Cea de-a 12-a ediție a unuia dintre cele mai mari festivaluri culturale din Oradea și regiune, Zilele Sfântului Ladislau (24 – 30 iunie), având drept motto „Festival fără granițe”, a fost subiectul conferinței de presă ținute de organizatori miercuri, 19 iunie. Au participat: Dalma Varga Korpos – președinte al Asociației Sfântul Ladislau, care organizează festivalul cultural orădean, Gyula Zatykó – organizator principal, Luciana Miclea – director de marketing Visit Oradea și Zoltán Balázs – șeful secției de artă a Universității Creștine Partium.
Tur cu bicicleta
În ceea ce privește motto-ul din acest an, Gyula Zatykó, organizatorul principal al festivalului, și-a exprimat opinia că acesta ar putea fi de fapt logo-ul, marca înregistrată a Zilelor Sfântului Ladislau, deoarece de la bun început colaborarea transfrontalieră a fost unul dintre scopurile manifestării. O dovedește și tradiționalul de-acum tur cu bicicleta, în avanpremiera festivalului, de la statuia Sfântului Ladislau din Oradea la cea de peste graniță din localitatea Biharkeresztes, la care participă numeroși orădeni, promovând în acest mod atât festivalul, cât și ciclismul.
Pe lângă faptul că de la an la an vin tot mai mulți participanți din regiunile apropiate ale țării vecine, festivalul e vizitat și de către foarte mulți dintre cei plecați din Oradea pe meleaguri străine, care își programează concediul anual astfel încât să poată reveni în orașul lor de baștină în perioada în care se desfășoară Zilele Sfântului Ladislau – încă un motiv pentru care acest festival este unul fără granițe.
Gyula Zatykó și-a exprimat speranța că la Zilele Sfântului Ladislau distracția nu va avea limite și acest răstimp să fie dedicat relaxării și bunei dispoziții, astfel încât toată lumea să se simtă mai împlinită după festival.
Ofertă muzicală bogată
În ceea ce privește oferta muzicală a festivalului, organizatorul principal a ținut să scoată în evidență punctul culminant al Zilelor Sfântului Ladislau, weekendul 28-30 iunie, care îi va aduce pe scena festivalului pe Zorán, Deák Bill Gyula, Kowalsky și Vega. Alături de aceste vedete din Ungaria, ne vom putea bucura și de prezența unor formații orădene – Stevie Ker, Rius & The Band și Hakeshet Klezmer Band.
Programul concertistic al festivalului va fi completat de ABBA Tribute Show și concertul in memoriam Máté Péter – Cserháti Zsuzsa, susținut de Andrea Mahó, Zoltán Miller și Bernadett Vágó, iar celebrul cântăreț de operă Molnár Levente va veni de data aceasta cu trupa sa Fényerő.
Din cauza interesului mare, biletele au fost deja epuizate pentru gala de deschidere din 24 iunie, cu Ansamblul Folcloric Național Secuiesc Harghita. După conferința de presă a venit vestea că și la spectacolul Teatrului József Katona din Kecskemét, care va avea loc la Teatrul Szigligeti din Oradea, biletele au fost vândute în doar câteva ore.
Târgul producătorilor și meșteșugarilor
O experiență de neratat a sfârșitului de săptămână va fi târgul producătorilor și meșteșugarilor, din Curtea Princiară a Cetății Oradea, dar și programele pentru copii, care și de această dată sunt de o mare diversitate, fiind destinate tuturor grupelor de vârstă.
Din partea invitaților, Luciana Miclea, director de marketing al Visit Oradea, și-a exprimat bucuria de a putea fi din nou parteneri ai festivalului care are drept nucleu Cetatea Oradea, săptămâna bogată în evenimente atrăgând un număr mare de turiști în oraș, printre aceștia numărându-se și mulți dintre orădenii plecați pe alte meleaguri, care se întorc în orașul lor natal cu acest prilej.
Zoltán Balázs, șeful departamentului de artă al Universității Creștine Partium, a amintit că instituția de învățământ superior din Oradea a fost de la bun început partener al Zilelor Sfântului Ladislau, un festival dedicat promovării valorilor. El a arătat că, având în vedere marele interes de anul trecut, conducerea universității împreună cu organizatorii Zilelor Sfântului Ladislau au luat decizia ca, în baza numărului mare de lucrări primite, concursul internațional de critică Publicritic să fie ținut o dată la doi ani.
Anul acesta, în cadrul unui proiect comun cu Institutul Liszt din București, în clădirea Universității Creștine Partium vor fi expuse machete ale decorurilor teatrale realizate de scenograful Levente Bagossy, laureat al premiului Jászai Mari – data vernisajului: duminică, 23 iunie 2024, ora 18.00.
Mai multe detalii despre programe, pe site-ul Zilele Sfântului Ladislau (www.zilelesfantuluiladislau.ro), precum și pe paginile de socializare de pe Facebook și Instagram.
Principalul sponsor al celei de-a 12-a ediții a Zilelor Sfântului Ladislau este OTP Bank România, iar principalele instituții care ne-au sprijinit sunt Fondul Cultural Național, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Fundația MOL–Új Európa, Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea.