Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Premier Energy se listează la BVB după cel mai mare IPO al unei companii private în ultimii cinci ani

Premier Energy listare la BVB
Premier Energy listare la BVB

Compania Premier Energy (simbol bursier: PE), producător, echilibrator, distribuitor și furnizor de electricitate, precum și furnizor și distribuitor de gaze naturale debutează la Bursa de Valori București (BVB), în urma derulării cu succes a unui IPO în valoare de 695 milioane lei, cel mare mare IPO al unei companii antreprenoriale la BVB, în ultimii 5 ani. În cadrul ofertei care a precedat IPO-ul, în perioada 8-15 mai, au fost vândute un număr de 35,9 milioane de acțiuni, dintre care 25 de milioane de acțiuni nou emise, 6,25 milioane de acțiuni vândute de unicul acționar și 4,7 milioane de acțiuni supraalocate. Investitorii de retail au avut alocată o tranșă de 20% din ofertă și, pe durata acesteia, au plasat ordine în valoare de 1,1 miliarde lei pentru ordine ce au însumat 51 de milioane de acțiuni.

Acțiunile companiei au intrat la tranzacționare sub simbolul bursier PE și, începând de astăzi pot fi tranzacționate de investitori prin intermediul brokerilor autorizați să tranzacționeze la bursă.

Radu Hanga, Președintele BVB: „Felicităm întreaga echipă Premier Energy și pe toți cei care au contribuit la succesul acestei oferte, de altfel, una dintre cele mai mari oferte derulate de către o companie antreprenorială la bursă. Listarea Premier Energy consolidează prezența companiilor din sectoarele de energie și utilități la bursă, care au o importanță strategică pentru România și, totodată, demonstrează că bursa este unul dintre principalele canale de finanțare pentru companiile cu planuri ambițioase. Ne bucură că am văzut și de această dată un interes foarte ridicat din partea investitorilor de retail, ceea ce ne reconfirmă că piața noastră de capital are potential și că românii îmbrățisează din ce în ce mai mult ideea de investiție la bursă.”

Adrian Tănase, CEO BVB: „Zilele acestea, Bursa de Valori București a fost din nou în centrul atenției datorită ofertei derulată de Premier Energy ale cărei acțiuni se trancționează la Bursă începând de astăzi. Succesul ofertei a repus România în lumina reflectoarelor pe harta investitorilor instituționali și interesul mare din partea investitorilor de retail arată, încă o dată, că investitorii din România au un apetit ridicat pentru investiții în companii listate la BVB. Suntem convinși că această ofertă va contribui și ea la creșterea numărului de investitori la bursă, care, în ultimii cinci ani, s-a triplat și a ajuns la aproape 200.000. După un an 2023, cu rezultate foarte bune pentru BVB, și o performanță care a depășit piețele din regiune, un nou emitent de talia Premier Energy la bursă ne determină să fim încrezători în viitorul pieței de capital din România.”

Jose Garza, CEO Premier Energy: „Listarea la Bursa de Valori București marchează un moment istoric pentru Premier Energy și reflectă încrederea investitorilor în strategia noastră de creștere sustenabilă. Fondurile atrase prin acest IPO ne vor permite să accelerăm investițiile în energia regenerabilă și să ne extindem operațiunile în România și Republica Moldova, contribuind astfel la tranziția energetică a regiunii.”

Peter Stohr, CFO al Premier Energy: „Succesul acestui IPO este o demonstrație clară a interesului puternic al investitorilor pentru sectorul energetic din regiune. Cu fondurile obținute, ne vom concentra în principal pe continuarea creșterii capacității noastre de producție și echilibrare a energiei regenerabile în cadrul platformei noastre integrate vertical. Avem mare încredere că această listare va aduce beneficii semnificative companiei, acționarilor noștri și comunităților pe care le deservim.”

Bogdan Câmpianu, Managing Director, WOOD & Company„Suntem deosebit de onorați să fi luat parte la un nou IPO de succes desfășurat la Bursa de Valori București și, astfel, la un reper important în evolutia Premier Energy. Listarea Premier Energy reprezintă un nou pas în dezvoltarea pieței de capital din România și suntem convinși că acest succes va inspira și oferi încredere și altor companii remarcabile să facă acest pas în perioada următoare. Suntem încrezători că pentru Premier Energy momentul de astăzi marchează începutul unei noi perioade de rezultate și dezvoltări notabile și dorim companiei succes la acest început de drum.”

Grupul Premier Energy este una dintre companiile de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă creștere din Europa de Sud-Est și unul dintre cei mai mari jucători din domeniul energiei regenerabile din regiune. Grupul are peste 1.000 MW capacitate de generare a energiei electrice regenerabile în proprietate, management sau în dezvoltare în România și Moldova, împreună cu una dintre afacerile cu cea mai rapidă creștere în furnizarea de energie electrică din surse regenerabile în ambele ţări.

În România, Grupul este al treilea cel mai mare distribuitor şi furnizor de gaze naturale cu peste 150.000 de puncte de consum. De asemenea, este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică din Moldova, cu aproape un milion de puncte de consum și peste 840.000 de clienți, deservind aproximativ 70% din populația Moldovei. În urma achiziţiei CEZ Vânzare în România, Grupul Premier Energy deserveşte în total un număr de aproximativ 2,4 milioane de clienți de energie electrică și gaze naturale în România și Moldova, majoritatea fiind clienţi casnici și întreprinderi mici.

Premier Energy a fost înfiinţată în 2012, a intrat pe piaţa gazelor naturale din România în 2013, iar pe piaţa energiei electrice din Republica Moldova în 2019. Compania este deţinută majoritar de EMMA Capital, care are una dintre cele mai experimentate echipe de investiţii din Europa Centrală și de Est și Europa de Sud-Est, cu o creștere puternică și o tradiţie în crearea de valoare, precum și un model consacrat de operaţiuni în domeniul investițiilor. În anul încheiat la 31 decembrie 2023, Societatea a generat venituri consolidate de 912,0 milioane de euro, profit net de 78,8 milioane de euro și EBITDA ajustat de 127,7 milioane de euro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Turcia

Aeroporturile Transilvaniei se pregătesc de boom-ul turcesc

Articolul următor

DEMO METAL VEST 2024 aduce în vestul țării soluții pentru industria modernă

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share