Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Aeroporturile Transilvaniei se pregătesc de boom-ul turcesc

Turcia
Operatorul Turkish Airlines, la relansarea de pe aerogara din Cluj | Foto: AIAIC, Paralela 45

Eliminarea vizelor pentru români, anunțată înainte de sezonul estival, va crește turismul de business și recreațional, anticipează operatorii din domeniu.

“În ultimii ani am tot mers cu mașina acolo pentru că am încercat să reducem costul total al vacanței pentru familie și pentru că nouă ne place mult Turcia și e o bucurie să fim pe cont propriu și să oprim pe unde ne dorim.

După calculele noastre, drumul spre stațiunile din zona Antalya se împarte așa: 9 ore de la București până la Istanbul, încă 10-11 ore de acolo până pe litoral”, explică Iza Tache-Gherheș, blogger de turism din Cluj, în una dintre călătoriile sale în Turcia.

Ea a menționat ce proceduri a trebuit să îndeplinească la Vama Malko Târnovo – Derekoy (Bulgaria – Turcia). “Vara, când turcii care muncesc în străinătate călătoresc în număr mai mare, în acest punct de trecere a frontierei se stă și 14 ore.

Aglomerația se creează din cauza procedurilor de intrare în Turcia, care iau timp. Toată lumea coboară din mașini, se prezintă cu pașaportul la un ghișeu, fiecare persoană în parte este fotografiată. Apoi proprietarul mașinii merge cu actele la alt ghișeu, unde este luat în evidență.

De aici se merge la încă un ghișeu, unde se achită o taxă de drum și contravaloarea unui sticker care se aplică pe parbriz. Cu toate documentele se merge la al patrulea ghișeu, unde se verifică dacă ai respectat toți pașii enumerați. Dacă ați reușit să treceți și de el, vă puteți considera în vacanță”.

Turcia

Turcia, vedeta anului

“Paralela 45 se așteaptă la o creștere de 8% a numărului turiștilor săi pe zboruri charter și de 12% pe circuite, în acest an, odată cu simplificarea regulilor pentru intrarea în Turcia a adulților, de la începutul lunii iunie.

Cu zboruri charter spre Antalya din 14 orașe, spre Alanya din București și Cluj-Napoca, spre Bodrum din București și multe variante de circuit care străbat țara, Turcia va fi destinația vedetă a anului”, anticipează reprezentanții agenției.

“În același timp, răspundem constant unei cereri de călătorii individuale la Istanbul. Intrarea cu buletinul pentru maximum 90 de zile la fiecare 180 de zile face Turcia și mai atractivă pentru români pentru orice fel de experiențe de vacanță vor să aibă”, susține Ioana Burcea, director de marketing la Paralela 45.

Zboruri charter noi din Ardeal

Agenția cu vânzări de 60 de milioane €, în 2023, a deschis, din 27 mai, o nouă agenție, la Arad, în urma unei investiții de 35.000 €, parte din strategia sa de extindere în Vestul României, alături de cele din Timișoara și Oradea.

Aceasta a programat, din mai până în septembrie, 15 curse charter din orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara, Târgu Mureș, Oradea, Sibiu, Satu Mare, Brașov, Baia Mare.

Ca noutate, va introduce două zboruri spre Alanya, pe Aeroportul Gazipașa, din București și din Cluj. Obiectivul este scurtarea duratei de transfer în cazul turiștilor care își petrec vacanța la hoteluri din Alanya și Side.

Un milion de români au vizitat această țară în 2023, în creștere cu 11,67% față de 2022, potrivit Autorității pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia. Jumătate au fost în Antalya, unde autoritățile turce așteaptă o creștere de cel puțin 50% a numărului turiștilor români după scutirea de viză.

“De această facilitate vor profita, în primul rând, operatorii de transport, dar și românii din sudul țării care merg acolo în scop comercial, de tip shopping, micii întreprinzători. Desigur, și turismul recreațional va fi avantajat, cei care se deplasează cu autocarele în Turcia pentru că nu li se mai verifică pașapoartele.

Va crește atractivitatea orașului Istanbul ca hub pentru românii care vor să zboare de acolo către alte părți ale lumii. Eu o văd ca pe o facilitate ce vine la pachet cu intrarea României în Spațiul Schengen aerian”, spune președintele Asociației Întreprinzătorilor Maramureș, Diana Iluț, membru al Consiliului de Administrației al Aeroportului Internațional Maramureș (AIM).

Terminalele noi, încă în construcție

“Noul terminal al AIM va fi funcțional de la finele lui iulie – începutul lui august, mai este nevoie de instalarea echipamentelor, calibrarea acestora; până atunci pasagerii pentru avioanele turistice vor fi procesați în cel vechi.

Desigur că va fi “deranj” când în aceeași zi pe AIM vom avea un zbor intern, unul non-UE și un charter, vechiul terminal având o capacitate limitată, însă încercăm să îl compensăm cu alte servicii, precum parcarea gratuită în limita a 100 de locuri. Până la urmă pasagerii așteptau în containere la Satu Mare și la Cluj (AIAIC), până se deschid noile terminale – ultimul cu taxe de parcare exagerate, în aceste condiții”.

Ea spune că piața turismului din România a început în forță în 2024, însă acum e marcată de perioada electorală. “Încă nu putem estima impactul facilităților din Turcia; se va vedea mai bine după 1 iunie, când se închide anul școlar, această țară fiind vizată îndeosebi de familiști, și mai ales după alegeri. E an electoral, mulți încă nu și-au programat vacanțele din pricina alegerilor”.

Cât ne costă vacanța cu familia în Turcia
(2 adulți, 2 copii – all inclusive)

  • Alanya 1.260 euro (4*)
  • Kemer 1.282 euro (4*)
  • Lara 1.720 euro (4*)
  • Side 1.742 euro (4*)
  • Belek 1.891 euro (4*)
  • Bodrum 2.058 euro (3*)

Sursa: Paralela 45

Erdogan, generos înainte de sezon

Din 1 iunie, ca urmare a publicării decretului semnat de președintele Turciei, Recep Erdogan, cetățenilor români li se va acorda scutire de viză pentru călătoriile în scop turistic şi permisele de tranzit către Turcia, cu o perioadă de şedere de maximum 90 de zile, în termen de 180 de zile. Cetăţenii turci care au paşapoarte obişnuite trebuie să obţină o viză adecvată scopului lor de călătorie pentru a intra în România, iar posesorii de pașapoarte speciale, de serviciu și diplomatice sunt scutiți de viză pentru călătoriile în scop turistic de maximum 90 de zile.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Proiecte depuse de IMM-urile din Hunedoara, în valoare de 2,2 miliarde lei, prin Programul Tranziție Justă

Articolul următor
Premier Energy listare la BVB

Premier Energy se listează la BVB după cel mai mare IPO al unei companii private în ultimii cinci ani

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share