Iubitorii de vinuri bune, de vinuri de calitate, au ocazia să se întâlnească cu ele în Cetatea Oradea la Salonul Vinurilor Millésime. 24 de crame aduc peste 300 de vinuri spre degustare la evenimentul care a debutat vineri, 31 mai și care va ține până duminică – 2 iunie.
Deschiderea oficială a fost făcută de către Dorin Popa, amfitrionul evenimentului. Au fost prezenți rectorul Universității din Oradea – Constantin Bungău, prefectul Bihorului – Dumitru Țiplea, primarul Oradiei – Florin Birta, Patricia Știrbu – președintele Summit Agro România, Bogdan Radu – director comercial Summit Agro România – partener al evenimentului.
“Astăzi, în cadrul acestei deschideri oficiale, lansăm și două publicații. Una care ține de cultura și civilizația vinului. Împreună cu domnul rector, am început la nivel național primul proiect, introducerea culturii și civilizației vinului în mediul universitar. Cealaltă este realizarea unei expoziții de fotografii artistice, împreună cu Euro Foto Art și cu Summit Agro România. De fapt, anul trecut am lansat primul salon de artă fotografică din lume cu acest titlu: «Vinul, via și bucuria de a trăi»”, a precizat Dorin Popa.
Vedeta celei de-a VI-a ediții a salonului este Tămâioasa Românească, de 2000 de ani, un soi nobil românesc de top în portofoliu de identitate a vinului romanesc.
24 de crame, peste 300 de vinuri
Reprezentanții cramelor prezente au început să fie asaltați de vizitatori imediat după deschidere. Fiecare cramă are o poveste interesantă, care merită să fie ascultată lângă un pahar cu vin. Majoritatea vinurilor prezente sunt vinuri premiate, proprietarii lor mândrindu-se cu ele.
Printre cele 24 de crame prezente de pe întreg cuprinsul țării se regăsesc și trei crame din Bihor: Crama Corbuț, Familia Darabont și Crama Dextra, crame relativ noi, dar cu multe vinuri premiate și cu povești interesante.
De asemenea, din zona Miniș, este prezentă la salon Crama HB Wine, proprietar fiind bihoreanul Horia Ban.
Dar pentru a asculta poveștile și pentru a degusta vinul preferat, cel mai bine este să treceți pragul salonului.
În cadrul acestuia sunt organizate și cinci masterclass-uri pentru cei care vor mai mult decât o simplă degustare.
Programul salonului
ZIUA 2 – 01 IUNIE
- 11:00 “Totul despre Tămâioasa Românească – soi aromat ancestral”,
Masterclass susținut de Prof. Dorin Popa
- 14:00 Deschiderea Salonului
- 14:30 „Verticală de vinuri emblematice românești din Podgoria
Drăgășani: Crâmpoșie Selecționată și Negru de Drăgășani„, Masterclass susținut de dl. Valeriu Stoica, proprietarul cramei AVINCIS;
- 17:30 “Brunello di Montalcino DOCG – Paradiso di Cacuci” – singurul
proprietar român (orădean) din Montalcino, perla Toscanei – Masterclass susținut de Marius Răulea – CEO Paradiso di Cacuci
- 20:00 Închidere ziua 2
ZIUA 3 – 02 IUNIE
- 12:00 “Champagne în comparatie cu spumantele obtinute prin metoda
traditionala in Spania si Italia”, Masterclass susținut de Cosmin Udrea – WSET Level 3 Campion mondial la degustarea vinurilor în orb
- 14:00 Deschiderea Salonului
- 16:00 “România campioană mondială la degustare in blind!”, Masterclass
susținut de Cosmin Udrea – WSET Level 3 Campion mondial la degustarea vinurilor în orb – care ne va introduce în lumea cititului de vinuri din
pahar!
- 20:00 Închidere ziua 3.
Partenerii principali ai evenimentului sunt: Summit Agro, Banca Transilvania și VPK.
Un bilet de intrare costă 60 de lei.
Mai multe despre eveniment puteți găsi pe site-ul și pe pagina de Facebook a evenimentului.