Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Locuitorii din Miercurea-Ciuc participă la un concurs horticol european

Juriul Entente Florale Europe va vizita municipiul Miercurea Ciuc în perioada 26 și 28 iunie, care a intrat în această concurs horticol ce include sate, orașe mici și mari, comunități și organisme publice, administrată de organizația internațională Association Européenne pour le Fleurissement et le Paysage (AEFP).

„Competiția Entente Florale Europe nu evaluează doar frumusețea spațiilor publice și curățenia din oraș, ci și spiritul comunitar și angajamentul față de dezvoltarea durabilă a unei localități. O astfel de recunoaștere ar însemna aprecierea eforturilor noastre, și ar constitui în același timp un pas important pentru turism, făcând orașul mai atractiv pentru potențialii vizitatori” spun reprezentanții Asociației Europene pentru Floristică și Peisagistică.

Miercurea-Ciuc, o dovadă de dăruire

„Orașul se mândrește cu angajamentul său de a promova spațiile verzi și de a cultiva un mediu înflorit. Punem un accent puternic pe conservarea și extinderea zonelor noastre verzi, contribuind la un peisaj urban mai sănătos și mai plăcut din punct de vedere etic. Devotamentul față de sustenabilitatea mediului este evident în numeroasele parcuri, grădini și spații publice împodobite cu o serie de flori vibrante care împodobesc orașul nostru pe tot parcursul anului.

Credem că specificul orașului este modelat de angajamentul său față de conservarea naturii, iar Miercurea Ciuc nu face excepție. Inițiativele noastre ecologiste se extind dincolo de simpla estetică, jucând un rol vital în crearea unei atmosfere primitoare și armonioase atât pentru rezidenți, cât și pentru vizitatori. De la parcuri amenajate meticulos, care oferă retrageri liniștite, până la exploziile pline de viață oferite de gama noastră diversă de flori, Miercurea Ciuc este o dovadă a dăruirii orașului pentru un viitor mai verde și mai vibrant.

Verdeața înfloritoare a orașului servește drept sursă de mândrie și ne străduim continuu să îmbunătățim și să extindem aceste zone în beneficiul comunității noastre. Pe lângă angajamentul nostru față de spațiile verzi, Miercurea Ciuc acceptă cu nerăbdare oportunități precum Schema de premii Entente Florale Europe. Considerăm acest lucru ca o șansă nu numai de a prezenta frumusețea naturală a orașului, ci și de a ne conecta cu alte comunități europene dedicate creării și menținerii unor medii urbane înfloritoare” apreciază cu generozitate organizatorii competiției horticole europene.

 

 

Cine sunt competitorii?

S-au înscris în concurs orașele Velenje din Slovenia, Debrecen și Zalakaros din Ungaria, Vlčany din Slovacia, Carlow și Ballinahown din Ireland, Meinheim și Höxter din Germania,  Písek și Choruisce din Cehia.

Elemente și criterii de departajare

Comisia de jurați va evalua municipiul reședință a județului Harghita în baza unui set de criterii.

1.Planificare și dezvoltare

2. Mediu durabil – Atenuarea schimbărilor climatice

3. Mediul construit

4. Peisaj

5. Spații verzi

6. Plantare – permanentă și/sau sezonieră

7. Educație pentru mediu

8. Efort și implicare 

9. Turism și/sau agrement

10. Comunicare

Criteriul legat de planificare și dezvoltare se referă la politici de implementare în ceea ce privește structura spațială a zonelor verzi, infrastructura verde și sustenabilitatea lor. Juriul va evalua inclusiv agenția responsabilă de urbanism (la nivel municipal/sector/județean/național), implicarea locuitorilor/părților interesate în procesul de planificare.

Un element important îl constituie planurile urbanistice și strategiile de dezvoltare pentru zonele urbane și rurale, precum și componente de mediu: hidrologie, geologie, vegetație, ecologie, coridoare verzi și ecosistemelor.  Vor fi analizate măsurile de rezistență la schimbările climatice, inclusiv reducerea efectului de insulă de căldură în zonele urbane. Nu în ultimul rând, se vor lua în discuție politica de trafic și mobilitate durabilă, precum și acces liber la spațiile verzi.

Miercurea Ciuc se mobilizează pentru concursul horticol

„Ce putem face pentru orașul nostru?” întreabă viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Béla. „Dacă aveți posibilitatea, contribuiți la
înfrumusețarea mediului în care locuiți! Niciun gest nu este prea mic, nicio floare prea modestă! Împreună putem face din Miercurea-Ciuc un loc și mai frumos!” spune viceprimarul.

Obiectivele Entente Florale Europe (Acord Floral European)

Să încurajeze dezvoltarea și întreținerea amenajării teritoriului, a parcurilor și a spațiilor verzi în armonie cu mediul natural și construit;

Să încurajeze și să promoveze conștientizarea mediului și includerea „problemelor verzi” în educația copiilor și tinerilor;

Promovarea și dezvoltarea politicilor ecologice și de mediu pentru îmbunătățirea vieții și a calității turismului;

Creșterea și stabilirea unei participări civice și comunitare angajate;

Competiția își propune să promoveze importanței acestor obiective, să fie o autostradă de comunicații între comunități la nivel european, permițând profesioniștilor să facă schimb de informații și să dezvolte parteneriate pe termen lung.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Diversitate de programe la a 12-a ediție a Zilelor Sfântului Ladislau

Articolul următor
Lanțul de retail Lidl România investește în continuarea donației către modernizarea secțiilor de neonatologie și maternităților în parteneriat cu Organizația Salvați Copiii România (OSCR).

Donație de 1 milion de euro pentru Maternitatea Stanca

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share