Compania de software din Florești și-a schimbat Consiliul de Administrație (CA) și a adus oameni noi în executiv pentru mai multă valoare adăugată.
Echipa de conducere a Life Is Hard (LIH) a anunțat noua strategie a grupului în cadrul întâlnirii sale cu investitorii ocazionate de prezentarea rezultatelor din primul trimestru al anului (T1-2024). “2023 a fost un an excepțional de bun pentru LIH, am văzut o creștere frumoasă de cotație.
Valoarea de capitalizare la finele primului trimestru din 2024 a fost de 77 de milioane de lei, cu 75% peste cea din aceeași perioadă din 2023. Lichiditatea, care poate pentru investitori este mai importantă decât cotația pentru că înseamnă validare și atractivitate, a crescut, susținută și de programele de răscumpărare pe care LIH le-a derulat, de inițiativele de market making, programele soft.
Aceasta arată o aliniere de interese între echipa de conducere și acționari, dar și interesul extrem de ridicat al investitorilor la ultimele două operațiuni de atragere de capital.
Aproape că ne-au surprins și pe noi: o emisiune de obligațiuni suprasubscrisă și la un preț peste valoarea nominală și o majorare de capital social pe care a fost bătaie”, a sintetizat moderatorul întâlnirii din spațiul virtual, Irina Anghel, manager departament consultanță financiară al casei de brokeraj Goldring.
Rezultate T1: 2024/2023
- Cifră afaceri 9,9 milioane lei +2,60%
- EBITDA 0,4 milioane lei -86,4%
- Profit net 0,1 milioane lei -94,3%
Anul a început greu
“M-am alăturat recent echipei de directori, una dinamică și dornică să treacă la următorul nivel. Deci avem același orizont și dorință de a depăși momentul prezent”, a mărturisit Beatrice Cherecheș, Chief Financial Officer al LIH. Ea a expus bilanțul primului trimestru din 2024, la nivel de grup și companii.
„Am avut o scădere a cifrei de afaceri de 5,6% la LIH, până la 6,5 milioane lei, cauzată de evoluția ușor descendentă a vânzărilor din zona de telecomunicații. Profitabilitatea a înregistrat o scădere, fiind direct influențată de investițiile pe care compania le-a efectuat în campaniile de marketing și rebranding.
Divizia Tomorrow (54% din afaceri) – produsele legate de asigurări, a avut o creștere de 3% față de T1-2023, iar divizia Engine – produse de dezvoltare software și telecomunicații a avut 46% din afaceri. Divizia Intention, orientată spre noi domenii, încă nu are activitate efectivă. Din cheltuieli, 55% a fost ponderea cu salariile, în linie cu piața de prestări servicii în zona de IT, 38% – cea cu terții (marketing, rebranding).
Activele deținute depășesc de trei ori nivelul datoriilor, deci în zona de echilibru financiar solid. Am achiziționat 10% din compania Pointer Systems, fapt care întărește direcția noastră strategică de a deveni partenerul tehnologic principal în industria de asigurări.
Innobyte Solutions a obținut afaceri de 3,1 milioane lei, în creștere, ca și profitabilitatea. Activitatea Performia Finance este în ascensiune (+21%), la fel și profitul net (+6,8%)”.
Noua echipă executivă:
- Cătălin Chiș – Chief Executive Officer
- Cristian Filimon – director divizia Insurance
- Mihai Barabas – Chief Technology Officer
- Beatrice Cherecheș – Chief Financial Officer
- Radu Moldovan-Petruț – Chief Marketing Officer
Rebranding în trei culori
Noul Chief Marketing Office al LIH, Radu Moldovan-Petruț, a coordonat campaniile de rebranding și comunicare. “Am dezvoltat o identitate care să semnifice faptul că grupul e un melanj al celor trei direcții – siguranța în zona de asigurări (albastru), atitudinea dinamică în zona de software (portocaliu) și cea de creativitate (verde), de acolo să apară inovația care să asigure creșterea pe termen lung.
Nevoia principală pe care digitalizarea o rezolvă este că îți dă mai mult timp să te bucuri de viață, rolul tehnologiei este să devenim mai eficienți, mai rapizi, mai profitabili, “More Life” fiind principiul pe care LIH îl promovează. În următoarele trimestre vom investi mai mult în comunicarea către consumator.
De la 1 iunie schimbăm partenerul de distribuție în zona de telecomunicații, vom lucra cu Vodafone în loc de Orange. Este un partener mult mai axat pe zonele în concordanță cu viziunea noastră.
Campania de comunicare vizează creșterea notorietății brandului la nivelul cotei de piață, ce poate fi îmbunătățită. În UE se cheltuiesc de 20 de ori mai mulți bani pe produse de asigurări de sănătate decât în România, iar noi ne putem număra printre acceleratorii de soluții”.
Cum au separat puterile „în stat”
Directorul general al companiei, Cătălin Chiș, susține că rezultatele în scădere de la început de an sunt doar de conjunctură. “În ultimii trei ani am avut o creștere continuă, însă din T1-2024 suntem prima dată în scădere cu cifra de afaceri și mai ales cu profitabilitatea la LIH.
Este doar o imagine aparentă și de context deoarece începem să punem fundamentele unei creșteri accelerate. Vrem să trecem de la un business antreprenorial într-o zonă de guvernanță corporativă, să încercăm să creăm valoare adăugată pe termen mediu, lung și foarte lung.
Acest lucru nu depinde de un singur om, ci de întreaga echipă. În ultimele luni ni s-au alăturat mulți colegi, parteneri cu care să împingem lucrurile peste ce sunt azi, să găsim magia câștigătoare.
