Turiștii care nu au mai fost de câțiva ani în Băile Felix nu vor mai recunoaște stațiunea. Aceasta s-a schimbat complet, având un look care îmbină modernul cu specificul tradițional.
Alei moderne și largi, trotuare pavate cu andezit, piste pentru biciclete, promenadă dotată cu mobilier urban constând în: bănci, pergole, jardiniere cu plante ornamentale, becuri cu led și coșuri pentru colectare selectivă, piațete noi, dotate cu fântâni arteziene, parcare modernă, sistem de supraveghere video pentru siguranța turiștilor și a cetățenilor, etc. Sunt doar câteva dintre investițiile care se văd. La acestea se adaugă modernizarea rețelelor de apă potabilă, canalizare menajeră și canalizare pluvială.
Schimbarea la față a Băilor Felix, cea mai mare stațiune balneară din România, s-a făcut cu ajutorul fondurilor europene accesate de Primăria Sânmartin, cea de care aparține stațiunea.
„Primăria Sânmartin a obținut o finanțare nerambursabilă prin POR 2014-2020, în valoarea de aproximativ 7 milioane de euro, bani cu care a fost reabilitată întreaga stațiune balneo climaterică Băile Felix”, ne-a informat primarul Sânmartinului, Cristian Laza.
Sânmartinul în topul celor mai bogate comune
Comuna Sânmartin se situează pe locul IV în România în topul celor mai bogate comune. Cristian Laza spune că acest lucru se datorează și fondurilor europene accesate.
„Pentru a ajunge în top cinci a trebuit să ducem o muncă asiduă, alături de colegii din primărie pentru accesarea fondurilor europene. Nu a fost ușor să implementăm proiectul, dar acesta a fost dus cu succes la final de firma care s-a ocupat de el, SC Ștefănuț & Daria”, explică primarul Sânmartinului.
Investiția care a schimbat fața Băilor Felix este cea mai mare din ultimii peste 50 de ani, care s-a făcut în stațiune.
După Revoluție, în Băile Felix s-a construit haotic. Multe pensiuni au luat ființă chiar în centrul stațiunii, acestea trebuind demolate pentru a se putea implementa proiectul de modernizare. Stoparea acestor construcții și dezafectarea unora dintre ele s-a putut face prin regulamentul realizat de primărie. Astfel, s-au putut amenaja peste 2.000 de locuri de parcare, care erau foarte necesare. De asemenea, s-a realizat o accesabilitate facilă în stațiune.
„Doar atunci putem vorbi despre un turism modern și corect când asigurăm o accesabilitate bună în stațiune și locuri de parcare, pentru a-i oferi turistului tot confortul de care are nevoie”, subliniază Cristian Laza.
Una dintre cele mai mari provocări cu care s-a confruntat primarul Sânmartinului a fost eliberarea parcării de la intrarea în Băile Felix, situată pe circa 3 ha, care a fost ocupată abuziv în urma unui contract de închiriere și care se prezenta într-o stare deplorabilă. Pe rol exista un proces în stare latentă și nimeni nu făcea nimic, iar Băile Felix avea nevoie de parcare.
„Am intrat în forță în acest proces. Am câștigat și la Înalta Curte și am reușit să trecem parcarea în domeniul public al comunei Sânmartin. Am amenajat acolo 800 de locuri de parcare cu un sistem inteligent de gestionare a locurilor”, precizează primarul Sânmartinului.
Proiecte de viitor
Cristian Laza spune că pentru perioada următoare o adevărată provocare o reprezintă intubarea Pârâului Hidișel, începând de la Complexul President până în stațiunea Băile 1 Mai, deasupra lui urmând să fie amenajate piste de biciclete și o promenadă cu foișoare.
„Cel mai amplu proiect pe care vrem să-l realizăm, în perioada imediat următoare vom depune și proiectul spre finanțare, este construirea unui aquapark cum nu mai există azi în România, în valoare de circa 40 de milioane de euro, pe partea dreaptă la intrarea în Băile Felix, vizavi de Complex President. Acesta va fi construit din fonduri europene și cofinanțare”, a dezvăluit Cristian Laza.
În ceea ce privește clădirile și hotelurile vechi din stațiune, începând cu anul viitor, acestea vor fi supraimpozitate cu 500%, potrivit unui regulament al Primăria Sânmartin. Astfel, proprietarii acestora vor fi obligați să le reabiliteze.
Pe de altă parte, Cristian Laza crede că mai trebuie lucrat pe partea de agrement a stațiunii Băile Felix și pe partea care reprezintă viața de noapte. În plus, acesta este de părere că mai trebuie mărită capacitatea de cazare, fie că este vorba despre aparthoteluri, implicit crescând și partea de alimentație publică, terase, restaurante, fie că este vorba despre construirea de noi hoteluri sau reabilitarea celor aflate în conservare.
„Am ajuns deja la 300.000 de turiști pe an și suntem obligați să trecem la nivelul următor”, conchide Cristian Laza.
Investiții
Investițiile au constat în:
- Modernizarea rețelelor de apă potabilă, canalizare menajeră și canalizare pluvială;
- Modernizarea infrastructurii rutiere și a acceselor cu piatră cubică naturală și îmbrăcăminte asfaltică;
- Modernizarea trotuarelor și pavarea acestora cu andezit (piatra naturală);
- Amenajarea de piste de biciclete în toată stațiunea;
- Construirea unei toalete publice noi;
- Amenajarea unei promenade cu piste de biciclete, dotată cu mobilier urban constând în: bănci, pergole, jardiniere cu plante ornamentale și coșuri pentru colectare selectivă;
- Amenajare de spații verzi și fântâni decorative;
- Modernizarea stațiilor de autobuz;
- Amenajarea unei piațete noi în centrul stațiunii cu fântâni arteziere, spații verzi și spații de recreere;
- Amenajarea unei piațete noi în apropierea Ștrandului Apollo, unde se orgnizează diferite evenimente cultural – artistice;
- Modernizarea sistemului de iluminat cu stâlpi ornamentali, iluminare de tip led;
- Instalarea unui sistem de supraveghere video pentru siguranța turiștilor și a cetățenilor;
- Rasteluri pentru biciclete;
- Totemuri de informare turistică;
- Modernizarea locurilor de parcare existente;
- Amenajarea unei parcări noi cu peste 800 de locuri (sistem inteligent de management al parcării).
Articol apărut în TB 129