Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Parcul 1 Decembrie din Oradea va avea fântână arteziană cu jocuri de lumini

Se caută constructori pentru modernizarea parcurilor, 1 Decembrie și I.C. Brătianu. Valoarea lucrărilor de modernizare a celor două parcuri se ridică la peste 78 de milioane de lei, 26 de milioane de lei fiind asigurați din fonduri europene.

 

Primăria Oradea a publicat anunțul de participare privind licitația deschisă pentru modernizarea a două mari parcuri, I.C. Brătianu și 1 Decembrie, în suprafață totală de 14 ha. Data limită de depunere a ofertelor în SEAP este 28.06.2024, ora 15:00.

Valoarea estimată totală a achiziției este de 78.269.525,88 lei (fără TVA), defalcată după cum urmează:

LOT 1 – „REVITALIZAREA ȘI REACTIVAREA PARCULUI I.C. BRĂTIANU”: 27.279.424,43 lei (fără TVA).

LOT 2 – „MODERNIZAREA PARCULUI 1 DECEMBRIE”: 50.990.101,45  lei (fără TVA).

Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională din cadrul Primăriei Oradea a depus la Agenția de Dezvoltare Nord-Vest mai multe cereri de finanțare pentru modernizarea spațiilor verzi din municipiu, astfel că aproape 26 milioane de lei din totalul necesar reabilitării parcurilor 1 Decembrie și I.C. Brătianu vor fi obținuți printr-o finanțare europeană.

Revitalizarea și reactivarea Parcului I.C. Brătianu

Parcul I.C. Brătianu, cu o suprafață de 64.850 mp, a fost reabilitat ultima dată la începutul anilor 2000. În prezent, parcul are spații verzi degradate și mobilier urban învechit, deteriorat, iar sistemul de iluminat nu funcționează corespunzător.

Astfel, se propune amenajarea unor terenuri multifuncționale de sport, se va realiza o pistă de pump-track și se vor efectua intervenții ce vizează remedierea deficiențelor la terenurile de sport existente. În parc vor fi plantați 173 de arbori din speciile tei, duglas, chiparos de baltă și liquidambar, precum și peste 2.500 exemplare de plante perene, arbuști și graminee.

Totodată, se are în vedere amenajarea unei zone destinate agrementului și pentru joaca copiilor. Se va amenaja și o zonă de aventură, o tiroliană, precum și un ansamblu de trasee compuse din obstacole formate din elemente de lemn și cabluri din oțel fixate pe arbori. În parc va exista și o toaletă publică modernă, cu sistem de auto-curățare.

Modernizarea Parcului 1 Decembrie

Modernizarea parcului 1 Decembrie va viza toată suprafața acestuia, de 7,8 ha. Din totalul acestei suprafețe, zona verde amenajată va reprezenta aproape 5 ha. Prin reconfigurarea unor alei secundare se vor amenaja piațete dispuse în zonele din jurul statuii Ostașului Român, din fața Casei de Cultură a Sindicatelor și din spatele Casei de Cultură, unde se va crea o mini-piațetă a monumentului eroilor francezi.

Un alt punct de atracție îl va reprezenta Aleea personalităților, care va fi amenajată de-o parte și de alta a Statuii Ostașului Român și unde vor fi amplasate busturi similare celui al geografului francez Emmanuel de Martonne. În zona de S-E a parcului se va regăsi un spațiu destinat seniorilor și nu numai, cu zone de fitness și cu mese de șah.

Se va înlocui structura pietonală uzată actuală cu piatră de tip porfir, iar aleile destinate accesului pentru biciclete, role sau trotinete vor fi finisate cu asfalt.

Parcul va fi dotat cu un loc nou de joacă, prevăzut cu fântână din pardoseală, iar un alt punct de atracție îl va reprezenta amfiteatrul vegetal din tisa, care va putea fi utilizat de elevi și profesori pentru activități educative în aer liber.

Fântâna arteziană existentă va fi transformată și ea, devenind fântână muzicală cu jocuri de lumini.

Modernizarea parcului mai presupune și înlocuirea mobilierului urban, introducerea unui sistem nou de irigație, înlocuirea sistemului de iluminat cu unul nou (corpuri de iluminat cu LED), precum și trei grupuri sanitare cu auto-spălare.

Fondul vegetal existent se va completa cu 183 de arbori și se propune plantarea unui număr de cca. 300 arbuști ornamentali și amenajarea unei suprafețe de 2500 mp cu amestecuri de plante perene.

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Omnicredit și Flanco Smart Discounter lansează un produs de tipul „embedded finance”

Articolul următor
OSCAR Downstream, cea mai mare companie independentă de distribuție a carburantului din România, adaugă în palmaresul proiectelor de educație prin sport o colaborare reprezentativă pentru gimnastica românească, susținând a X-a ediție a concursului național „Cupa Nadia Comăneci la Gimnastică Artistică”, organizat de Fundația Nadia Comăneci.

OSCAR Downstream susține ,,Cupa Nadia Comăneci la Gimnastică Artistică”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share