Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

“Războiul Stelelor”, varianta de Cluj. Identicom4, paradisul roboților

Identicom4
Expoziția de pe Dealul Lomb adună unii dintre cei mai importanți furnizori internaționali de tehnologie | Foto: TB

Creaturile pe care le vedeam altădată în filmele lui George Lucas întâmpină acum vizitatorii expoziției de tehnologie din Cluj Innovation Park. Roboții care circulă printre oameni încep să devină o obișnuință în viața de zi cu zi.

“Identicom4 este un târg de tehnologie dedicat în special companiilor; merge mână în mână cu tot ceea ce înseamnă noutate în domeniu, dar focusat pe sectorul industrial. Am grupat automatizări, echipamente, roboți, software, integratori, soluții adiacente industriei (lubrifiere, componente, aer, sisteme de prindere – fixare).

Suntem probabil cel mai mare târg focusat pe această direcție, orientat către tehnologie, digitalizare, soluții tehnice. Față de zona de sud a țării, în Transilvania există mai puțină industrie; se lucrează mai mult cu capul, deci se produce valoare adăugată, iar potențialul este mare în zonă.

Avem 80 de expozanți, domeniile preponderente fiind automatizare, componente, pneumatică, hidraulică, senzoristică, scule profesionale, fiind prezenți unii dintre cei mai mari producători la nivel internațional”, a rezumat organizatorul expoziției, Mircea Arion.

Pledoarie pentru robotul-ospătar

“Roboții destinați restaurantelor suportă o greutate de 10 kg, au mai multe polițe, sunt dotați cu senzori pentru fiecare poliță care semnalizează când s-a ridicat ceva. La restaurantele specializate, precum cele fast-food, se face comanda de pe ecran către bucătărie, iar robotul o aduce la masa indicată de localizator. Poate face livrări la mai multe mese, pe puncte setate pe o hartă. La hoteluri, unde la mic-dejun este aglomerat, se pun farfuriile și tacâmurile pe robot, iar acesta se întoarce cu altele curate.

La cerere, un integrator poate adăuga pe robot și un modul de plată pentru client. Există și roboți autonomi mobili care pot să comande liftul și să meargă de la un etaj la altul, fac curățenie și spală podeaua, în sistem uscat și umed. Roboții pot fi conectați între ei, dar și cu sisteme de clădiri inteligente”, ne-a explicat Dan Rotaru, Business Development Manager la ASBIS Robotic Solutions.

“Cererea pentru roboții de restaurante în România este încă redusă față de țările din Asia, care i-au adoptat pe scară largă, chiar din Vestul Europei. Aici încă nu le-a ajuns patronilor cuțitul la os, iar din contingentul de 100.000 de lucrători străini aprobat în țara noastră, mulți au luat joburi în localuri.

În România există și concepția că acel client care vine la restaurant trebuie să fie servit de cineva, în alte țări proiectele de robotizare sunt foarte mari, în Cehia și Polonia observăm o accelerare. Roboții pentru zona de restaurant costă 7-10.000 de euro, iar cei folosiți pentru hoteluri ajung la 20.000 de euro, în funcție de model, sistemul de semnalizare”.

Identicom4 este un târg de tehnologie dedicat în special companiilor; merge mână în mână cu tot ceea ce înseamnă noutate în domeniu, dar focusat pe sectorul industrial.

Acces la 100 de fabrici de pe un telefon

Tânărul inginer Răzvan Săvuțiu a lucrat la fabrica de izolatori de porțelan Argillon Turda, iar apoi și-a făcut experiență în SUA și Anglia, ocupându-se de instalarea de echipamente la iahturi, nave, inclusiv pentru Marina Regală Britanică. S-a întors acasă și s-a axat pe monitorizarea echipamentelor industriale la companii și instituții din sectoarele industrial, maritim sau aerospațial. Firma pe care a înființat-o la Cluj are afaceri majoritar în Vestul Europei, însă, odată cu Identicom4, încearcă și piața românească.

