Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Hub IT la Zalău

Zalăul, care așteaptă conectarea de Cluj-Napoca pe autostradă, va investi în amenajarea unui hub IT de nivel european. Rezultat al  parteneriatelor public – privat – academic., hub-ul IT va fi amplasat într-o clădire din apropierea Primăriei Zalău, cu concursul clujenilor de la Netrom Comunicații, spune ClujToday.ro.



Totul a început prin colaborarea echipei Netrom Comunicații și a clusterului Cluj IT cu Primăria Zalău.

Prima întâlnire a avut loc în 23 aprilie, prilej cu care primarul Ionel Ciunt, viceprimarul Nicolae Fazakas, administratorul public, Călin Cristian Forț, președintele clusterului Cluj IT, Profesorul Universitar Dr. Stelian Brad, directorul executiv Andrei Kelemen, CEO-ul Netrom Comunicații, Liviu Vlașin, directorul regional pentru Nord-Vest al Netrom Comunicații, Daniel Bordaș, precum și specialiști în administrația locală și în economie, au configurat viitorul hub IT al Zalăului.

Un municipiu cu speranțe

 Entitățile implicate vor conlucra pentru accelerarea proceselor de digitalizare din comunitate, pentru promovarea inovării și a transferului tehnologic dinspre universitățile membre spre companii și spre mediul public. Acest lucru va duce la o dezvoltare economică sustenabilă pentru comunitatea locală.

„Realizarea acestui proiect este foarte importantă pentru economia locală, pentru că un hub IT aduce valoare adăugată mare. Este vorba de dezvoltarea unor soluții orizontale pentru mai multe domenii economice, dar și de proiecte verticale, care să susțină proiecte precum transformarea digitală a instituțiilor publice, în slujba cetățeanului. Există exemple de bune practici în țări precum Belgia, Olanda, Danemarca sau Estonia, în care hub-urile IT au schimbat în bine interacțiunea dintre diferiți membri ai comunității. De aceea, credem că un astfel de proiect merită să fie susținut în comunitatea locală”, a spus primarul Ionel Ciunt.

Clusterul Cluj IT la Zalău

Din clusterul Cluj IT fac parte peste 70 de companii, cu mai mult de 6.000 de angajați. De asemenea, din cluster fac parte 17 universități și institute de cercetare, cu peste 85.000 de studenți, alături de care se află 13 instituții publice și cu rol de catalizator, precum Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

„În momentul în care am decis să susținem proiecul hub-ului IT din Zalău nu ne-am gândit la câte firme de IT sunt în județul Sălaj. Desigur, acest număr este relevant. Însă la fel de relevant este să ne întrebăm câte firme au departamente de IT, chiar dacă aceste firme activează în alte domenii, precum producția de anvelope, producția de echipamente industriale sau turism. Un hub IT înseamnă mai mult decât o echipă de programator care codează software; un astfel de hub înseamnă conectarea tuturor actorilor relevanți din comunitate”, a afirmat Prof. Univ. Dr. Stelian Brad.

Sălajul este un model de succes

Investițiile vor fi susținute de Netrom Comunicații. „Aș vrea să spun, cu toată tăria, că extinderea activității noastre în Zalău este o formă de a oferi comunității locale recunoștința pe care Clujul trebuie să o arate față de zălăuanii care au venit în universitățile clujene, au derulat proiecte de cercetare și academice ori au dezvoltat afaceri în Cluj. Există foarte mulți sălăjeni care au fost adoptați de Cluj și au contribuit din plin la dezvoltarea orașului universitar. De aceea, acum, entități precum clusterul Cluj IT vin în Zalău pentru a oferi posibilitatea de a conecta comunitățile și de a genera valoare adăugată mare.

Sălajul este un model de succes. Acest județ se află pe locul 3 în clasamentul județelor cu cea mai mare creștere economică. Motorul principal al dezvoltării este Zalăul. Dorim să fim parte din această poveste de succes și să contribuim la realizarea acestui proiect reprezentat de Zalăul modern și european”, a declarat fondatorul Netrom Comunicații, Liviu Vlașin.





Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
CASA a primit notificarea de acceptare la finanțare a proiectului de extindere de rețele în aglomerările Cluj-Napoca, Gherla, Dej, Huedin, Aghireșu-Fabrici, Bonțida și Cojocna, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

10 milioane de euro prin PNRR pentru apa clujenilor

Articolul următor
M-am bucurat să vizitez terminalul intermodal de la Decea, din județul Alba. Este o investiție privată, realizată de partenerii noștri emiratezi

Ministrul transporturilor a vizitat “intermodalul” de la Decea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Brașov, Covasna și Harghita 2024
The Voices of Business Awards Arad, Timiș și Caraș-Severin 2024
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share