Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Banca Europeană de Investiții, speranța Băii Mari

Primăria Baia Mare (PBM) și-a propus încheierea unui parteneriat cu Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru bugetul necesar cofinanțărilor, una dintre principalele provocări pe care administrația le întâmpină în demararea și finalizarea unor obiective de investiții de anvergură.
Administrația din Baia Mare și-a propus să urgenteze absorbția banilor europeni | Foto: PBM

Municipiul din județul Maramureș are nevoie de 55 de milioane de euro pentru a debloca proiectele sale europene.

Primăria Baia Mare (PBM) și-a propus încheierea unui parteneriat cu Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru bugetul necesar cofinanțărilor, una dintre principalele provocări pe care administrația le întâmpină în demararea și finalizarea unor obiective de investiții de anvergură.

Din cele 25 de proiecte pentru care s-a obținut finanțare și deja contractate, 117 milioane lei sunt neeligibile. Pentru celelalte 33 de proiecte depuse spre finanțare e necesară cofinanțarea de la bugetul local de 157 milioane. În urma discuțiilor cu Guvernul României, primarul Doru Dăncuș a identificat o posibilitate de colaborare cu BEI. El a stabilit o întâlnire cu reprezentanții BEI la Bruxelles, în această lună.

Apel la specialiști

Blocajele în realizarea demersurilor pentru proiectele pe fonduri UE și lipsa discuțiilor aplicate cu experții băimăreni din diferite domenii reprezintă alte probleme cu care se confruntă administrația locală. “Sunt documentații care nu ajung la timp unde ar trebui pentru că unii uită să le trimită ori le e prea lene să le facă.

Nu voi accepta astfel de comportamente care aduc, în final, prejudicii imense băimărenilor. O altă situație problematică ține de modul în care ne consultăm cu specialiștii pe tema unor proiecte. Avem proiectul de reabilitare al Colegiului Tehnic C. D. Nenițescu.

Am trecut prin toți pașii procedurali și ne-am blocat la ultimul, avizul Comisiei de estetică urbană, unde experții arhitecți au cerut modificarea acoperișului. Deși este o chestiune aparent neînsemnată, modificarea proiectului înseamnă reluarea de la zero a tuturor pașilor și, implicit, întârzierea depunerii spre finanțare.

Trebuie să discutăm cu profesioniștii, să le prezentăm de la început ceea ce vrem să facem. Atunci când realizăm un proiect și vrem să îl depunem spre finanțare, să fie gândit și pregătit conform și corect încă de la început”, susține edilul.

Prioritate la proiectele prin PNRR

“Avem obiective de investiții deja finanțate sau în curs de a fi aprobate spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Termenul în care trebuie să finalizăm execuția proiectelor prin acest program este 2026. Avem la dispoziție doi ani de acum înainte să facem tot ce ne-am asumat.

Dacă nu reușim, pierdem finanțarea, lucru total de neconceput. Le-am cerut colegilor mei să înceapă de urgență demersurile de achiziție, acolo unde avem proiecte depuse spre finanțare, cu clauze suspensive.

Realizăm achizițiile publice, comisiile desemnează câștigătorii, implementăm o clauză suspensivă care spune că ordinul de execuție a lucrărilor va fi dat în momentul în care primim efectiv finanțarea. În felul acesta nu pierdem nici o zi degeaba, iar când primim banii dăm drumul lucrărilor efective”, spune Dăncuș.

Executivul PBM s-a întrunit pentru a analiza proiectele finanțate prin fonduri europene, stadiul implementării lor, strategia de realizare a obiectivelor propuse. PBM are 25 de proiecte deja contractate și alte 33 depuse. Acestea se referă la infrastructura rutieră (reabilitarea bulevardelor), modernizarea și dotarea unităților de învățământ, inclusiv a laboratoarelor și sălilor de sport.

Au fost semnate contracte pentru reabilitarea str. Victoriei (52 milioane lei), stații de încărcare pentru autovehicule electrice, construire de piste de biciclete, achiziția de autobuze electrice. Alte proiecte sunt realizarea Parcului Acvatic, reabilitarea Casei Pocol, Piețelor Revoluției și Universității.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Care sunt domeniile ce angajează studenți și elevi pe timpul verii

Articolul următor

Timișul a depășit Clujul în topul salariilor din România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share