Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Vinurile bihoreanului Horia Ban, premiate cu aur și argint la Vinarium 2024

HB Wine a obținut medalia de aur cu Pinot Noir și trei medalii de argint cu Rupes Nobilis Rose, Rupes Nobilis Cuves Simply Red 2022 și Rupes Nobilis Cabernet Sauvignon Ediție Limitată.

Deși este o cramă relativ nouă, HB Wine din Miniș, a obținut o medalie de aur și trei de argint la Vinarium, la prima participare. Proprietarul cramei este bihoreanul Horia Ban, administratorul companiei Termoline și președintele Societății Române Geoexchange (SRG) – o organizație neguvernamentală (ONG) românească, profesională, non-profit, înființată în 2003, cu scopul clar de a promova soluții durabile de încălzire și răcire prin energie geotermală.

Acesta spune că nu s-a așteptat la un premiu, fiind la prima participare, iar concurența selectă, din 26 de țări.

Horia Ban este unul dintre membrii fondatori ai Asociației pentru Cultura și Civilizația Vinului, Millesime.

„Pasiunea s-a transformat într-o cramă, în Miniș. Am cumpărat 3,5 ha de vie veche și am construit o cramă în trei luni de zile. Am mers pe mâna oenologului Clara Cardoș, care face niște vinuri de excepție. Tocmai ce am obținut o medalie de aur la Vinarium cu Pinot Noir, primul an când vinificăm în cramă. Plus alte trei medalii de argint. Am mai obținut locul patru pe țară cu un Cabernet Sauvignon la BASF, în primăvară. Cu Roze am luat locul II pe Transilvania – Banat. Facem niște vinuri foarte bune, în condițiile în care nu suntem presați de vânzări. Vrem doar calitate. Una este să faci vin pentru client și alta pentru tine. Eu las oenologul liber, să facă cum știe el mai bine. Mă întreabă cum vreau vinul? Îi spun că vreau vinul bun! Îi mai spun că eu nu sunt producător, sunt consumator de vin”, a precizat Horia Ban.

 

Planuri de viitor

HB Wine a îmbuteliat anul acesta 35.000 de litri. Horia Ban spune că nu vrea să crească cantitatea, doar calitatea vinului.

Ne-a mai destăinuit că mai are niște Cabernet Sauvingnon de excepție, dar care trebuie să stea trei – cinci ani pentru a putea participa la concursuri și a fi pasibil de a obține medalii de aur.

„Am pregătit un subsol sub cramă, unde va fi amenajat un fel de tezaur al cramei, în care vom avea vinurile pe ani, și vom vedea evoluția în timp a cramei. De asemenea, vrem să investim într-o cramă nouă, din sticlă, cu sală de degustare de 60 – 100 de persoane, cu locuri de cazare, pe fonduri structurale”, a adăugat Horia Ban.

 

VINARIUM 2024 s-a desfăşurat în Ploiești, România.

VINARIUM International Wine Contest Ediția a XXI-a (23-26 mai 2024) a fost organizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Ploiești și s-a desfășurat sub egida Ploiești – Capitala Tineretului din România  #LetsPLAY, Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația EUROSPIRIT.

  • Au fost înscrise 1.502 probe din 26 de ţări: Africa de Sud, Argentina, Australia, Austria, Bulgaria, Canada, Chile, Cehia, Cipru, Franța, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Luxemburg, Noua Zeelandă, Macedonia, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Serbia, Spania, Turcia, Ucraina, Ungaria.
  • Au înscris probe 239 operatori (producători, importatori, negocianţi, reprezentanţi ai producătorilor)
  • Au fost introduse în concurs vinuri liniștite (1.381 probe), vinuri efervescente (110 probe) și distilate pe baza de struguri şi vin (11 probe)
  • 39,3% din totalul probelor înscrise au fost din afara României – țara organizatoare.
  • Numărul total al judecătorilor a fost 46, provenind din 18 ţări: Bulgaria, Canada, Cipru, Elveţia, Franța, Finlanda, Georgia, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Republica Moldova, Portugalia, România, Spania, Turcia.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Conducerea producătorului de materiale de construcții a anunțat numirea lui Bogdan Crăciunaș ca director financiar al companiei.

De la Terapia, la TeraPlast. Bogdan Crăciunaș, noul director financiar

Articolul următor
Subproduse agricole și din industria alimentară care de obicei se aruncă sau se dau animalelor devin sursă de inspirație pentru tinerii pasionați de acest domeniu.

Alimentele din “deșeuri”, noul trend la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, anunță că Gaël Hili a fost numit Președinte și CEO de către Consiliul de Administrație începând cu 1 octombrie 2024. Hili se va alătura echipei de management din cadrul grupului Syngenta și își va desfășura activitatea în Tel Aviv.
Citeste mai mult

Președinte nou la ADAMA: Gaël Hili

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Gaël Hili este numit de…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share