Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

E gata terminalul extins al Aeroportului Cluj. Poate procesa 4,5 milioane pasageri

Terminalul
Participanții la inaugurare au fost primiți la etajul 1 al terminalului extins | Foto: AIAIC, TB, USAMV

Asocierea Bog’Art, UTI Construction and Facility Management, ACI Cluj a finalizat lucrările de 82 milioane € de la Aeroportul Internațional Cluj (AIAIC).

“Terminalul extins este o realizare deosebită pentru municipiu și județul Cluj, dar și pentru locuitorii Transilvaniei. Proiectul a început în mai 2023, a durat un an și a costat 346 milioane de lei, din care 102 milioane fonduri UE și de la bugetul de stat. Anul trecut am avut 3,2 milioane pasageri, dintre care 70% Schengen și 30% Non-Schengen.

Din 7 iunie terminalul va fi operațional, pasagerii vor fi procesați, avem șapte spații comerciale funcționale și două saloane de business, din iulie vom mai avea șapte spații, deci 2.700 mp spații comerciale.

Constructorii au lucrat în condiții deosebit de dificile, sub trafic, noi am creat condițiile necesare procesării pasagerilor în containere timp de un an și le mulțumim pentru înțelegere tuturor. Am avut 14 proiecte, de 578 milioane lei, din care 238 milioane fonduri UE și de stat care au ajutat dezvoltarea infrastructurii și  modernizarea aeroportului.

Noi ne desfășurăm activitatea în orașul nr. 1 din România în privința calității vieții, un județ extrem de dinamic economic, cultural și educațional, încercăm să cooperăm cu autoritățile, depunem eforturi în privința digitalizării, atingerii obiectivelor de neutralitate climatică și de adaptare infrastructurii.

În 2021 am fost desemnat de către Airport Council International Europa drept cel mai bun aeroport de pe continent la categoria sub 5 milioane de pasageri. Aceasta ne obligă să dezvoltăm infrastructura, să îmbunătățim serviciile pentru pasageri.

Avem un plan coerent de dezvoltare până la 7 milioane de pasageri în decurs de 10 ani, iar cel mai greu este să extindem pista până la 3,4 km și să realizăm un terminal cargo“, a spus directorul general al AIAIC, David Ciceo.

Bog’Art: “Ne-am încadrat în termene și buget”

Investiția va consolida poziția AIAIC în rândul principalelor hub-uri aeriene din Europa Centrală și de Est și va aduce o contribuție majoră în dezvoltarea economică și turistică a regiunii, potrivit antreprenorului. Structura noii construcții este realizată din stâlpi și grinzi metalice, cu planșee compozite din beton armat, placa fiind turnată într-un cofraj pierdut din tablă cutată.

Fațada este de tip ventilat, placată cu plăci de fibrociment și perete cortină cu profiluri de aluminiu. “Acest proiect reprezintă un pas esențial la dezvoltarea aeroporturilor din România și creșterea competitivității pe plan internațional. Echipa noastră a depus eforturi susținute și angajament, iar rezultatele sunt vizibile și remarcabile. Am respectat termenele contractuale angajate și bugetul alocat.

Am aplicat soluții tehnice avansate și inovatoare care ne-au permis să îndeplinim cerințele complexe ale proiectului, punând un accent deosebit pe asigurarea calității și durabilității lucrărilor executate. Suntem pregătiți să ne implicăm în proiecte viitoare de dezvoltare a infrastructurii regionale”, consideră Sorin Greu, directorul general al Bog’Art.

Guvernul României s-a mutat la Cluj

„Avem acum în față un aeroport care a ajuns, plecând din plutonul aerogărilor din România, la primul loc între cele regionale, după Otopeni atât în ceea ce privește transportul de pasageri, cât și cel de mărfuri. Am susținut toate obiectivele de dezvoltare derulate de-a lungul anilor, doar contribuția directă a CJ la proiectele de la AIAIC ridicându-se, începând cu anul 2008, la 400 de milioane de lei, la care se adaugă 30 de milioane pentru exproprierea terenurilor necesare”, a menționat președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Alin Tișe.

Printre vorbitori s-au mai numărat premierul Marcel Ciolacu, președintele Senatului – Nicolae Ciucă, ministrul Transporturilor – Sorin Grindeanu, primarul Clujului – Emil Boc. Au fost prezenți vicepreședintele Camerei Deputaților – Lucian Bode, europarlamentarii Rareș Bogdan și Daniel Buda, secretarul general al Guvernului – Mircea Abrudean, consilierul onorific al premierului – Victor Ponta, dar și mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuț, episcopul greco-catolic de Cluj – Gherla, Claudiu Lucian Pop, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, consuli onorifici, manageri și specialiști din domeniul aviației.

Alimentat cu energie verde

Proiectul de extindere a terminalului pasageri plecări pe latura de nord a fost implementat din fonduri UE, de la bugetul de stat și fonduri proprii, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Acesta a inclus extinderea terminalului plecări cu 7.200 mp, realizarea fluxurilor pentru destinațiile Schengen și Non-Schengen, trei noi fluxuri de securitate dotate cu echipamente pentru controlul de securitate de ultimă generație și extinderea platformei de staționare aeronave cu 9.000 mp.

Proiectul se cifrează la 412 milioane de lei, cu taxa pe valoarea adăugată inclusă. AIAIC are acum șapte porți de îmbarcare Schengen şi patru Non-Schengen. Odată cu finalizarea proiectului, capacitatea de procesare a terminalelor din AIAIC crește la 4,5 milioane de pasageri/an. Suprafaţa terminalelor a fost extinsă la 12.000 mp, iar platforma de staționare a aeronavelor, cu 9.000 de mp.

Proiectant a fost Electroproiect, companiile Kone Ascensorul, Geo Arc, Popp & Asociații figurând ca subcontractanți. Proiectul a avut în vedere şi energia verde, prin instalarea unor panouri fotovoltaice de înaltă performanță, amplasate pe terasa terminalului și a uzinei electrice existente. Sistemul a fost creat pentru îmbunătățirea eficienței utilizării energiei electrice, care are ca scop protecția mediului prin utilizarea unor surse de energie nepoluante.

Business, pictură și vinuri

Printre oamenii de afaceri prezenți la inaugurare s-au numărat Ioan Rus, Ovidiu Turcu, Vasile Vita, Ștefan Gadola, Ioan Așchilean, Radu Morariu, Teodor Pop Pușcaș, Matei Miko, Florin Bugnar, Massimo Novali, Carl Widell. Universitatea de Științe Agricole Cluj a amenajat un stand cu produsele din fermele și stațiunile proprii – brânzeturi, mezeluri și vinuri, fiind reprezentată de rectorul Cornel Cătoi. O orchestră a susținut un recital de muzică clasică, iar artista Margareta Tighinean a inaugurat o expoziție de pictură în business lounge. 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Caravana Business Evolution ajunge, pentru prima dată, la Satu Mare

Articolul următor

Un nou Consiliu Director la Asociaţia Română de Relaţii Publice. Noul președinte al asociației este Viorica Roșca

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share