Separăm puterile în stat: CA are un rol de supraveghere a business-ului, fără să intre în partea operațională, asigurată de executiv. Vom livra ceea ce am bugetat în acest an, chiar dacă primul trimestru este în scădere. Promisiunea pe care o fac este o valoare a LIH de 100 milioane lei la finele anului, față de 68 de milioane la începutul lui 2024 și 77 de milioane în T1-2024.
Suntem pe direcția bună să ne atingem obiectivele la finalul anului, nu suntem nevoiți să revizuim bugetul. E greu să gândești o companie pe termen mediu și lung, nu oportunistic, ceea ce se întâmplă de multe ori. Una dintre cele mai investiții este cea în echipă: vom aduce oameni valoroși, cu experiență mare.
Altfel cifrele erau similare cu cele din anul trecut, dacă ne mulțumeam cu livrarea unor cifre financiare, o făceam. Ascultăm ce vor investitorii azi, dar ca mâine să generăm o companie cu valoare adăugată foarte mare. Cu cei care își doresc rezultate scurte, din pix, putem să ne întâlnim în alt registru, LIH își dorește valoare adăugată pe termen lung”.
Noii membri ai CA / unde au activat:
- Ovidiu Ghiman – președinte (Metaminds, EDEX, Telekom, RCS&RDS)
- Sînziana Maioreanu – membru (Aegon, Signal Iduna, Eureko, ING, OSIM, Transylvania Executive Education)
- Ovidiu Vîlceanu (foto)– membru (Sales Consulting)
Ce le-a răspuns investitorilor CEO-ul LIH:
- „Vrem mai mult de 10% din Pointer Systems, dar să vedem cum evoluează parteneriatul. Multe companii cumpărate integral pe piața de capital au performat mai puțin decât înainte. Noi am crescut în primul rând prin oameni, de aceea nu am avut o creștere explozivă după achiziții, am încercat să ne stabilizăm prima dată noi, ca echipă. Parteneriatele cu Performia, Innobyte s-au bazat pe încredere și onestitate, deși inițial am avut mult feedback negativ deoarece în prima etapă au început să scadă. Nu ne dorim să creștem singuri, ci împreună cu noile achiziții”.
- „Piața de telecomunicații este una extrem de agresivă în România, cu prețuri în scădere de mai mulți ani – printre cele mai mici din Europa, însă cu servicii de foarte mare calitate la nivel european. Piața e extrem de competitivă, au dispărut o serie de jucători: Telekom a vândut o parte către Orange, de alta este interesată Digi. Tendința va fi de scădere a prețurilor; fiecare operator încearcă să se reinventeze, să creeze valoare adăugată, noi fiind de asemenea în zona de distribuție telecom. Prin parteneriatul cu Vodafone vrem să devenim furnizor de tehnologie cu valoare adăugată mare, de aceea facem investiții în oameni”.
- „Există un curent de a folosi inteligența artificială (AI) pentru a rezolva fericirea întregii planete, deși unii se simt amenințați. Subiectul este cumva suprascris astăzi, încercând să regăsim AI pe termen scurt în profitabilitatea firmelor, lucru care nu se va întâmpla. Nu toată lumea va face AI, ci doar câțiva. La LIH utilizăm niște chatboți, însă există limitări de legislație în a folosi AI în asigurări sau medicină. Mai toată lumea vrea să interacționeze cu un doctor uman, nu cu unul virtual și totuși mulți folosim Dr. Google”.
Se vor lideri în asigurările din Europa de Est
LIH a raportat încheierea cu succes a majorării capitalului social și cea mai recentă emisiune de obligațiuni. Au fost subscrise 740.000 acțiuni (valoare nominală 0,5 lei), de 1,48 milioane lei, capitalul social situându-se acum la 15,1 milioane. Compania se află în etapa de înregistrare a noului capital la instituțiile pieței de capital.
100.000 de obligațiuni corporative LIH (valoare nominală 100 lei), de 10 milioane lei, au intrat la tranzacționare la Bursa de Valori București (BVB). Acestea au scadența în 2028, rata nominală a dobânzii (10%/an) fiind plătibilă trimestrial. Următorii pași în dezvoltarea LIH vor fi ghidați de noul CA, votat în 29 aprilie.
LIH este prima companie românească de software de la BVB; din 2021 face parte din indicele BETAeRO. Alături de compania-mamă (ce a integrat divizii din Active Power Solutions și TreeCom) și Innobyte Solutions, grupul LIH mai are dețineri la Performia Finance (40%) și Pointer Systems (10%), În 2022, a fondat LIH Ventures, fond de investiții în startup-uri cu potențial de expansiune regională.
Grupul este structurat în trei divizii: Tomorrow – dedicată industriei asigurărilor; Engine – axată pe digitalizarea firmelor mici și mijlocii și sectorului public; Intention – explorează noi inițiative în domeniul sănătății și viitorul digital. Misiunea sa e să devină partener tehnologic cheie în digitalizarea IMM-urilor și să revoluționeze asigurările prin cel cuprinzător sistem de distribuție din Europa Centrală și de Est.
Profitul Innobyte a urcat cu 245%
Innobyte Solutions, specializată în servicii și soluții pentru comerț electronic, deținută integral de LIH, a anunțat o creștere de 24% a cifrei de afaceri în T1-2024, ajungând la 3,3 milioane lei, cu o majorare a profitului de 245%. Aceasta a lansat două magazine online și dezvoltă proiectele actuale, în special pe platforma Magento. În 2023, Innobyte, fondată de Cătălin Șomfălean, care o conduce alături de Cătălin Bordei, avea afaceri de 12,5 milioane lei.