 2030 vor avea inclus în pachetul standard partea de ghidare și automatizare, iar tot ce înseamnă autonomie va deveni opțional”, explică Sebastian Chețan, director tehnic Guide Tech, Machine control, Divizia construcții grele.

„Ne așteptăm la lucruri bune în a doua parte a anului”

„Noi suntem dedicați segmentului de construcții. În momentul de față întâmpinăm niște greutăți cu fondurile europene pentru că aproximativ toate liniile de finanțare au expirat la finalul anului 2023, cu implementare până în luna mai 2024. În intervalul 2024 – 2025, se vor mai lansa alte linii de finanțare. Într-adevăr, industria suferă din acest punct de vedere. Ne așteptăm la lucruri bune în a doua parte a anului. Ne așteptăm la lansarea de noi proiecte mari. Suntem multe lucrări care se află în diferite stadii ale licitațiilor”, Lucian Varga, director național de vânzări ATP Trucks Automobile.
„Prima parte a anului a s-a mișcat mai greu. Am avut clienți care au accesat fonduri europene, dar suficient de mulți și cei care au realizat investiții din surse financiare proprii”, susține Ana Maria Dalas, sales department manager, Promix Technologies.

„Am făcut tranziția de la minerit la construcții”

„Consider că fondurile europene sunt motorul creșterii noastre. Avem clienți care sunt implicați într-o activitate cu alt profil, dar, folosind fonduri europene, fac achiziții de utilaje în domeniul construcțiilor pentru că văd potențial în acest sector. Spre exemplu, am avut client o tipografie. Problema majoră cu care ne confruntăm este că beneficiarul final este statul român, care are probleme legate de termenele și modalitățile de plată. Acum 20 de ani eram în domeniul de minerit. Astăzi, 90% din cifra de afaceri rezultă din domeniul construcțiilor civile și industriale și abia 10% din minerit,” arată Sorin Vasiu, manager Sanroc.
„Industria de construcții se află în creștere în ultimii ani. Noi suntem axați pe partea de turbosuflante cu motoare termice. Pentru noi, este o piață foarte bună. Noi credem, în continuare, că motorul termic nu va muri. Partea de supraalimentare va deveni și mai importantă. Nu avem emoții cu privire la avântul luat de turbosuflantele electrice. Cel puțin motorul diesel încă 10 ani mai merge”, consideră Marius Corpodean, director general Turbo`s Hoet România.

Așteptări și rezultate în urma CoBuild

Evenimentul organizat în comuna Ciugud, lângă Alba Iulia, a fost structurat pe trei zile cu secțiunea de standuri și zona dedicată testării utilajelor și echipamentelor.

Cu o prezență puternică a profesioniștilor din domeniu, CoBuild a facilitat interacțiuni directe între producători, furnizori de servicii și produse, dezvoltatori imobiliari, arhitecți și ingineri. Aceasta a fost o platformă ideală pentru prezentarea celor mai noi tehnologii, materiale și soluții inovatoare din sectorul construcțiilor.

Participanții au avut prilejul să demonstreze calitatea și eficiența produselor și serviciilor lor, să discute proiecte viitoare și să încheie parteneriate strategice.

„Târgul este mult mai mare față de cel anterior. Au fost mai mulți vizitatori și expozanți. Noi suntem mulțumiți. Am avut succes cu noile camioane expuse. Putem spune că am deschis piața și pe partea de suprastructuri, unde este pentru primar oară când prezentăm un echipament de genul ăsta. Discuțiile s-au concretizat și în vânzări la târg. Sunt sigur că în următoarele trei luni alte negocieri avute la târg se vor materializa în contracte”, arată în dialog cu Transilvania Business Lucian Varga, director național de vânzări ATP Trucks Automobile.

Producătorul român de stații de betoane mobile și fixe Promix Technologies, din Neamț, a fost participat la eveniment prezentându-și oferta.

„Așteptările privind volumul de vizitatori au fost mai mari, însă calitatea vizitatorilor a fost foarte bună. Am avut contacte și discuții bune cu perspective serioase de concretizare”, declară Ana Maria Dalas, sales department manager, Promix Technologies.
„Evenimentul este foarte bun pentru că ne oferă o vizibilitate crescută în piață. Ne-am mărit și flota pentru demonstrație. Am avut vizitatori de bună calitate, care știau deja de brand. Veneau țintit și testau utilajele cu sistem. Noi suntem un brand de tehnologizare și automatizare utilaje grele în construcții și vizăm și sectorul agricol. Aducem chiar și un utilaj mai vechi în era modernizării”, arată Sebastian Chețan, director tehnic Guide Tech, Machine control, Divizia construcții grele. Compania reprezintă Leica Geosystems în România.
„Am rămas plăcut surprinși de faptul că au fost mai mulți oameni interesați în mod direct de produsele și serviciile noastre. Pentru noi, participarea la acest târg, a fost un plus și credem că vom fi prezenți și la următoarea ediție”, consideră Marius Corpodean, director general Turbo`s Hoet România.
„Suntem la a doua participare. Este important acest eveniment pentru că anul acesta s-a dublat. Noi venim de la Deva undeva acum ceva vreme am avut un târg de profil destul de consacrat. Avem 24 de ani de activitate în domeniul de foraj, de lucrări de construcții civile și industriale. Nu mă așteptam, în mod special, la clienți noi. Mă bucur de relațiile pe care le stabilesc cu ceilalți expozanți, împărtășim experiența de lucru cu aproximativ aceeași categorie de clienți”, declară Sorin Vasiu, Sanroc.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Experimentează emoția Transilvaniei: Sloturi care aduc legendele la viață!

Articolul următor
Administrația județeană a semnat prin CASSA, operator regional aflat sub autoritatea sa, contractul de finanțare pentru etapa a doua proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată.

Rețelele de apă-canal din Cluj și Sălaj, primenite cu 130 milioane €

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Adrian Baron este noul președinte ABSL

Asociația Business Service Leaders în România (ABSL) anunță alegerea lui Adrian Baron în funcția de Președinte al Consiliului…
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Educație
Citeste mai mult

Vizită regală la Oradea

Marți, 22 aprilie 2025, Primăria Oradea a avut onoarea de a-i primi pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei…
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share