Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Parcări smart pentru biciclete, create de un orădean și trei clujeni

Aplicația smart a celor patru tineri a fost implementată în Slovacia, Grecia și România.

Ciclismul s-a dezvoltat foarte mult în ultima perioadă. În fiecare oraș, și nu numai, lungimea pistelor pentru biciclete crește de la an la an. Apare însă o problemă când vrei să-ți parchezi bicicleta în siguranță. Patru tineri din Oradea și Cluj Napoca s-au confruntat cu astfel de probleme și s-au gândit să inoveze o soluție, care include și o parcare smart pentru biciclete.

„Ideea s-a născut din necesitatea noastră, a cofondatorilor. Suntem toți bicicliști, folosim bicicleta în mod uzual, nu doar în scop recreativ prin oraș, prin mediul urban. Ne-am dat seama că există o problemă fundamentală pentru toți bicicliștii, de a-și parca în siguranță bicicletele. Sigur, lucrul ăsta se întâmplă și în vest. Este o problemă cu furtul de biciclete, cu vandalismul bicicletelor și până la urmă și cu parcarea lor, să fie ferite de ploaie, de ninsoare. Și atunci ne-am gândit cum putem să facem lucrul acesta. Dar, în stilul nostru. Noi avem expertiză, background în hardware, în software, în a dezvolta un produs, inclusiv inteligent, de la zero. Și ne-am apucat să-l facem, fără să îl încărcăm prea mult cu tehnologii, dacă nu-s necesare”, a povestit Tudor Beleuță, unul dintre cei patru cofondatori.

Tudor Beleuță

În primul rând, cei patru tineri s-au gândit să facă aplicația lor cât mai simplă, cât mai ușor de utilizat, și pentru nespecialiști.

„Platforma noastră inovatoare nu oferă doar o parcare securizată pentru bicicliști, ci deschide și posibilități pentru terțe părți – întreprinderi, ONG-uri sau instituții publice, pentru a susține și stimula mersul pe bicicletă”, explică tânărul.

Au ales să facă parcările inteligente pentru biciclete astfel încât oricine are un telefon să-și poată crea un cont pe aplicație, unde, validându-se, să identifice cea mai apropiată parcare pentru biciclete.

În ce constă aplicația

Platforma este o soluție holistică de la un capăt la altul, care oferă în mod transparent și integrează fără probleme componentele fizice și digitale.

„În ceea ce privește partea fizică, oferta noastră include unități de parcare pentru biciclete modulare, inteligente și sigure, însoțite de un sistem avansat de control al accesului și de monitorizare avansată a sistemului IoT”, spune Tudor Beleuță.

Un rastel pentru biciclete este un container, un adăpost metalic de șase biciclete care poate fi și modular. Adică se pot adăuga foarte ușor module noi, mărindu-i-se capacitatea.

Astfel de rastele au fost montate în Cetatea Oradea. În Cluj Napoca sunt două, unul la o clădire de birouri, altul într-o zonă rezidențială, într-un garaj de mașini convertit într-o parcare de biciclete. Alt rastel pentru biciclete a fost montat în Târgu Jiu, la o sală de fitness.

Rasteluri în Slovacia și Grecia

Ideea celor patru tineri a depășit granițele României. Inovația lor a ajuns în Slovacia și Grecia, prin intermediul Institutului European de Inovare și Tehnologie, un organism al UE, facilitator între start-up-uri și municipalități, beneficiind și de fonduri europene, aplicația lor fiind un program pilot.

Pentru Dubnica au obținut o finanțare europeană de 35.000 de euro, iar pentru Heraklion – 60.000 de euro.

„La începutul lui noiembrie 2023 am montat un hub, primul mixt modular pentru biciclete în Dubnica nad Vahom, în Slovacia. Acest hub inovator, alcătuit din module versatile, oferă flexibilitatea de a găzdui biciclete în module individuale sau în grupuri spații. Scalabilitatea sa asigură o extindere fără probleme pentru a satisface nevoile în continuă evoluție ale comunității locale de bicicliști. Hub-ul oferă informații în timp real despre aspecte cruciale, cum ar fi nivelurile bateriei, starea porții și chiar detectează comportamente suspecte”, explică inginerul.

Tot în noiembrie 2023, cei patru tineri au introdus un sistem de rețea de 10 parcări inteligente pentru biciclete, alimentate cu energie solară în Heraklion – Grecia, cel mai mare oraș din Creta. Locațiile cheie au fost alese de municipalitate.

