Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Rețelele de apă-canal din Cluj și Sălaj, primenite cu 130 milioane €

Administrația județeană a semnat prin CASSA, operator regional aflat sub autoritatea sa, contractul de finanțare pentru etapa a doua proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată.

Compania de Apă Someș (CASSA) va primi finanțare pentru continuarea și finalizarea investițiilor demarate în infrastructura din cele două județe.

Administrația județeană a semnat prin CASSA, operator regional aflat sub autoritatea sa, contractul de finanțare pentru etapa a doua proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată. Proiectul finanțat prin Programul de Dezvoltare Durabilă (PDD) se ridică la 130 milioane €, fără taxa pe valoarea adăugată.

92,18% reprezintă fonduri nerambursabile (85% Fondul de Coeziune al UE), 13% de la bugetul de stat şi 2% de la bugete locale. Cofinanțarea proiectului de 7,82% este asigurată printr-un credit contractat de CAS.

„Continuăm proiectul nostru prin care dorim să le oferim cele mai bune condiții locuitorilor din județul Cluj. Vom finaliza, cu bani europeni, ambițiosul program de investiții în infrastructura de apă și canalizare.

Banii astfel economisiți din bugetul județului vor fi folosiți pentru noi investiții în beneficiul clujenilor. Într-un final, ne dorim ca toți locuitorii să beneficieze de condiții civilizate și moderne de trai, indiferent dacă aceștia trăiesc în orașe sau în satele județului”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

PDD acoperă perioada de programare financiară 2021-2027 și este numele sub care continuă și vor fi terminate investițiile cofinanțate de UE și demarate de CASSA în cadrul proiectului regional derulat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, de 404 milioane de euro. Obiectivul noului program de investiții al CASSA din PDD vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj.

Sunt prevăzute extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății în localități care au peste 50 de locuitori și asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de 2.000 de persoane pentru conformarea cu cerințele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman).

“Modernizarea şi extinderea infrastructurii de alimentare cu apă și de canalizare va contribui semnificativ la dezvoltarea socio-economică a ariei deservite din județele Cluj si Sălaj, la asigurarea unui nivel îmbunătățit de sănătate și confort pentru populație în condiții de siguranță și în regim continuu, reducerea poluării mediului prin eliminarea descărcării apei uzate neepurate sau insuficient epurate, reducerea costurilor prin eficientizarea operării și eliminarea vulnerabilităților prezente în particular ale sistemelor alimentate din surse locale, susceptibile a fi afectate de fenomenele extreme ce însoțesc schimbările climatice”, susțin inițiatorii proiectului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Expozanții CoBuild își pun speranțele în următoarele linii de finanțare cu fonduri europene

Articolul următor

Oradea în careul de ași al orașelor unde AnimaWings va avea curse regulate

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share