“Noi monitorizăm utilajele industriale cu ajutorul unor senzori și depistăm defecte, dezechilibre, dezalinieri, rulmenții uzați. Problema este analizată și apoi furnizăm rapoarte prin care sugerăm corectări, alinieri, înlocuiri. Senzorii sunt instalați pe utilaje, de acolo punem totul pe platforma de internet, de unde vedem oricând starea în care se află utilajul respectiv, temperatura.

Avem un sistem de notificări când se ating sau se depășesc anumiți parametri. De pe telefonul meu am acces la 100 de fabrici din lume unde am introdus această monitorizare. Încerc o colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca pentru a stimula interesul studenților și de a-i duce la companiile cu care avem contracte, inclusiv la fabrici din Anglia”, ne spune fondatorul EMC Engineering.

Identicom4 este un târg de tehnologie dedicat în special companiilor; merge mână în mână cu tot ceea ce înseamnă noutate în domeniu, dar focusat pe sectorul industrial.

Tinerii români, mai tari decât americanii

PrimeTech, echipă de robotică formată în jurul unor tineri de la Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu, și-a adus la târg roboțelul cu care a câștigat competiția regională FIRST Tech Challenge, cu 33 de echipe din Transilvania, care îi urma printre standuri și vizitatori.

Robotul creat anul trecut de PrimeTech folosește mecanismul Swerve Differential, prin care utilizează roți ce se pot roti individual pentru a-i permite mișcarea în orice direcție. Însăși competiția mondială din SUA a fost, în 2024, o afacere românească, fiind câștigată de o echipă din Focșani. “Suntem o echipă de 26 de oameni: elevi, studenți, rezerve, mentori.

Nivelul la FIRST este foarte ridicat, noi am avut o sponsorizare de 70.000 de lei, însă echipe concurente în SUA au primit până la 200.000 de dolari. E greu să te bați de la egal la egal cu asemenea echipe, degeaba ai tu o minte sclipitoare, mai ales că în SUA te lasă să concurezi doar cu componente achiziționate în această țară”, spun cei de la PrimeTech.

Identicom4 este un târg de tehnologie dedicat în special companiilor; merge mână în mână cu tot ceea ce înseamnă noutate în domeniu, dar focusat pe sectorul industrial.

Câinele-robot, de pază la stand

Transilvania IT Cluster (TITC) a venit nu numai cu câinele-robot, lăsat cuminte să se odihnească între demonstrații, sau cu aparatură de realitate virtuală, ci și cu consultanță sau finanțări pentru firmele interesate de automatizare și robotizare.

“În cadrul târgului, organizăm grupuri de lucru pe resurse umane, Industrie 4.0, unde vin atât membri ai clusterului nostru, cât și expozanți. Le prezentăm oportunități de finanțare naționale și internaționale, facem sesiuni de matchmaking”, a spus Antonia Duma, PR Specialist la TITC.

Organizația clujeană este axată pe suport pentru inovare, networking și construirea relațiilor, formare și training, transformare digitală pentru IMM-uri și autorități publice, activitățile principale fiind inovare, finanțare, networking și colaborare.

TITC grupează 180 de companii membre (88% fiind întreprinderi mici și mijlocii), 7.500 de angajați și afaceri anuale de 60 de milioane de euro. Membrii săi implementează tehnologii IT&C în sectoarele Digital Health, inteligență artificială, internetul lucrurilor, infrastructură digitală, Big Data și Industrie 4.0.

Târgul Internațional de Tehnologie şi Industrie Identicom4 are loc, în Cluj Innovation Park, în perioada 21-23 mai, venind cu noutăți tehnologice din sfera furnizorilor de echipamente şi soluții industriale, soluții de finanțare nerambursabile.

Conceptul Identicom4 pornește de la identificarea companiilor orientate spre servicii şi echipamente industriale în Era Industrială 4. Proiectul a debutat, în 2019, din nevoia companiilor din industrie şi tehnologie de a crea punți de comunicare mai eficiente între industriile convergente.

Identicom4 este un târg de tehnologie dedicat în special companiilor; merge mână în mână cu tot ceea ce înseamnă noutate în domeniu, dar focusat pe sectorul industrial.            

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

S-au lansat Bursele ANIS 2024 – ediția 7

Articolul următor

”Călătorie cu trenul la Arad”. Expoziție de modelism și istorie feroviară

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share