„Parcările sunt accesibile prin intermediul aplicației noastre. Îmbunătățite cu senzori de mișcare și camere de supraveghere, aceste hub-uri asigură o securitate de top și liniște sufletească pentru bicicliști. Ele sunt dotate cu panouri fotovoltaice, asigurând independența energetică. Cu peste 200 de înregistrări în mai puțin de două luni, aplicația noastră merge dincolo de securitate, permițându-le partenerilor locali să recompenseze bicicliștii, obținând astfel o vizibilitate importantă”, precizează tânărul.

Ce diferențiază platforma Rastel.io de rețelele tradiționale de parcări pentru biciclete este varietatea elementelor pe care le cuprinde.

Tudor Beleuță spune că: „Elementul care schimbă jocul, pe care îl aducem rețelelor tradiționale de parcări pentru biciclete este platforma noastră cuprinzătoare. Aceasta asigură bicicliștii că pot găsi și accesa cu ușurință orice parcare pentru biciclete și, în același timp, ușurează munca administratorilor de parcări de sarcini administrative inutile cu gestionarea cheilor/cardurilor. Dar noi mergem dincolo de comoditate – implicăm în mod activ comunitățile și ne asociem cu entități terțe pentru a recompensa bicicliștii, promovând și încurajând un comportament ecologic. Nu este vorba doar despre acces eficient, este vorba despre crearea unei comunități de bicicliști și contribuirea la o comunitate urbană mai durabilă”.

Potențiali parteneri

Platforma Rastel.io se adresează autorităților de dezvoltare urbană, dezvoltatorilor imobiliari, parcurilor industriale, clădirilor de birouri și sediilor de companii, centrelor comerciale, mall-urilor, autorităților de transport, instituțiilor de învățământ, întreprinderilor de închiriere de biciclete, serviciilor de curierat și de livrare, integratorilor de servicii de mobilitate ca serviciu (MaaS).

Sustenabilitate

„Viziunea noastră este aceea a unui mediu mai durabil și mai prietenos cu bicicleta. Suntem pasionați de rezolvarea provocărilor de zi cu zi care împiedică mersul cu bicicleta, dintre care parcarea este una dintre cele mai importante, urmărind să o facem să devină modul preferat de transport urban. Angajamentul nostru pornește de la convingerea că promovarea acestei activități contribuie la o mai bună sănătate a oamenilor și la orașe mai sănătoase, descongestionează traficul și îmbunătățește calitatea generală a vieții urbane. Aspirăm să încurajăm un număr cât mai mare de persoane să opteze pentru un mod de viață ecologic și pentru mobilitatea activă”, susține cofondatorul Rastel.io.

Cofondatorii Rastel.io

Cei patru cofondatori ai platformei sunt Tudor Beleuță din Oradea, Robert Kovacs, Horia Toniuc și Sebastian Mihalache – din Cluj Napoca.

Tudor Beleuță este inginer și întreprinzător, cu experiență în creșterea afacerilor, coordonarea echipelor și inovare tehnologică. Are expertiză în domeniul electric: sistem fotovoltaic, proiectare, logistică și instalare, strategie de afaceri, dezvoltare de produse, dezvoltarea proceselor și crearea de rețele.

Robert Kovacs este inginer software cu experiență în dezvoltarea unei platforme IoT pentru un startup din SUA, lucrând alături de Sebastian Mihalache (Sasha). Are expertiză în dezvoltarea de aplicații și platforme și infrastructură backend.

Horea Toniuc este inginer aerospațial și întreprinzător. A dobândit experiență într-o companie britanică de tehnologie 3D de software, de imprimare 3D și în domeniul mecanic de proiectare și procese de fabricație. Are expertiză în domeniul administrativ, încheind parteneriate (cu producători, furnizori de soluții și contractori). De asemenea, se ocupă de proiectare și producție mecanică, precum și de prezentarea proiectelor.

Sebastian (Sasha) Mihalache este inginer software cu expertiză UI/UX și cu experiență în dezvoltarea aplicației web și mobile pentru un startup IoT din SUA, lucrând alături de Robert.

 

Articol apărut în TB 129

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Techsylvania, la Cluj. O nouă ediție plină de inovație și oportunități pentru oamenii de business

Articolul următor

Marius Cuibuș, noul președinte al FPB, vrea să dubleze numărul membrilor în șase luni

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share