Consiliul Județean Brașov a finalizat toate investițiile finanțate cu fonduri europene nerambursabile accesate în exercițiul bugetar european 2014 – 2020. ♦ Ultima dintre acestea este modernizarea drumului interjudețean Brașov – Covasna, pe un tronson de 21 km, în valoare totală de 130 milioane lei. ♦ Comunitățile din Valea Zălanului au acum o conectivitate mai bună cu principalele artere rutiere din sud-estul Transilvaniei și cu partea de nord a județului Brașov.
Lucrările la ultimul obiectiv realizat de Consiliul Județean Brașov, cu finanțare din FEN, au fost recepționate chiar pe podul de la Augustin. Unul dintre cele trei poduri reabilitate, unde constructorul a executat cele mai ample lucrări din cadrul proiectului.
La limita dintre județele Brașov și Covasna, podul care facilitează accesul spre orașul Baraolt a prins culoare în urma prezenței actorilor responsabili pentru finalizarea proiectului.
„Toate proiectele începute în 2017, odată cu scrierea şi depunerea cererilor de finanţare, sunt finalizate. Avem în momentul de faţă peste 100 de km de drumuri judeţene modernizate din cei aproximativ 650 de km de drumuri judeţene pe care le administrăm. A fost un proiect care a presupus lucrări complexe şi mă bucur că am reuşit să-l finalizăm în cele mai bune condiţii. Lucrările de reabilitare şi modernizare a celor două segmente rutiere aduc beneficii însemnate locuitorilor din cele patru comune braşovene, dar şi cetăţenilor din judeţul Covasna. Practic, prin implementarea proiectului legăm două judeţe, asigurăm condiţii optime de circulaţie rutieră şi deschidem zona spre investiţii”, subliniază Constantin Todorică Șerban, președintele Consiliului Județean Brașov.
Finanțare obținută prin ADR Centru
Finanțarea modernizării acestui drum a fost asigurată de Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 6 – Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională, Prioritatea de investiţii 6.1 – „Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare și terţiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale”.
„Pentru noi, ca finanţatori, fiecare moment în care un proiect se finalizează este un moment de bucurie, deoarece accesarea fondurilor europene reprezintă cheia dezvoltării comunităţilor noastre. Consiliul Judeţean Braşov este un exemplu de bune practici în acest domeniu, dovadă fiind cele 11 proiecte implementate în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, proiecte cu o valoare totală de peste 85 de milioane de euro”, declară Dan Popa, director ADR Centru.

2018 – doi președinți și 2 semnături pe vechiul pod
În 2018, pe vechiul pod de la Augustin, refăcut integral, președinții consiliilor județene Brașov și Covasna semnau contractul de finanțare pentru modernizarea drumului interjudețean.
Dincolo de finanțarea reabilitării celor două segmente din DJ 131 şi DJ 131B din judeţul Braşov, pe traseul DN 13 – Măieruș – Apața – Ormeniș – Augustin – limită județ Braşov, a fost finanţată şi modernizarea tronsonului din DJ 122 Baraolt – Biborțeni – Malnaș – DN 12, obiectiv implementat de Consiliul Judeţean Covasna. Cererile de finanţare au fost elaborare în colaborare de cele două administraţii, corelând interesele de dezvoltare ale județelor vecine Covasna și Brașov.
„Consiliul Judeţean Braşov a reuşit să obţină fonduri pentru investiţii din diverse surse de finanţare, fie că vorbim de bani europeni cu ajutorul cărora au fost implementat proiecte în toate zonele judeţului Braşov, sau de fonduri din bugetele naţionale, pe programele PNDL I şi II şi Anghel Saligny. Prin acest proiect dovedim că cele două administraţii au fost în măsură să se aşeze la aceeaşi masă şi să gândească o strategie care să aducă dezvoltare ambelor judeţe”, arată ministrul Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice Adrian-Ioan Veștea, semnatar în 2018 în calitate de președinte al CJ Brașov.
Evenimentul a beneficiat și de prezența reprezentanților asocierii SC Gott Strasse SRL – SC Perfect Consult Europe SRL – Hydrostroy AD, împreună cu subcontractorul SC Proiect-Construct Regiunea Transilvania.
Lucrările executate în cadrul proiectului
Valoarea totală a contractului de execuţie la finalizarea lucrărilor depășește 130 milioane de lei.
Din fondurile europene au fost modernizaţi 15,59 km de drumuri, acostamente şi trotuare, iar cu finanţare de la bugetul local al Judeţului Braşov a fost modernizat un sector de drum în lungime de 5,24 km.
Au fost amenajate staţii de transport public, s-au construit rigole, şanturi, drenuri şi puţuri absorbante pentru evacuarea apelor pluviale, s-au refăcut podeţele transversale şi cele de acces la drumurile laterale şi au fost reabilitate trei poduri peste râul Olt, pârâul Măieruş şi pârâul Remetea.
Reabilitarea podului de la Augustin a fost cea mai amplă lucrare de artă din cadrul contractului. Constructorul a refăcut infrastructura şi suprastructura acestuia, calea de rulare fiind modernizată pe toată lungimea podului, care măsoară 164 metri. Au fost executate injectări de fisuri și reparaţii cu mortare speciale, au fost consolidate culeele, au fost schimbate aparatele de reazem şi s-au executat perforările cu ancore matate. În urma reabilitării, podul are o lăţime a căii de rulare de 7,80 metri şi trotuare late de un metru.
Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt comunele Măieruș, Apața, Ormeniș și Augustin, prin dezvoltarea infrastructurii de transport rutier și creșterea gradului de accesibilitate și mobilitate a persoanelor și a mărfurilor, un factor determinant pentru susținerea dezvoltării economice a localităților.